Rossz helyzetben a felvidéki magyar média

2013. szeptember 24. 19:29
A külhoni magyar újságírás aktuális helyzete, a szakmát érintő problémák és kihívások voltak a központi témái a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) égisze alatt megrendezett nyolcadik, ezúttal a Felvidéken lezajlott találkozónak.

A találkozón szakmai szervezetek képviselői a Kárpát-medence jelentősebb sajtóorgánumainak aktuális helyzetét elemezték. Központi témaként merült fel, hogy milyen célkitűzéseket kell teljesítenie a külhoni magyar sajtónak ahhoz, hogy a határokon túl európai színvonalú, magyar szellemiségű újságírás feladatának teljesítéséhez.

A felvidéki magyar újságírással kapcsolatban ismételten felmerült a magyar újságírók érdekképviseleti egyesületének a hiánya és a szakmai képzés hiányosságai. Az előadók az egész felvidéki magyar médiát érintő fajsúlyos, negatív jelenségként értékelték, hogy az országban nincs a gyakorlati elvárásoknak is megfelelni képes magyar újságíróképzés, a szakmai továbbképzés hiányának következményei egyre inkább érzékelhetőek a szakmán belül.

A találkozót lezárandó a résztvevők közös, hét pontban megfogalmazott nyilatkozatot fogadtak el a KMÚEK által jóváhagyott stratégiai célkitűzésekről. Ebben többek között megelégedéssel nyugtázták, hogy az ernyőszervezet nyolcéves működése során sikerült gyakorlattá tenni a külhoni magyar újságíró szakma együttműködését. Ezzel összefüggésben reményüket fejezték ki, hogy a jövőben a magyarországi és a külhoni magyar politikum a sajtóval kapcsolatos szakmai kérdésekben egyre inkább releváns tárgyalópartnernek tekinti majd a KMÚEK-et.

A szakmai szervezet nyilatkozatában rámutat a sajtó nemzeti azonosságtudat megőrzésében betöltött szerepére. A KMÚEK „a magyar nemzettesten belüli széthúzás megakadályozása” érdekében egy olyan egységes médiastratégia kidolgozását sürgeti, amely jobb, gazdaságosabb és hatékonyabb médiahálózatot biztosítana a világ magyarsága számára. Ezzel összefüggésben a zárónyilatkozat szignálói hangsúlyozzák egy hosszú távú, a kisebbségi magyar média zökkenőmentes működését szavatoló támogatási stratégia kidolgozásának szükségességét. Ennek – elképzelésük szerint – a határon túli magyar sajtónak szánt pénzösszegek odaítélésének és folyósításának a szempontrendszerét és alapelveit kellene pontosítania.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen mintegy harminc magyar újságíró vett részt számos Kárpát-medencei szakmai szervezet képviseletében. Az évente változó helyszínű találkozót, az idén a Szabad Újság és a Csallóköz hetilapok kiadója, Varga Péter szervezte meg a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában