Egyiptom: Nem külföldi tudósítónak való vidék

2013. augusztus 30. 10:20

Jászberényi Sándor
Átlátszó blog
Kairóban már híre van annak, hogy a mi kis koszos országunk senkit nem hagy hátra. És ez tényleg nem vicc.

„»Bajban vagyok.« – mondja a telefonba Ester Meermaan kollégám és a hangjából tudtam, hogy nem viccel. (…)

Az elmúlt pár hétben drasztikus változások történtek Egyiptomban.

Az Abdel Fatáh Ál Sziszi vezette hadsereg teljes mértékben átvette a hatalmat az állami média felett, az ellenzéki adókat, többek között az Ál-Dzsázírá egyiptomi adását pedig blokkolta. Ez lenne a kisebb baj. A nagyobb az, hogy az állami televíziós adókból ömlik a külföldi ellenes propaganda – gyakorlatilag azt sugallják a nézőknek, hogy minden külföldi kém. Különösen az újságírók. Bevett nézet, hogy a nyugati sajtó képviselői mindannyian a Muzulmán Testvériség bérencei. (…)

Ő egy, a holland követségen dolgozó nő és egy holland rádió főszerkesztőjének a számát adta meg – én a magyar konzulét és Bodoky Tamásét. Ennyi a vészforgatókönyv. Telefonálunk és reménykedünk. Ha az embert tényleg beviszik valamelyik őrsre, borítékolhatja a verést. Főleg, ha összezárják az iszlamistákkal.

A Magyar Követségre valamint a követség munkatársaira azonban egy rossz szava nem lehet az embernek. Kairóban már híre van annak, hogy a mi kis koszos országunk senkit nem hagy hátra. És ez tényleg nem vicc.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem ő pont arra utal, hogy annak ellenére, hogy a "nagy nyugati országok" lenéznek minket (nekik mi egy kis koszos ország vagyunk), a magyar diplomaták sokkal jobb munkát végeznek a bajba jutott emberek érdekében.

Erre pedig nagyon büszkék lehetünk!

Hát látod ezt nem tudom.
Viszont a szerző dicséri a magyar diplomatákat, tehát szerintem a negatív jelzőket a rólunk fennálló kép miatt használta.

ilyenkor hol lehet olvasni olyan cikkeket, hogy milyen frankó a TEK munkája?

Egyébként egész Európától köszönet járt volna azért is, ahogyan Mo. az EU-elnöksége idején az uniós polgárokat mentette Tripoliból. - De valahogy nem illett elismerni, hogy "ez a kis koszos diktatúra" kiélezett helyzetben képes volt felnőni a szerepéhez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában