Meghosszabbította a mobilfrekvencia-használati jogosultságokat az NMHH

2013. szeptember 6. 12:24
Meghosszabbították a mobilszolgáltatók 900 és 1800 megahertzes frekvenciák használatára szóló jogosultságát, amely így egységesen 2022. április 7-éig, illetve 8-áig szól, a további frekvenciákra még az idén kiírják a tendert ‒ jelentette be Mátrai Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlésért felelős elnökhelyettese sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Az elnökhelyettes kifejtette, hogy az NMHH és a három mobilszolgáltató által aláírt stratégiai megállapodás több mint 100 milliárd forint bevételt jelent az államháztartásnak, és biztonságos alapokat teremt a digitális gazdaság dinamikus fejlődéséhez.

Az NMHH még az idén új tendert ír ki az állam tulajdonát képező összes többi ‒ a meghosszabbítással nem érintett ‒ frekvencia hasznosítására. Ebbe beleértendők az előző, még 2011-ben kiírt frekvenciasáv szabad blokkjai, továbbá a digitális átállással felszabaduló 800 megahertzes frekvencia is. Az elnökhelyettes elmondta azt is, hogy az aláírt stratégiai megállapodások rendezik a korábbi jogvitákat is.v

Mátrai kifejtette, hogy a szolgáltatókkal megkötött megállapodások tartalmazzák mindazokat a szerződésmódosításokat, amelyek garanciát nyújtanak a mobilpiac biztonságos és fenntartható növekedésére, egyúttal kiszámítható kereteket biztosítanak további iparági befektetések ösztönzéséhez is.

A 2022 áprilisáig szóló frekvenciahasznosítás feltételeit rögzítő megállapodások további előnye, hogy mind az állami tulajdonosi jogokat gyakorló NMHH, mind az ország digitális gazdaságában stratégiai szerepet vállaló mobilszolgáltatók, mind az előfizetők jövőbemutató érdekharmonizációjához megfelelő alapokat teremtenek ‒ tette hozzá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés