„Rémhírterjesztő” bloggernek titulálták, majd lecsukták a kínai újságírókat

2013. augusztus 26. 23:00
Őrizetbe vettek egy kínai újságírót, aki nemrégiben leleplezőnek szánt információkat tett közzé mikroblogján egy állami hivatal egyik vezetőjéről – közölte a pekingi rendőrség saját mikroblogján a hétvégén.

Liu Huát zavarkeltés miatt vitték el csungkingi otthonából, lapja, a New Express nem kommentálta a történteket. Mindeközben a közbiztonsági minisztérium bejelentette egy másik internetes „oknyomozó”, Csou Lu-pao előállítását, mert állítólag rendszeresen negatív riportokat közölt kiszemelt személyekről, majd megzsarolta őket. Sanghajban ezzel egy időben őrizetbe vettek egy üzletembert, mert kitalált vádakkal rossz hírét keltette konkurenseinek az interneten. A kelet-kínai városban a hatóságok több mint 380 hasonló esetben jártak el. A fővárosban a minap lebukott egy csoport, amely módszeresen terjesztett online rémhíreket. A hatóságok szerint az internetes alvilághoz tartoznak, négyen már a fogdában vannak.

Liu Hua ügyvédje a Global Times című angol nyelvű napilapnak azt mondta, Liu július végén tette közzé, hogy Ma Cseng-csi, az állami ipari és kereskedelmi hivatal helyettes vezetője nagymértékben megkárosította az állami vagyont, amikor még Csungkingban szolgált. Liu mikroblogja nem sokkal később elérhetetlenné vált.

Csou Lu-paót Szucsou városban fogták el, s a gyanú szerint 2011 óta több mint egymillió jüant (36,3 millió forint) gyűjtött be magánszemélyektől és vállalatoktól, valamint egy templomtól is azért, hogy leleplező cikkeinek közreadását ne folytassa.

A Global Times felhozza, hogy sokan aggódnak, az utóbbi idők rendőrségi akciói megfélemlíthetik a bloggereket, eltántoríthatják őket további aktivitásuktól a közösségi médiában.

A Zsenmin Zsipao kínai központi pártlap hétfői számában jelentős terjedelmet szentelt az online leleplezéseknek, s a nagy követői táborral rendelkező, neves, népszerű közvélemény-formáló bloggereket, kommentátorokat felelősségük komolyan vételére bíztatta, a „nemzeti érdek” szolgálatára hívta.

A Hszinhua állami hírügynökség szintén hétfőre időzített kommentárjában ugyancsak a meghatározó, híressé vált bloggerek, az „online celebek” felelősségét firtatta, s emlékeztetett arra, hogy körülbelül 200 embernek van több mint tízmilliós követői tábora, s további háromezernek több mint egymilliós. Százezer feletti létszámban 19 ezer blogoló bejegyzéseit figyelik országszerte.

Az általuk közzé tett valótlan információk váratlan negatív hatást válthatnak ki a közvéleményben, félrevezetőek és veszélyeztethetik a társadalmi rendet – írta a Hszinhua szerzője.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kell Kínába menni. elég itthon is szétnézni,működik a titkos cenzúra, és a bosszú se ritka.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés