A David Miranda-ügy: újságírói forrásvédelem vs. nemzetbiztonság

2013. augusztus 27. 10:51
A brit terrorizmusról szóló törvény szerint nincs joga az újságírónak forrása titokban tartására, amennyiben az valamely terrorcselekmény elhárításhoz elengedhetetlen.

„A nemzetbiztonság védelme és bűncselekmény megelőzése érdekében megfogalmazott kivételt a terrorizmusról szóló törvény részletezi, amely szerint nincs joga az újságírónak forrása titokban tartására, amennyiben az valamely terrorcselekmény elhárításhoz elengedhetetlen. A törvény 19. szakasza kimondja, hogy aki nem hozza a rendőrség tudomására az általa birtokolt, terrorcselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható információt, bűncselekményt követ el.

A jelenlegi jogvita a terrorizmusról szóló törvény 7. függeléke 6. § (4) bekezdésének értelmezéséről folyik, amelynek értelmében a vizsgáló tiszt kihallgathatja és akár kilenc óráig fogva tarthatja a repülőtéren terrorcselekmény elkövetésének gyanújával feltartóztatott személyt.

A 28 éves brazil férfi ügyvédei a hatóságok intézkedését korlátozó döntés meghozatalát kérték a főbíróságtól (High Court), mivel állításuk szerint a belügyminisztérium és a rendőrség illetékesei nem voltak hajlandók vállalni az újságírói anyagok bizalmas kezelését. A főbíróság ideiglenes intézkedést hozott. Beatson és Kenneth Parker, a főbíróság tagjai úgy határoztak, hogy 2013. augusztus 30-ig a kormány és a rendőrség nem vizsgálhatja meg, nem oszthatja meg és nem másolhatja le a lefoglalt adatokat, kivéve ha ezt a nemzetbiztonság védelme indokolja. A döntés értelmében a hatóságok a vizsgálat során ellenőrizhetik azokat az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy a feltartóztatott férfi terrorcselekményekkel bármilyen módon összefüggésbe hozható-e. A rendőrség álláspontja szerint a lefoglalt anyagok rendkívül érzékeny információkat tartalmaznak, amelyek nyilvánosságra hozatala súlyosan veszélyeztetné a közbiztonságot. A főbíróság augusztus 30-án vizsgálja felül Miranda ideiglenes intézkedés iránti kérelmét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában