2500 öngyilkosságra buzdító webhelyet tiltottak be Oroszországban

2013. szeptember 24. 21:26
Tavaly november óta közel két és fél ezer öngyilkosságra buzdító internetes oldalt tiltottak be Oroszországban – közölte kedden az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet.

A Roszpotrebnadzor honlapján elhelyezett tájékoztatás szerint 2012. november 1. óta több mint 2500 bejelentés érkezett be a hatósághoz. Ezek alapján vizsgálódtak és mintegy 2400 esetben döntöttek az adott internetes oldalak betiltásáról. Az intézkedés hatálya alá eső oldalakon az öngyilkosság különböző módjaira adtak ötleteket. A módszereket részletesen leírták, sőt azokat 2236 esetben fényképekkel, 178 esetben videofelvétellel szemléltették.

Az ilyen tiltott információk a leggyakrabban a Facebookhoz hasonló orosz közösségi hálón (VKontaktye), a Mail.ru és a LiveJournal portálokon fordulnak elő, de a Google, a Youtube és a Yandex kereső programokon is megtalálhatóak – közölte az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet.

Oroszországban tavaly októberben fogadta el a parlament azt a törvényt, amely szerint a fogyasztóvédelmi hatóság a Szövetségi Kábítószerkereskedelem Elleni Szolgálat, valamint a Szövetségi Távközlési, Információs Technológiai és Tömegtájékoztatási Eszközök Felügyelete nyilvántartást vezet a gyermekpornográfiát, a kábítószereket és az öngyilkosságot népszerűsítő tiltott internetes oldalakról. Szeptember eleji adatok szerint a listán 400 weboldal szerepel. A bejegyzések többsége a kábítószer terjesztésével kapcsolatos.

Oroszországban rendkívül magas az öngyilkosságok száma, aggasztóan megnőtt a kamaszok között az ilyen halálozások aránya. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság adatai szerint 2012-ben 730 kiskorú lett öngyilkos és az utóbbi két évben több mint két és fél ezer oroszországi kamasz kísérelt meg öngyilkosságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés