Csak egy betű?

2013. szeptember 7. 16:19

Zöldi László
Médianapló
Van Lendvainak egy mondata, amelyet szégyenkezve olvastam: „Nicht for dem Választó.”

„Lendvai cikkével nincs különösebb gondom, a szerző ugyanis Kósáné Kovács Magda mellett a másik baloldali politikus, aki majdhogynem profi újságíró módjára képes kifejteni az álláspontját. Ám van egy mondata, amelyet szégyenkezve olvastam: »Nicht for dem Választó.«

A mondat eredete a polgári világba vezethető vissza. Ha egy jól fésült társaságban olyasmi hangzott el, amit a szintén jelen lévő kiskorúak pirosló füllel hallgattak, az egyik felnőtt diszkréten odasúgta a vétkesnek, hogy Nicht vor dem Kind – Ne a gyerek előtt. Vajon a német »vor«-ból hogyan lett a politikus-civil szerző értelmezésében »for«? Véletlenül megtapasztaltam, hogy Lendvai Ildikó jól beszél angolul, és valószínű, hogy a némettel viszont hadilábon áll. Nem ráz meg tehát, ha a szimpla v-t, amit a németek fau-nak mondanak, és v-nek ejtenek, f-fel írta. Szerkesztőként nem is venném föl vele a kapcsolatot, hanem automatikusan javítanék. A baj ott kezdődik, hogy ezt elmulasztották a Népszava szerkesztőségében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy vérbeli bolsevik cenzor kiszólása.
El akarja fedni a valóságot, az igazságot.

Csak hazudni tud, éjjel, meg nappal meg este...

A német nyelvben a jövevényszavakban többnyire v-nek ejti a v-t. Meglehetősen nagy számban...

Lendvai nem ettől az akár eseti tévedésnek az okán írta ki magát az erkölcsileg és intellektuálisan igényesebb, demokratikusan gondolkodó körökből.

:-)
Szerintem tévesen fogalmazta meg ZL.
A szimpla v-t a németben (betűzve) fau-nak mondják és szóban f-nek ejtik. Ebből eredően v-nek kellett volna írni és nem úgy ahogy ejtik. Ilyen szó pl. a Vater, amely ejtve fater.

Ami viszont Lendvai profizmusát illeti; nos abban is van némi kivetnivaló. Az biztos, hogy a mellébeszélésben rendelkezik a profizmus minden eszközével.

Nem a 2004-el, meg a v-vel vn a baj. hanem azzal hogy azírójuk egyáltalán hatalmat gyakorolhat magyarországon

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában