Osztatlan tetszést aratott a kaposvári diákok akciója

2013. október 5. 15:15

Tóth Csaba Tibor
Alternatíva
Az akció a teljes magyar politikai ellenzéket megszégyenítően jóra sikerült, egészen jó érzés egy csomó külföldi ismerősöm facebookján találkozni Kaposvár nevével.

„Persze tudjuk, meztelen férfis/nős/Miley Cyrusos esetleg Hitleres képpel minden kontentot el lehet adni, főleg a fogyasztói Britanniában. A balos irányultságú Independent online kiadása a mai napon épp a Kaposvári Egyetemnek, a Rajnák elvtárs legszebb napjait idéző illemtani fegyelmezését, és az az elleni tiltakozást halászta ki az infótengerből. A magyar diákok meztelen akciójáról szóló hír pedig estére az oktatási rovat második legnépszerűbb cikkévé vált, több mint háromezer megosztással.

Az írás kiemeli az ügy minden fontosabb, általunk már jól ismert részletét, még az eredeti rektori határozatból is idéz egy rövid részletet. Hogy a meztelen magyar diáklányok látványa mellett miért érdekelheti még a téma a nyugati olvasót, az talán ugyanennyire érdekes: nagyon sok troll és valódi kommentelő is azonnal a nyugati egyetemek ruházkodási problémáira utal: beengedjük, vagy ne engedjük be a burkát vagy az egyszerű fejfedőt, megengedjük-e ultrakonzervatív csoportoknak, hogy főleg politikai okokból visszavigyék egyes közterületekre (mint pl. az egyetem) a magyar tekintélyelvűség által sem megvetett erkölcsi normákat.

Szeretik ezen kívül a cikket még a feministák is, hiszen az eredeti rendelet és a rá adott reakció tökéletesen bemutatható úgy is, mint a keményfejű patriarchátusra adott pofonegyszerű és hatásos válasz. Akárhogyan is, az akció a teljes magyar politikai ellenzéket megszégyenítően jóra sikerült, egészen jó érzés egy csomó külföldi ismerősöm facebookján találkozni Kaposvár nevével. Well done!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem tetszett a dolog!

Azt majd a művészi pályafutásuk részeként.

pár észrevétel

az, hogy valamit sokan megosztanak nem jelenti feltétlenül, hogy mindannyiuknak tetszett a tartalom, gondolom sokan csak szerettek volna kukkolni egyet

"nagyon sok troll és valódi kommentelő is azonnal a nyugati egyetemek ruházkodási problémáira utal: beengedjük, vagy ne engedjük be a burkát vagy az egyszerű fejfedőt, megengedjük-e ultrakonzervatív csoportoknak, hogy főleg politikai okokból visszavigyék egyes közterületekre (mint pl. az egyetem) a magyar tekintélyelvűség által sem megvetett erkölcsi normákat"

ezek voltak azok az emberkék akik továbbláttak a színészpalánták csupasz valagánál és eltöprengtek, a magyar történések kapcsán saját problémáikon, mivel van nekik is elég gondjuk, bajuk, a túlzott liberalizmus mellékhatásait szívják meg éppen

"Szeretik ezen kívül a cikket még a feministák is, hiszen az eredeti rendelet és a rá adott reakció tökéletesen bemutatható úgy is, mint a keményfejű patriarchátusra adott pofonegyszerű és hatásos válasz"

Primitív és provokatív válasz, érvek helyett letolták az alsóneműt. Grat!

Aztán majd ha állást veszítenek vagy el se nyernek, mert nem tartják be a szokásos "dress code"-ot, akkor majd néznek, mint a moziban.
Az se rossz. Lehet jelentkezni a közmunkára.

"hmmmm,amig nem az utcán vetkőznek,kit érdekel"

Felőlem akár az utcán is vetőzhetnek. Nem hinném, hogy ettől az út szurka megolvadna, vagy esetleg meghibásodna a közvilágítás.

Már hogy ne lenne "dress code". Csak valószínűleg és többnyire informális. Ami nem jelenti azt, hogy nem rúgnak ki páros lábbal, ha nem tartod be. (Lehet, hogy nem erre fognak hivatkozni a bonyodalmak elkerülése végett. Aki a viseletében nem felel meg az rendszerint másban sem.)

A "dress code" lehet fura is. Például Ausztráliában professzionális munkában mehettem rövid nadrágban is, viszont a nyakkendőt nem hagyhattam el és a térdzoknit sem, visszahajtott megvastagítással térd alatt.

Azt hallom, hogy ma már még szorosabb az elvárás.

Ha jól tudom nem nadrágszíj színekről és körömhosszakról (lányok esetében) hanem ápoltságról és egyfajta, lazább dress coderól volt szó. Ilyen követelmények sok régi, hírneves és újabb alapítású egyetemen vannak, főleg angol és amerikai egyetemeknek néztem utána a neten. Tedd meg te is, mielőtt összehordasz tücsköt bogarat.

Vannak liberális felfogású és szellemiségű egyetemek ahol efféle követelmények nincsenek. Aki azt érzi magáénak oda mehet. De kétlem, hogy a meztelenre vetkőzés megengedett volna, legalábbis ilyenről eddig nem hallottam. A szőke nő a Barátok Közt-ből 'viszi a pálmát'.

kerestem az eredeti, rektori szabályzatot erről, de eddig csak utalásokat találtam róla és éppen nincs sok időm

megtennéd hogy belinkeled?

Ha annyira gyenge az egyetem, ha a 'fosból kell kivakarni', ahogyan sjanos írta és amivel te is egyetértesz (én nem tudom)akkor ezek a nagyon tehetséges színészpalánták miért éppen ezt választották, miért nem mérették meg magukat nívósabb helyen? Igaz még nem késő, ha annyira taszítja őket az ottani változás kereshetnek nekik megfelelőbbet.

"A színésznövendékek akciója rokonszenves, a tanárnőé aggályos, de bátor."

Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, ha számodra ez rokonszenves, bátor cselekedet, tudomásul véve. Szerintem viszont nagyon primitív mert nem érvel hanem szenzációt hajhász. Világraszóló botránynak akarja beállítani a dress code-ot. Ezen jól elcsodálkozhattak külföldön, mivel ez megszokott dolog. Szerintem magából csinált hülyét,mert a fiatalok számlájára lehet írni a tapasztalatlanságot és a befolyásolhatóságot. A tanárnőnek viszont nincs mentsége, mert sehol a világon nem része ez a színészképzésnek, mármint , hogy oktató és oktatott meztelenre vetkőznek, sem a színészi szakma elsajátítása sem egy ostoba performansz kedvéért.
Egyébként vannak ismert színészek, színésznők akik az ilyen jeleneteket nem vállalják be, vagy dublőrt alkalmaznak helyettük.

Az egyetemek nem közvélemény-kutatás alapján szoktak ilyen ügyekben dönteni, mivel szuverén joguk van szabályokat felállítani ilyen ügyben, ehhez alkalmazkodik a diák. Ha nem tetszik a dress code választ magának másik intézményt.
Egyenruha egyetemeken nincs, legfeljebb diplomaosztáson egyentalár, efféle. Látom mégsem olvastál utána.

Egy egyetemista még nem kész, formálható, formálják is. Ha a középkorú tanárnője leveti előtte a bugyiját az is formál a jellemén, így vagy úgy.

Ha a nőt nem rúgják ki nagyot hibáznak.

Válaszok:
Himalája | 2013. október 6. 0:56

"szuverén joguk van szabályokat felállítani ilyen ügyben, ehhez alkalmazkodik a diák. Ha nem tetszik a dress code választ magának másik intézményt."

Azért itt megálnék egy szóra. Szuvérén joguk az van, mármint szabályokat állítani. De tisztességesen kell.

Mielőtt felveszik a diákokat. Akkor kell a diákokkal ismertetni a szabályokat. Nem pedig menetközben azokon változtatni. Csakis abban az esetben elfogadható az érv, "ha nem tetszik, vállasszon magának más intézményt", amennyiben a diákok úgy jelentkeztek az adott intézménybe, hogy már tudomásuk volt a szabályról, s csak utólag háborognak, hogy az nem tetszik nekik.

Válaszok:
ottapont | 2013. október 6. 1:07

Szóval megvárhatták volna ezzel a következő egyetemi év kezdetét? Esetleg akkor is kizárólag a gólyák számára volna kötelező, mert ugye a nagyobbak még nem tudhattak erről amikor ide jelentkeztek? Vagy hogy?

Válaszok:
Himalája | 2013. október 6. 1:17

Így bizony. Én tudom, hogy a rektor uraságoknak ez nincs ínyére, de igy lenne tisztességes. A főiskolai diákok felnőtt emberek, se nem alattvalói, se nem alkalmazottai az iskolának.

Válaszok:
ottapont | 2013. október 6. 1:33

Szerintem az nonszensz, hogy a gólyák egyféleképpen, a többiek másként. Mindenkire ugyanazok a szabályok kell vonatkozzanak. Viszont az igaz, hogy a követelményeket az egyetemi év megkezdése előtt tisztázni kellett volna.
Egyébként ezt találtam a honlapjukon:

"Az elmúlt napokban számos javaslat érkezett, melyek közül azok, amelyek arra érdemesek, megtárgyalásra kerülnek, a szabályozást pontosíthatják.

Az Egyetem vezetése – mint más témákban is – ebben is nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására."

Ha őszinte akarok lenni ez egy nem kellően átgondolt, elkapkodott intézkedésnek tűnik. Maga az elképzelés nem rossz, de a kivitelezés módja nem a legjobb.

Osztatlan tetszést aratott a kaposvári diákok akciója...

...
ahhoz képest, hogy undorító volt és tahó.

Egyébként üssétek be a Google-ba, hogy "university dress code" és nézzétek meg mi jön ki.

Még az angolul nem tudóknak is lesz fogalma arról, hogy mi folyik és mi nem.

De mit lehet ezzel elérni?
Ha a vén huncutoknak nem tetszett a látvány, azért se fognak engedni, ha pedig el voltak ragadtatva, azért ellenkeznek,hogy tovább lehessen gyönyörködni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés