Hol teremnek az adatújságírók?

2013. augusztus 1. 11:15
Mifelénk az újságírás nem önálló egyetemi diszciplína, és ha a hazai újságíróiskolákban nem is, de itthon(ról) is tanulhatsz adatújságírást.

„Amerikában nem OKJ-s tanfolyamokon, hanem egyetemi kurzusokon képzik az újságírókat. A Nieman Journalism Lab nemrég két olyan egyetemi oktatót szólaltatott meg, akik adatújságírást is tanítanak. A cikk legfontosabb tanulsága, hogy nagy meglepetések nincsenek. Az alap az együttműködés az újságírás, a tömegkommunikációs és az informatikai szakemberek/tanszékek között.

Nálunk már itt megállna a tudomány. Mifelénk az újságírás nem önálló egyetemi diszciplína, de ha az lenne, akkor is megoldhatatlan lenne az együttműködés a más-más egyetemen/karon tanuló újságírók és informatikusok között. (…)

Ha a hazai újságíróiskolákban nem is, de itthon(ról) is tanulhatsz adatújságírást. A Főszerkesztők Fóruma például a School of Data képzését és kézikönyvét ajánlja. A napokban indul a Knight Center 5 hetes online képzése is, amire itt lehet jelentkezni.

A következő kérdés persze az, hogy mi lesz, ha kitanulod az adatújságírást? Minálunk gyakran még a legjelentéktelenebb adatok is titkosak, hozzáférhetetlenek. Honnan lesz a nagy adattömegek feldolgozásához szükséges informatikai kapacitásod? Ha mégis hozzáférsz valamihez, kinek az érdekeit séretd, ha kihámozol belőle valamit? Jól gondold meg, mibe is vágsz bele!”

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés