HVG: Megbírságolták az MTI-t

2013. szeptember 6. 11:51
A PSZÁF állítása szerint a Magyar Távirati Iroda múlt heti, Monetáris Tanács kamatdöntésével kapcsolatos, hamis adatot közlő híradásával tiltott piacbefolyásolást követett el, így egymillió forintos piacfelügyeleti bírságot rótt ki a hírügynökségre ‒ adta hírül a HVG.

Az MTI augusztus 27-én, 14 órakor tette közzé gyorshírét, amelyben arról írt, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 3,9%-ra csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatlábat, holott a tényleges adat 3,8% volt. Erre egyébként a hír címében helyesen utaltak, amikor két bázispontos csökkentést írtak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt vizsgálta, hogy a hamis híradás kapcsán sérültek-e a tőkepiacról szóló törvény piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó rendelkezései. Döntésük értelmében piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt egymillió forint bírság megfizetésére kötelezték a hírügynökséget, mivel az nem látta el maradéktalanul a pontos híradásra vonatkozó törvényi kötelezettségeit.

A HVG híradása szerint a PSZÁF több enyhítő körülményt is figyelembe vett a döntés meghozatalakor, például azt, hogy az MTI végig együttműködő magatartást mutatott, valamint gondoskodott a hamis információközlés jövőbeni újabb előfordulásának megakadályozása érdekében szükséges lépésekről.

Kép: Csabai Mérleg

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés