Megvan Magyarország legrégebbi facebookozója

2013. október 3. 12:28

Pór Gábor
444
A Facebookon az első időkben főleg képeket nézegettem, illetve kerestem, hogy van-e magyar, vagy hasonló érdeklődésű ember. Interjú.

Hol tanultál, amikor elkezdtél facebookozni (2005, igaz)?

A University California Santa Barbara (UCSB) egyetemen tanultam szociológiát és vallástudományt (religious studies), és 2006-ban diplomáztam is ezen a két szakon. Akkoriban Arnold Schwarzenegger volt Kalifornia kormányzója, így az ő aláírása szerepel a diplomámon. Bár nem emlékeztem a pontos dátumra, de a Facebook megjegyezte, hogy 2005. február 14. óta vagyok tag. Akkoriban kezdtem el járni egy amerikai lánnyal, akit később el is vettem feleségül, és azóta is boldogan élünk, most már gyerekkel. Szóval jó Valentin-nap lehetett, bár pontos emlékképem nincsen róla.

Voltak rajta ismerőseid? Mit lehetett csinálni 2005-ben a Facebookon?

A legélénkebb emlékem az, hogy milyen zavaros volt az átállás a thefacebook.com-ról a facebook.com-ra. Egy ideig mindkettő működött, és nem volt elég információm arról, hogy a »the«-s meg fog szűnni. Lassan szoktam meg az új dizájnt.

Arra is emlékszem, hogy két dologgal próbáltam összehasonlítani. Egyrészt már 1996 óta YahooMail felhasználó voltam, és nekik volt egy szolgáltatásuk, ahol a felhasználók között lehetett keresgélni (profiles.yahoo.com). Másrészt az egyetemnek (UCSB) volt egy saját listája a hallgatóiról. Oda a diákok, ha akartak, megadhattak magukról néhány extra adatot. Ezekhez képest a Facebook azért volt jó, mert sokkal több kép volt rajta, és egyszerűbb volt a keresés.

A Facebookon az első időkben főleg képeket nézegettem, illetve kerestem, hogy van-e magyar, vagy hasonló érdeklődésű ember. Akkoriban a saját netwörkbe tartozó emberekhez jobban hozzá lehetett férni. Azaz mivel én egyetemi emailcímmel iratkoztam fel, az UCSB-s diákok adatlapjaiból többet láttam, mint mondjuk a Harvardra járókéból. Ebből következett, hogy kizárólag UCSB-s ismerőseimmel voltam akkor kapcsolatban a Facebok-on. Aztán amikor pár év múlva megszűnt az egyetemi emailcímem, akkor elég bonyolult volt elérni, hogy megváltoztathassam a facebookos emailemet, illetve netwörkömet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés