Elítélték az orosz blogger-politikust

2013. július 18. 9:19
Bűnösnek mondta ki csütörtökön sikkasztásban Kirov város egyik kerületi bírósága Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzéki blogger-politikust és az ügy egy másik vádlottját.

A bíróság elkezdte az ítélet kihirdetését. Navalnij a Twitter közösségi oldalon azt írta: Szergej Blinov bíró nem tesz mást, minthogy megismétli az ügyész július 5-én elhangzott vádbeszédét.

A vádhatóság képviselője hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a korrupciós ügyek leleplezéséről ismert ügyvéd-bloggerre, Vlagyimir Putyin egyik legádázabb ellenfelére, aki ellen két további ügyben is büntetőeljárás folyik. Alekszej Navalnijt azzal vádolták meg, hogy 2009-ben elsikkasztott több mint 10 ezer köbméter fát egy állami fafeldolgozó cégtől, a Kirovlesztől, amelynek tanácsadója volt, s ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott.

A perbe fogott ellenzéki szerint a vádhatóság nem bizonyította az ellene felhozott vádakat. Azt mondta: az ügyben olyan tanúkat sorakoztattak fel, akik nyilvánvalóan abban érdekeltek, hogy megrágalmazzák. Olyan bűnöző csoport tagjai, akiknek a felelősségre vonását ő követelte korábban.

Az ügy másik vádlottjára, Pjotr Oficerovra, egy faipari cég volt igazgatójára 5 év börtönt kért az ügyész.

Ha az április 17-én kezdődött perben akár csak felfüggesztett ítélet születne, az is kettétörné az ellenzéki személyiség politikai pályáját. Alekszej Navalnijt szerdán moszkvai főpolgármester-jelöltként nyilvántartásba vette a fővárosi választási bizottság. A politikus ezzel védettséget nyert, amely azonban csak addig tart, amíg az ítélet hatályba nem lép.

Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet tekintélyes vezetője korábban kijelentette: nem hisz az Alekszej Navalnij ellen felhozott vádakban. „Ez politikai per. Ha nálunk jogállam lenne, akkor erre a bírósági eljárásra egyáltalán nem kerülne sor. Az ítélet már kész. Abban reménykedem, hogy a büntetés felfüggesztett lesz, és nem hosszú időre szól”.

Az orosz ellenzék képviselői korábban bejelentették, hogy egyebek között Moszkvában az utcára vonulnak tiltakozni, amennyiben Alekszej Navalnijt elmarasztalják a Kirovban folyó perben.

Navalnij politikai ismertségre 2008-ban tett szert, amikor arról kezdett blogolni, hogy Oroszország nagy állami vállalatainál milyen korrupciós ügyek zajlanak.

Frissítés:

Öt év letöltendő börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélte csütörtökön Kirov város kerületi bírósága Alekszej Navalnij neves orosz ellenzékit. A bíró nem látott okot a felfüggesztett büntetésre, és elrendelte, hogy a politikust a tárgyalóteremben őrizetbe vegyék. Navalnijt megbilincselték és elvezették. A férfit szerdán a moszkvai főpolgármester-választáson induló egyik jelöltként hivatalosan regisztrálták.

Putyin egyik legkeményebb ellenfelét abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott. Az ügy másik vádlottját, Pjotr Oficerovot, egy faipari cég volt igazgatóját 4 év letöltendő börtönre ítélték.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval Navalnij tanácsadó volt egy állami cégnél. úgy látszik, nemcsak MO-n vannak köztulajdonban lévő cégeknél tanácsadók. Hirtelenkében nekem a MÁV, BKV tanácsadói jutnak eszembe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés