A Kuruc.info letiltása nem megoldás

2013. július 18. 10:42

Lakner Dávid
Mandiner
Részsikernek örvendhet a Kuruc.info letiltásáért eltökélten küzdő tábor. Meddig tarthat a szabadság a szabadság ellenségeinek?

Annyi eredménytelen év után részsikernek örvendhet a Kuruc.info letiltásáért eltökélten küzdő tábor. Törölték a Facebookról az oldal profilját, a Mandinerhez eljuttatott közlemény szerint a Tett és Védelem Alapítvány közbenjárására. Mint írják: „A magyarországi közbeszéd minősége napról napra romlik. Az antiszemita megnyilatkozásoknak már a Parlamentben is vannak büszke hangadói és képviselői, s az ott elhangzó rasszista, antiszemita beszédek mételyezik a közgondolkodást, rombolják a közbeszéd színvonalát. Ennek legfőbb képviselője a kurucinfo hírportál volt, mely évek óta terjesztette és gerjesztette ennek az egész társadalmat a gyűlölködés irányába taszító nézeteit”.

Csakhogy tiltással sosem lehet(ett) küzdeni az antiszemitizmus verbális vagy írásbeli megnyilvánulásai ellen. Sőt, az ilyesmi csak a szándékkal ellentétes célt érhet el, illetve megerősítheti a letiltottat önnön elnyomatás-tudatában. Az internetes gyűlölködőkkel szemben sosem a dühödt kardcsörtetés, a jogi útra terelés a legjobb válasz. Sokkal inkább el tudja venni az efféle megnyilvánulások élét a közöny, illetve az irónia, a gúny. Utóbbira jó példa volt az ún. köcsöglista utóélete is, amelyre, ahogy Hercsel Adél is megírta, sok-sok szimpatizáns kívánt szintén felkerülni.

Ha a Kuruc.infót, vagy annak internetes felületét valamiért jogi úton elítélnék, esetleg tiltással is fellépve vele szemben, az nem a l'art pour l'art cigányozás és zsidózás miatt kellene, hogy történjen. Mások személyes adatainak, telefonszámának közzététele, esetleg az erőszakra való konkrét felhívás már járhatna ezzel. Azonban a Tett és Védelem alapítvány láthatólag nem ezen okok, hanem a gyűlöletkeltés miatt indított harcot és tiltatta le a portál Facebook-oldalát. Ez viszont már a legszélesebb értelemben vett szólásszabadság elleni fellépés, ami előhozza az örök kérdést: jár-e szabadság a szabadság ellenségeinek is? Véleményem szerint jár, de csak épp addig, amíg mások konkrét szabadságát nem veszélyeztetik alantas tevékenységükkel.

Egy hete érkezett a hír, hogy antiszemitának mondott mikrobloggereket adott ki a Twitter; de a norvég zenész-gyilkos Varg Vikernes ismételt letartóztatásának egyik oka is antiszemitizmussal jócskán átitatott blogja volt. Tiltással, vegzálással próbálkoznak, közben pedig nem veszik észre, hogy ezzel az összeesküvéselmélet-gyártók keze alá dolgoznak, megerősítve a gyűlölködőket saját fontosságukban. Pedig a Kuruc.infóval szemben is leginkább az érdektelenség lehet a hatásos fegyver. Magára valamit is adó ember márpedig nem olvassa és főleg nem tekinti releváns hírforrásnak a Kuruc.infót – ahogy a „pózolj pénzzel”-féle képeket közlő honlapokon sem szörfölget napról napra. Nem az igazság feltárói ők, csak azon a szinten lévő civilizálatlan hőzöngők, akik ellen ők állítólag harcot hirdettek.

De amíg mások konkrét jogait nem sértik, hadd gyűlölködjenek a saját kis fészkükben. „A nézeteiknél semmi sem áll tőlem távolabb, az elhallgattatásuk sérelménél semmi sem áll hozzám közelebb” – írja Puzsér Róbert, és magam is csak ezt tudom mondani. Nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani a színvonaltalan fröcsögésnek.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egy orgánum közlendőiben szemernyi igazság van, mérlegelni kell mondanivalóját, cáfolni azt, ami hamis és vissza kell utasítani, amivel nem értünk egyet. Ennyi.

Amíg óriási bűnöket hivatalosan takargatnak, letagadnak, mindég lesz bátor, aki kimondja azokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés