Továbbgyűrűzhet a Guardian-botrány

2013. augusztus 21. 9:50
A brit nemzetbiztonsági hivatal „nekiment” a Guardiannek a Snowden-dokumentumok miatt, de a lap a brit titkosszolgálatokról is nyilvánosságra hozná a birtokába jutott információkat.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a brit nemzetbiztonsági hivatal átvizsgálta a Guardian székházát, majd felügyelte annak alagsorában az Edward Snowdentől kapott adathordozók megsemmisítését. Alan Rusbridger, a Guardian főszerkesztője felháborodásának adott hangot hétfői vezércikkében, szerinte ez volt a lap és a brit sajtó történetének legbizarabb pillanata.

A brit igazságügy-miniszter, Damian Green szerint a hatóságok törvényesen jártak el az ügyben. „A rendőrség a törvények szerint járt el, azért, hogy megvédjen minket a terrorizmus veszélyeitől. A nyomozóknak jogukban állt eljárni az ügyben” ‒ mondta Green. A hatóságok ugyanis nemcsak átkutatták a Guardian székházát, hanem őrizetbe vették és kilenc órán át faggatták a lap egyik vezető riporterének élettársát. Elvették az élettárs minden adathordozóját, amelyen titkosított adatok voltak, miután egy Snowdennel kapcsolatban álló férfival találkozott a Guardian riporterének társaságában.

Az Egyesült Államok megerősítette: nem ők kérték a brit hatóságoktól az élettárs kihallgatását. „Az Egyesült Államok nem vett részt az említett intézkedésben. Ha bárkinek kérdése van ezzel kapcsolatban, keresse fel a brit kormányt” ‒ mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Az ATV összefoglalójából kiderül, hogy az ügy továbbgyűrűzhet, ugyanis a Guardian-riporter Glenn Greenwald kijelentette: a brit titkosszolgálatokról is rengeteg dokumentummal rendelkezik, ezeket pedig hamarosan nyilvánosságra is kívánja hozni.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés