Arra érek haza, hogy a HVG kicsinálta a magyar sajtót

2013. november 4. 9:41

Szily László
Cink
Ha Kerényi Imre egyszemélyben dönthetné el, mi jelenthet meg a magyar lapokban, az sem lenne olyan durva, mint amit a híres liberális kiadó művelt velünk.

„Azzal, hogy a HVG kiadója egészen elképesztő módon feldobta a hvg.hu forrását a bajai kamuvideó ügyében a rendőrségnek, olyat művelt, amilyet még egy mindenre elszánt, véreskezű fideszes cenzor sem tudna, ha lenne fideszes cenzúra. Előre kinyírta a kormányzatnak igazán kellemetlen magyar sajtósztorik 95 százalékát. Ha nem is örökre, de a választásokig biztosan. Hiszen ezek után ki lenne akkora hülye, hogy bármilyen igazán forró anyagot odaad egy újságírónak? Az Magyarországon mondjuk nem lenne meglepő, ha valaki kicsinyes önzőségből mindenki mással kicseszne a saját iparágán belül. De ez a húzás a HVG-t mint bármit is leleplező kiadványt aztán végképp kinyírta, és nem is csak pár hónap erejéig. Nem is értem, mire gondoltak, ezek után hogyan fognak belpolitikai lapként működni. És nem azért, mert joggal veti meg őket minden normális magyar újságíró - úgysem ők kattintanak több százezret naponta - hanem mert igazán fontos információt senkitől sem fognak ezek után kapni. Igaz persze, hogy a botrány után, ha kaptak is volna, senki se hitte volna el, hogy igazat írnak. De az ilyesmi, ha szívósan jelentetik meg egymás után a jó cikkeket, idővel elfelejtődik. Az viszont, hogy megszegték a hallgatás (plusz az újságírás) alaptörvényét, sokkal nehezebben kopik ki a köztudatból.

A HVG-nek két oka lehetett erre az oktalan árulásra. Vagy ennyire beszartak a Fidesz rágalmazási perétől, vagy ennyire dühösek voltak a Gavra hvg.hu-főszerkesztőt megbuktató Déri Balázs MSZP-sajtófőnökre. Az első képtelenség, hiszen egy ekkora szerkesztőség életében egy ilyen per jelentéktelen rutinesemény. Akkor meg konkrétan bolondok lennének a HVG-ben, ha bármilyen jogos bosszúvágy miatt így ellehetetlenítenék magukat minden potenciális informátor szemében. Szóval a megoldás az, hogy arra, ami történt, nincsen magyarázat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, a HVG saját fészkébe rondított.

Azért jelent meg a Fideszt lejáratni kívánó videó, elvtárs?

Azt is lehet, hogy csak befújja a szél a szerkesztőségbe az anyagot..

Amikor kikerült a netre a videó MINDENKI, az összes posztoló pártállásra való tekintet nélkül levágta, h kamu a videó. Ha ezek után az mszp kiteteti, Gavra meg kiteszi, azért vállalják a következményeket! Bikicsunáj kezdte a hazudozást, folytatta Török, Jávor, Karácsony.
Jávor már felmondta Orbán polititikai halálhírét, pedig a sajátjukat kéne, ha egyáltalán tényezők lennének.

Már korábban olvastam ennek a témának a felvetését, amely több médiafelületen is megjelent. Értem Szily László által felvetetteket, de szerintem tévedésben van. A témával kapcsolatban egy idézet:

„Az informátor kiadásának kérdése körül is konszenzus uralkodik – mint teljes mértékben kerülendőnek tartott gyakorlat: a Népszabadság főszerkesztője szerint egyenesen „ez a legnagyobb vétek, amit újságíró elkövethet”. Hasonlóan vélekedik a HVG főszerkesztője is, noha a lap történetében egyszer már majdnem előfordult, hogy felfedték az informátoruk kilétét:
„Egy cikk kapcsán bizalmas iratok eltulajdonításával vádolták meg a lapot, s mivel a sztárügyvéd informátorunk – akitől valójában szereztük az információt – nagyon inkorrekt módon viselkedett velünk, majdnem eljutottunk oda, hogy nem tartjuk tovább a hátunkat miatta”
– vázolta az eset hátterét Réti. Ugyanakkor nemcsak a magyar főszerkesztők gondolják elfogadhatatlannak az informátornak tett bizalmassági ígéret megszegését, de hasonlóan egységesek ezt illetően az amerikai újságírók is – ahogy azt Judith Miller, a New York Times volt újságírója is tette három éve, amikor a börtönbüntetést vállalva nem volt hajlandó kiszolgáltatni informátorát a szövetségi bíróságnak.”
http://www.mediakutato.hu/cikk..

A HVG esetében azonban nem erről van szó, hanem arról; Eljutatott hozzá egy informátor egy olyan videofelvételt, amely hamis volt. Tehát az információ hamis, valótlan, megrendezett. Amennyiben az informátor tudatában volt a felvétel valótlanságának és mégis megvezette a HVG-t, akkor csalást követett el, amelybe a HVG-t is bevonta. Ennek fennállása esetén pedig már nem beszélhetünk informátorról, hanem csalóról. A kérdés viszont nyitott, mert a bűnügy nyomozása nem zárult le, így csak feltételezni lehet a történéseket, eseményeket. A hogyan történt az átadás-átvétel és ennek során mi hangzott el, ami arra indította a HVG-t, hogy kiadja azt a személyt akitől a videofelvétel származik, ezt csak az érintett személyek mondhatnák el.

Mindezek figyelembevételével Szily László állításai a jelen állás szerint nem fedik le a valóságot.

Van magyarázat.
A HVG már régen nem csak informál, hanem politikát csinál. A saját gyűlöletpropagandájuknak bedőlve lesre futottak, esetleg az mszp-s vezetésen probáltak rugni libsiként, mert a saját útját próbálja járni.

"A HVG-nek két oka lehetett erre az oktalan árulásra. Vagy ennyire beszartak a Fidesz rágalmazási perétől, vagy ennyire dühösek voltak a Gavra hvg.hu-főszerkesztőt megbuktató Déri Balázs MSZP-sajtófőnökre. ... ami történt, nincsen magyarázat.”"
Dehogy is nincs.
Egyszerűbb, mint gondolnád.
A HVG-nél nyilván gyorsan felismerték, a videó hamis, de mivel már lehozták, nem más mint ők maguk, csak egyféleképpen menekülhettek a derítő trutymójából, amibe Déri őket belelökte: ha nyilvánosságra hozzák a videó stricijének adatait.
Valamelyik nap írtam: a demokrácia az a helyzeti állapot, amikor gondolni, gondolkodni kevés.
Az demokráciában az alap: nem gondolni; VÉGIGGONDOLNI!
Aki így tesz, az jár helyes úton.
A többi: bukta, csak idő kérdése.
Sajnos, közben rengeteg kár keletkezik, ami mindannyiunkat érint.

Jaj, de szomorú, mostantól nem lehet következmények nélkül fröcsögni és hazudozni a sajtóban, jaaj:(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés