Az internetes sajtó java

2013. szeptember 5. 18:24

Weyer Balázs
Poszt Magazin
A POSZT azért jött létre, hogy segítsen azoknak, akik a hét legfontosabb cikkeit alaposan, odafigyelve szeretnék elolvasni.

Az emberiség régóta arra esküszik, hogy minél több, annál jobb. Több pénz, több áru, több dolog, ami körülvesz, amit igénybe veszünk és ami észrevétlenül minket is igénybe vesz. Ez a gondolat, a növekedés iránti szerelmünk a legesélyesebb arra, hogy végül romlásba döntsön. A leggyorsabban az információ tömege és sebessége nőtt körölöttünk az utóbbi évszázadban, gyorsabban, mint az elviselhető. Nagy a zaj, kevés az idő és lankad a figyelmünk.

A POSZT egy új hetilap. Olyan, amelyben túlnyomórészt az interneten megjelent cikkeket válogatunk össze. Miért gondoljuk úgy, hogy érdemes kinyomtatni az internetet? Azért, mert nem az egészet nyomtatjuk ki, hanem kizárólag a hét legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb darabjait. Kiszűrjük a zajt, spórolunk az idővel, hogy olvasóinknak azokat az információkat kínáljuk, amiket valóban érdemes befogadni. Hogyan működik a POSZT? Egyrészt nagyon egyszerűen: az Ön előtt lévő papírlap jobb alsó sarkát a mutató- és hüvelykujja közé fogva válthat oldalt. Ezt addig ismételje, amíg mindent el nem olvasott. Ez nem bonyolult, de néhány dolgot nem árt tudni:
- A POSZT partnerei között ott van a legfontosabb internetes szerkesztőségek nagy része. Elsősorban az ő anyagaik, és a rengeteg, időről-időre életbevágó elemzéseket vagy éppen szellemes megjegyzéseket közlő szakmai oldalak és blogok írásai közül válogatunk.
- A lapban olvasható cikkek többségét tehát nem mi írtuk - de mi válogattuk össze őket. Ez a feladatunk: összeválogatni az internetes sajtó javát, és ahol kell, kiegészíteni néhány dologgal.
- A kiválogatott cikkeket az internetes és a nyomtatott forma közötti különbségekből fakadóan számos esetben rövidítenünk kell, a címeket és a cikkek bevezetőit pedig át kell fogalmaznunk, gyakran egyszerűen azért, hogy elférjenek. Ezt mindig úgy tesszük meg, hogy az eredeti szöveghez tartalmilag hűek maradjunk. Minden esetben feltüntetjük az eredeti cikk feltalálási helyét a cikk forrása alatt, így könnyen megállapítható, hogy milyen változtatásokat tettünk.
- Számos esetben nem egy-egy cikket veszünk át, csak idézünk egy-egy írásból, például hogy más nézőpontból is bemutassunk egy témát vagy ütköztessünk több véleményt. Ilyenkor egyértelműen jelezzük, hogy az eredeti írás rövid részletéről van szó.
- Sok példa van arra is, hogy egy témában számos, különböző szerkesztőségektől származó anyagot teszünk egymás mellé, hadd versenyezzenek. Ilyenkor valamilyen összefoglaló címmel is elláthatjuk őket, az átfedéseket, ismétlődéseket pedig kiszűrjük, de mindig jelezzük, hogy hol vannak az egyes szerkesztőségek írásainak határai.
- És igen, van néhány saját, úgynevezett exkluzív cikkünk is a lapban.

A POSZT azért jött létre, hogy segítsen azoknak, akik a hét legfontosabb cikkeit alaposan, odafigyelve szeretnék elolvasni, akik nem elégszenek meg azzal, hogy címek és hiedelmek alapján alkossanak véleményt, akik többre értékelik a gondolatokat az indulatoknál és akik nem akarják a fél életüket a képernyő előtt tölteni csak azért, hogy biztosak lehessenek benne: nem maradtak le semmiről. Ahogy illő szerénységgel hirdetésünk mondja: azoknak, akik még használják az eszüket. Ez a POSZT.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) elnevezés kb. 10 éve foglalt.

"az interneten megjelent cikkeket válogatunk össze."

Na de erről azt állítani, hogy a válogatás a "legfontosabbakat" tartalmazza, elég "nagy arcra" vall.

Hátrább az agarakkal, fiukák!

Mit ír ez az öntelt majomparádé?
Íme:
" a hét legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb darabjait. Kiszűrjük a zajt, spórolunk az idővel, hogy olvasóinknak azokat az információkat kínáljuk, amiket valóban érdemes befogadni."

Majd ő megmondja, hogy mit érdemes elolvasni, mi a legérdekesebb, a legfontosabb.

Ez az újáéledő Pravda. Ez a tökfej a megmondóemberük.

Nehogy eltévedjek a hírözönben és mást is megismerjek, mint amit ő nekem szán azzal, hogy érdemesnek nevez meg.

Nem semmi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés