Független-e a Mandiner?

2013. augusztus 20. 11:03

Zöldi László
Médianapló
Számomra az a kérdés, hogy egy újság szellemileg független-e.

Egyikük megnyilvánulásából még az aggodalmat is kiéreztem. Mert vitattam a Mandiner jobboldali jellegét, ő közölte, hogy nem engedik át nekem és eszmetársaimnak az utánközlő portált. Ha ezt olvasta ki a soraimból, bizonyára rosszul fogalmaztam. Számomra ugyanis nem az a kérdés, hogy egy újság irányzatos-e, ideológiailag elkötelezett-e, ahogy a médiaszakmában mondogatjuk: politikailag tömbösödött-e. Elismerem persze, hogy van ilyen hagyomány a magyar sajtóban, amelynek jelenléte egyre inkább érhető tetten. A szerkesztőségek akkor szorulnak kiszolgáltatott helyzetbe, ha nem állják meg helyüket a médiapiacon, és veszteségeiket politikai csoportosulások pótolják. Számomra az a kérdés, hogy egy újság szellemileg független-e. A példaként említett visszaemlékezésből - Gerényi Gábor emlékiratából - az derült ki, hogy a Mandiner kiadója fogához veri ugyan a garast, de a szerkesztőségnek nincsenek anyagi gondjai. Maradhat szellemileg független, közölhet minden mértékadó véleményt.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kérdést nem értem!
Mikor mondta a Mandiner azt, hogy "Ő" független? Úgy hiszem, soha.
Ha nem tévedek, szerzőnk a sokoldalúságra való törekvéssel keveri a fogalmakat. Minden esetre teljesen felesleges olyasmit sugallni, ami nem létezik.
Na persze, azért itt nem árt megemlíteni, hogy ez a sokoldalúságra való törekvés az üzleti mohóság miatt egy kissé kibillent, mégpedig ellenzéki irányba.
Ja kérem, egy utánközlő médium klikkéhsége nyilvánvalóan előbb, vagy utóbb a froclizás irányába tendál, hiszen ez hozza a hőn várt azonnali reagálásokat. A klikkdömping pedig a hirdetőket.
Minden esetre, az enyhén kormányoldali Mandiner szerkesztői tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy itt több linket és kommentet kaphatnak azzal, ha főként a szardobálós cikkeket szemlézik.

Én sokáig azt hittem, hogy a független az a ballib szinonimája!:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés