Mártír

Boldoggá avatták Sándor István szalézi vértanút

2013. október 19. 17:49
A Szent István-bazilika előtti téren celebrált szentmisén boldoggá avatták Sándor István szalézi vértanút. Az eseményen ott volt mások mellett Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök és Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége is.

Sándor István szalézi szerzetesi hivatásához élete árán is hűséges volt. Megrendülten állunk a koncepciós per áldozata előtt, akit hamis vádak alapján megkínoztak, halálra ítéltek és kivégeztek – mondta Erdő Péter bíboros Sándor István boldoggá avatási szentmiséjén szombaton, a budapesti Szent István-bazilika előtti téren.

Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök, Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, a szalézi szerzetesrend magyarországi letelepedésének 100. évfordulója alkalmából rendezett centenáriumi év védnöke, továbbá Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Paskai László bíboros és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius. Ott voltak a szertartáson a mártír szerzetes rokonai, ismerősei és több száz szalézi szerzetes a világ több országából is, továbbá

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Pokorni János, Pokorni Zoltán édesapja, aki Sándor István cellatársa volt.

Erdő Péter, a szentmise főcelebránsa a bazilika előtti zsúfolásig telt téren rámutatott: „gépies és elidegenedett világunkban ma is aktuális Sándor István üzenete. Egyéni és közösségi boldogulásunk útja Isten terve szerint a jól végzett munka, Sándor István személyében tehát a munkáját hittel és szeretettel végző ember példaképét tisztelhetjük”. A bíboros felhívta a figyelmet arra: „Sándor István tisztelete legyen alkalom mindnyájunk számára a kiengesztelődésre és a lelki megújulásra! Személye legyen világító példa a hivatás vállalására, a becsületes munkavégzésre és a hűséges kitartásra Krisztus és az emberek szeretetében!

Felidézte, hogy Sándor István szalézi hivatását még szülővárosában, Szolnokon kapta, és miután belépett a rendbe, nyomdász lett. Nagy lelkesedéssel foglalkozott a fiatal munkásokkal, és a szerzetesrendek 1950-es betiltása után is tovább dolgozott a fiatalokkal. Az a rendszer, amely magát munkáshatalomnak hirdette, nem tűrte, hogy éppen a fiatal munkások között valaki keresztény nevelést folytasson - mondta.

Erdő Péter rámutatott: Sándor István ellen azt hozták fel vádként, hogy államellenes tevékenységet folytatott és hazaárulást követett el, valójában azonban csak nevelői tevékenységet végzett a katolikus egyház tanítása szerint. A hatalom ezzel a perrel példát akart statuálni, hogy távol tartsa az egyházat a munkás fiataloktól. Sándor István száznyolcvannégy óra vallatás után is hűséges maradt hivatásához. Harminckilenc évesen kötél általi halálra ítélték, és 1953. június 8-án kivégezték.

Ferenc pápa képviseletében Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa hirdette ki Sándor István boldoggá avatását. Azt mondta: „Ha a vallásüldözés szakadékot teremt az emberek között, a vértanúk áldozatukkal, a testvériséggel, a megbocsátással és az elfogadással hidakat építenek”. Kiemelte, Boldog Sándor István „meg volt győződve arról, hogy a fiatal nyomdásztanulóknak szükségük van lelki nevelésre és vezetésre is”. Segített nekik a munka és a szabadidő hasznos eltöltésében, és volt egy 50-60 fiatal nyomdászinasból álló csoportja, amelynek tagjai a példája nyomán a szalézi hivatásra készültek – jegyezte meg.

Mint mondta, Sándor István minden szalézi papot vagy testvért emlékeztet arra, hogy „az Istennek szentelt élet egy valódi, vér nélküli mártíromság, amely napról napra kiteljesedik az evangélium és a szalézi karizma hűségében”. Megemlítette, hogy a boldoggá avatási folyamathoz összegyűjtött tanúvallomások között van néhány, amely megemlíti, hogy Sándor István egyszer megmentett a haláltól egy súlyosan sérült fiút, aki a villamos kereke alá szorult. Egy másik alkalommal egy súlyosan beteg, tífuszos diák szüleinek ígérte meg, hogy vért ad, ha ezzel megmentheti a gyermek életét. Rámutatott: Boldog Sándor István rendíthetetlenül megmaradt hitében. Inkább választotta a halált, ahelyett, hogy külföldre menekült volna vagy megtagadta volna szalézi hivatását. 

Don Pascual Chávez szalézi rendfőnök a szertartáson úgy fogalmazott: „nagy dolgokat művelt az Úr az ő egyházával, meghívva Sándor Istvánt az isteni gyermekség, a keresztség, az életszentség által mint fogadalmas szalézi szerzetest az egészen szélsőséges hűség vértanúságára. Tele vagyunk ma ezért örömmel”. Hozzáfűzte: „nagy dolgokat művelt az Úr a magyar néppel, hogy a nehéz időkben Sándor István, egy fiatal élet tanújaként teljes életét az ifjúságnak szentelte a végső áldozathozatalig”.

Havasi József korábbi szalézi tartományfőnök kifejezésre juttatta: „nagy és emlékezetes nap ez számunkra, magyar szaléziak számára, de nagy és emlékezetes nap ez az egész magyar egyháznak is”. Hangsúlyozta: Boldog Sándor Istvánt nemcsak tisztelni, hanem követni kell, nekünk is – mint tette Boldog Sándor István – tanúságot kell tennünk Krisztus mellett, és „szent elhatározással nekünk is hirdetni kell Krisztus evangéliumát”.

Sándor István boldoggá avatásának egyházmegyei eljárása 2006-ban kezdődött és 2007-ben fejeződött be. Ez idő alatt sok tanút hallgattak meg. Ennek folytatásaként a szentszéki eljárás 2008-ban kezdődött meg, a bíborosok kollégiumának döntése idén január 15-én született meg. A pápa március 27-én fogadta Angelo Amatót, és engedélyezte 63 új boldog dekrétumának kihirdetését. Közöttük volt az is, amely elismerte Sándor István vértanúságát.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány csak azért nem tudott ott lenni, mert éppen bérmálkozott?

És mit tudhatnánk meg, halljuk, halljuk!

Bal oldaliak nem lesznek, mert nem a szent életükről híresek a vörösök. És mi köze ehhez Salkaházi Sárának? Csak nem arra gondolsz, hogy ő is életét adta a többiért? Nem említetted Apor Vilmost, ő nem engedte elvinni a magyar nőket, "krumplipucolásra" a vörös katonáknak. Az életével fizetett. Beleengedett egy sorozatot, a "derék" szovjet katona. Az egyik golyó nyoma ma is a mennyezeten van. Ez is politika, csak nem az amire te célozgatsz!

Ez veled is előfordulhatott volna, ha kicsit korábban születsz meg és lenne miért elvinni. De, ha lapítasz, és nem csinálsz semmit, akkor nem.

Ezt a csodálatos eseményt miért is nem kellett volna közvetítenie? Nézd a sok hígagyú műsort a kereskedelmin, továbbra is ez a te színvonalad!

Gondoltuk, mert ahhoz ész is kell, de neked, csak rosszindulat, irigység jutott.

Így van. Kötelező volt belépni annak a pártba aki vezető akart lenni.
De mindenkitől elvárták, különben kikiáltották a nép ellenségévé.

Az amcsi légiereje ki van zárva, hogy ne vette volna észre a lágereket. De nem állt érdekében intézkedni, helyette inkább Budapestet bombázták, amiről keveset beszélnek.

És az, hogy valami csoda történjen a hozzá imádkozóval. Például gyógyulás, de rendkívüli, orvosok által igazolt.

Ha neked jobb az a te dolgod. Sok focista jár meccsre és mégis tud keresztet vetni meccs előtt, közben, és utána is.
Tudod a mondás úgy szól, hogy zuhanó repülőn, nincs ateista.
Ne várd meg míg zuhanni kezd veled.

Mindegy! Mind a kettő baloldali párt. Egy rugóra jár az agyuk. A papokat és szerzeteseket mindkét párt - mivel bal - egyformán kínozta, gyilkolta!

Én pedig ott voltam imádkozni, örülni annak, hogy ilyen papjaink, szerzeteseink vannak.

Te, figyu, én ezt értem, de most valakit ünneplünk, aki nem lett MSZMP tag. Aki történetesen szembeszállt a komcsikkal, és a rendszer eltiporta. Igazából azért ünnepeljük, mert valahogy szeretnénk a nyomába lépni. Mi bűnösök, akik megkötöttük a magunk kompromisszumait. Mi ezzel a problémád? Hogy te nem akarsz Sándor István nyomába lépni? De akkor neked rossz lesz. Nem, nem a pokolban, az egy következő kérdés. Egyenlőre az van soron, hogy itt a földön fogod értelmetlenül morzsolgatni a napjaidat, mert nem azzal töltöd őket, amit Isten vár tőled.

Nemo ante mortem beatus : senki sem boldog halála előtt - állították a rómaiak - a magyar kifejezés,MEGBOLDOGULT ugyanezt fejezi ki. Anyósom meg azt mondogatta, csak jó lehet ott, mert senki se jött még vissza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés