A Szenátusból szerkesztették bele az „áruló” jelzőt Snowden Wikipédia-oldalába

2013. augusztus 6. 11:41
Egy ismeretlen péntek éjszaka az amerikai szenátus egyik IP-címét (számítógépes azonosítóját) felhasználva amerikai „disszidensről”, „árulóra” változtatta az Edward Snowdenre vonatkozó jelzőt az internetes lexikonban, a Wikipédiában.

A Wikipédia oldalait a felhasználónév közzététele nélkül lehet szerkeszteni, de megjelenik rajta a számítógép azonosítását szolgáló úgynevezett IP-cím. Az amerikai média hétfői híradásai szerint az az ismeretlen, aki pénteken beleszerkesztette az „áruló” jelzőt a Snowdenről szóló Wikipédia-oldal ismertetőjébe, egy olyan IP-címet használt, amely az amerikai szenátus számítógépes hálózatához vezet, ezért feltételezhető, hogy a változtatást a felsőház egyik tagja vagy alkalmazottja eszközölte.

Ugyanezt az IP-címet használták a többi között különféle kézifegyverekről, egy üzbég városról, a perzsa történelemről, egy San Francisco-i szórakozóhelyről, Donald Graham, a Washinton Post kiadóvállalat igazgatójáról, illetve Mitch Albom egyik novellájának ismertetéséről szóló bejegyzésekhez.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, s Oroszországtól egy évre menedéket kapó informatikusról szóló oldal komoly vitákat gerjesztett a Wikipédia önkéntes szerkesztői között: az oldal létrehozása, június 9-e óta több mint háromezer változtatás történt rajta.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés