Nouvelle de France: A magyarokhoz hasonlóan támadja a lengyeleket a balliberális média

2013. augusztus 24. 14:15
A magyar és a lengyel konzervatívok elleni médiatámadásokról jelentetett meg összehasonlító elemzést a Nouvelles de France című francia hírportál pénteken.

Bizonyos európai és amerikai médiumok már most megelőző támadásokat indítanak a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) kereszténydemokrata-konzervatív párt ellen, függetlenül attól, hogy a 2015-ben esedékes lengyel parlamenti választások még messze vannak – írja a magát jobboldali konzervatív-liberálisként meghatározó Nouvelles de France című francia hírportál véleményrovatában Olivier Bault.

Teszik ezt annak hatására, hogy a felmérések szerint a PiS növelte népszerűségét, 11-13 százalékponttal előzi meg a Donald Tusk miniszterelnök vezette jobbközép Polgári Platformot (PO). Most úgy tűnik, hogy az abszolút többség megszerzése karnyújtásnyira van a PiS számára, ami azt jelentené, hogy koalíciós partnerek nélkül kormányozhat majd. Erre még egy lengyel pártnak sem volt lehetősége a kommunizmus bukása óta.

A magyarhoz hasonlóan a lengyel baloldal is elkezdte a nyugati médiában a vészharangok megkondítását – jelenti ki Bault, és példának hozza fel a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap alapító főszerkesztőjének, Adam Michniknek azt az interjúját, amely a Spiegel című német hírmagazinban jelent meg július végén. Bault megjegyzi: azon lengyelországi információk nagy részének, amelyet a francia média átvesz, ez a lengyel lap a forrása.

A PiS elleni mostani médiatámadások valószínűleg csak ízelítőül szolgálnak azokhoz, amelyek a párt további előretörése esetén várhatók a közeljövőbeli választásokon – véli.

Bault felidézi: Jarosław Kaczyński – miután pártja vesztett a 2011-es választásokon – utalva a Fidesz 2002-es vereségére és 2010-es győzelmére azt jósolta, hogy Lengyelországban ugyanaz a forgatókönyv fog lejátszódni, mint Magyarországon. A nagy külföldi lapok irányította első megelőző támadások nyilvánvalóan arra utalnak, hogy Kaczyński ellenfelei kezdik nagyon komolyan venni ezt a forgatókönyvet – szögezi le.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" A magyarhoz hasonlóan a lengyel baloldal is elkezdte a nyugati médiában a vészharangok megkondítását "

Akad még nyugaton olyan eszement barom, aki ad valait ezekre a "vészharangokra"?

Ennyire nem lehetnek ostobák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés