Steinbrück beintett a Süddeutsche Zeitung címlapján

2013. szeptember 13. 8:32
Középső ujját felfelé tartva beintett egy pénteken megjelent magazin címoldalán Peer Steinbrück, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje. A jelölt sajtófőnöke nem engedélyezte volna a felvétel közlését, de Steinbrück szerint „ez így teljesen rendben van”, bár hozzátette: nem tudta, hogy ez lesz a címlapon.

Peer Steinbrück a Süddeutsche Zeitung című liberális lap hétvégi magazinjának címoldalán szerepel a fekete-fehér fényképpel. A kép a magazin „Most inkább ne mondjon semmit” című riportsorozatához készült, amelyben híres németek szavak helyett gesztusokkal felelnek a kérdésekre, és a magazinban szöveg helyett az elmutogatott válaszokról készített felvételek jelennek meg.

A lap vonatkozó kérdése Peer Steinbrück kancellárjelölti tevékenységének több kínos üggyel tarkított első szakaszára utalt ‒ amikor például a szociáldemokrata politikus széles körben értetlenséget váltott ki azzal a megjegyzéssel, hogy a német kancellár fizetése túl alacsony ‒, és nagyjából azt tartalmazta, hogy a „Baki-Peer” és más hasonlóan kedves elnevezések mellett ugye nem szenved hiányt becenevekben.

A kancellárjelölt erre a kérdésre válaszolt felfelé tartott középső ujjal. A Süddeutsche Zeitung hírportálja a képhez fűzött magyarázatban kiemelte, hogy a politikus szóvivője nem akarta engedélyezni a felvétel közlését, de Steinbrück azt mondta, hogy szerinte „ez így teljesen rendben van”.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó liberális FDP vezetői úgy vélik, a gesztus méltatlan a kancellári tisztséghez, és Peer Steinbrück alkalmatlanságát mutatja. Steinbrück először egy Twitter-bejegyzésben reagált: „a világos beszédhez nem kellenek mindig szavak” ‒ írta.

A dpa hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette: azt tudta, hogy a képriport az országos parlamenti választás előtt egy héttel jelenik meg, de nem tudta, hogy éppen az a felvétel lesz a címlapon, amelyen beint. Hozzátette: reméli, hogy „ebben a köztársaságban van elég humor ahhoz, hogy ne értsék félre a kérdésre válaszként adott grimaszolást és testbeszédet”.

A Spiegel Online szavazást indított a fényképről. A legolvasottabb német hírportál látogatói három vélemény közül választhatnak. Csütörtökön késő este a „Nem vagyok biztos benne, hogy mit gondoljak erről” válasz 21 százalékkal a harmadik volt, a „Teljes tévedés ‒ a politikusok példakép szerepet is betöltenek” válasz 36 százalékkal a második, a „Bátor ‒ legalább csinál is valamit a kampányban” válasz pedig 43 százalékkal az első.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés