Fokozódó nemzetközi helyzetben

2013. augusztus 17. 9:20

Gerényi Gábor
GG blog
Elindult a Mandiner.
Elindult a Mandiner

Spéderrel közben a reakciós fiúk, Balogh Ákos és Ablonczy Bálint is nézeteltérésbe keveredtek, álláspontjuk szerint a tulajdonos nem teljesítette megállapodott finanszírozási kötelezettségét. (Ezáltal persze rövid úton a lap is megszűnt, hiszen nem volt miből kinyomtatni, a mögötte lévő cég pedig kiüresedett.) Bálintnak komoly ajánlata volt a Heti Választól, amit nem tudott visszautasítani, Ákosnak viszont egyszer felvetettem, hogy mi lenne, ha indítanának egy afféle Huffington Post-szerű hírszemléző és véleménylapot. A Post akkor már vagy harmadik-negyedik éve zúzott Amerikában, elképesztő siker, hatalmas bevételek, én pedig már jó ideje azon mulattam, hogy a magyar piac hogyan lehet ennyire impotens, hogy egy ilyen kézenfekvő és egyszerű modellt nem bír lemásolni.

Ákos operatív ember, rákattant az ötletre, és pillanatok alatt összedobta a dolgot - júniusban már el is indult a Mandiner tesztüzeme. A név jól telibe találta azt, amivel a lap foglalkozik (Kínai Kálmán álnevű szerzőjük agyalta ki), és pillanatokon belül kiderült, hogy - különösen véleményfronton - a lap tényleg hiánypótló. Akkor már nemcsak az Indexen voltak erős, jó publicisztikák a magyar interneten, de valahogy minden szétesett az olvasók számára, nyilván senki nem tudott harminc-negyven lapott végignyitogatni naponta, valamiről mindig lemaradtunk. 

A Mandiner véleménydoboza ezzel szemben gyakorlatilag megalapította és kézzel foghatóvá tette a magyar internetes publicisztikai szcénát. Minden fontos írás megjelent benne, így mindenki igyekezett is bekerülni, fontossá válni - a közéleti viták elkezdtek szép lassan átköltözni erre a felületre, nem volt ideológiai vagy pártszűrő, mindenki kapott esélyt, aki a törvényes keretek között bírt maradni írásával, és megfelelően érdekeset alkotott.

Az új lapra decemberben még lett egy egész kis befektető is, így a rákövetkező évben már magasabb szinten, nagyobb stábbal tudták folytatni a munkát. Utánuk pár hónappal - nahát, milyen csodálatos mégis a hazai piac! - újabb és újabb Huffington-klónok indultak, helyenként gigantikus, sokszázmilliós büdzsékkel - legismertebb közülük mégis a Mandiner maradt, és a többségük el is hullott. (Az alapításkor opciós, közvetett formában én is tulajdonosává váltam a lapnak, de még nem éltem a lehívás lehetőségével.)”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"De vajon miért nem szemlézik a Jobbklikket, a Konzervatóriumot, a Kommentárt? Miért alig látható az mno.hu? A Magyar Hírlapról nem is beszélve?"

Kedves Marhajó, barátaink, a Jobbklikk, a Konzervatórium (melyek szerzői közül a legtöbben a Mandiner szerzői is) véleménycikkeit nagyjából megjelenésük után két perccel máris a Mandiner véleményszemléjében olvashatja a nagyérdemű, szerintem nincs is olyan cikkük, ami ne lenne szemlézve itt. A kéthavonta megjelenő Kommentárt rendszeresen ajánljuk, sőt, másodközlünk is onnan, mint pl. előző hétvégén a Mandiner blogon.

http://mandiner.blog.hu/2013/0..

A Magyar Nemzet napi vezércikkeit minden nap szemlézzük. E pillanatban két MN-cikk is szemlézve van e rovatban. A Magyar Hírlaptól is szinte minden nap szemlézünk valamit.

"Ez oké, de amikor volt a trafikmutyi, akkor csesztetek szemlézni az MNO "válogatásából", és csak NAPOKKAL később dobtátok be, hogy biza, nem olyan egyszerű a dolog, mert vannak azért tök nyilvánvaló szoci kötődésű trafik mutyisták is."

A kedvedért utána néztem. Itt az eredeti MNO hír május 2-áról:

http://mno.hu/magyar_nemzet_be..

És itt az MNO-hír szemléje a Mandineren. Aznapról, május 2-áról.

http://mandiner.hu/cikk/201305..

NAPOKKAL? :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés