Veszélyben a sajtószabadság?

2013. augusztus 20. 16:51
A Guardian főszerkesztője azt állítja, hogy a brit kormány nyomást gyakorolt rá: adják át a Snowdennel kapcsolatos dokumentumaikat.

Veszélyben a sajtószabadság” – írta a Guardian főszerkesztője, Alan Rusbridger, miután állítása szerint a CIA komoly nyomást gyakorolt rá a Snowden-iratok kapcsán. A főszerkesztő állítása szerint egy hónapja felhívták a brit kormánytól azzal, hogy „Megvolt a szórakozása, most már kérik a kiszivárogtató, Edward Snowden anyagát” – adta hírül a Euronews.

Ezt követően vasárnap a londoni Heathrow reptéren feltartóztatták annak az újságírónak az élettársát, akinek Edward Snowden korábban átadta a lehallgatások bizonyítékait. Szakértők úgy vélik, a Guardian újságírója – akinek életéről kérdezték élettársát a kihallgatás során – és Edward Snowden között a férfi lehet a kapocs, a rendőrség is erre keresheti a választ.

Washington közölte, hogy ők nem befolyásolták a brit hatóságokat. „Brit földön a brit törvények alapján hallgatták ki David Mirandát, nekünk ugyan szóltak róla, de más közünk nincs az ügyhöz” – mondta a Fehér Ház szóvivője.

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal egykori alkalmazottja, Edward Snowden néhány hónapja átadott több titkos dokumentumot is a Guardiannek. Ezek azt bizonyítják, hogy a CIA civileket is lehallgat. Snowden jelenleg Moszkvában tartózkodik.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nagypolitika = maskarádé

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés