A hvg.hu meg a (hozzá)szólás szabadsága

2013. december 3. 11:14

Balogh Ákos Gergely
Mandiner
A hvg.hu még mindig keresi a magyarázatot.
Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján címmel nyilvánosságra hozni, és olyat írni róla, hogy „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”. Ez a meggyőződés és harci düh persze nem csak a hvg.hu hibája, hiszen az MSZP megbízható forrásai mellett az Együtt 2014 politikusai is egészen az utolsó utáni pillanatig hinni akarták, hogy megvan a 2014-es választásokat megfordító csodafegyver. A hvg.hu hitelt adó körítése nélkül (a botrány kirobbanását követően azt állították, utánajártak a szereplőknek) azonban közel sem lett volna ekkora kifutása a videónak: hozott volna néhány tízezer kattintást, hogy aztán elsüllyedjen a feledés félhomályában.

De nem így történt, és a hvg.hu keresi a magyarázatot. Mivel a saját szerepükre nehéz lenne elfogadható mentséget találni, ezért inkább arról írnak, ki és miért készíttethette a videót, illetve milyen média-összeesküvés kísérte aztán a szálak felgöngyölítését. A hosszú levezetés sokfelé elkanyarodik (Debreczeni József! UD Zrt.!), és bár nem nevez meg egyértelmű felelősöket, határozottan arra célozgat, hogy a titkosszolgálatok meg – ki más? – a Fidesz ördögi terveit szolgálhatták a törpikés dominók. (Hogy nincs az a szuperügynök, aki el tudta volna intézni, hogy az MSZP és a hvg.hu is hitelesítsen egy ilyen produkciót, azt a tényfeltáró írás nem feszegeti ekkora elánnal.)

Ez eddig talán nem is lenne különösebben érdekes. A cikkhez azonban az elsők között érkezett egy, a videó nyilvánosságra hozásának motivációját firtató hozzászólás, amit szorgos kezek nagyon gyorsan töröltek:

A szokásos szerencsenmosdatás a hvg.hu részéről. Gavrát szerencsére kirúgták (nem mondott le önként!) de szelleme tovább él. A bajai videó körül sok minden tisztázatlan, ehhez kétség sem fér. De van egy lényeges momentum, amit kevesen elemeztek. Az hogy milyen célt szolgált a hamisított anyag, amit a hvg.hu, a józan észt és az elemi óvatosságot figyelmen kívül hagyva „hitelesített”. A manipulált felvétel Mesterházy titkárságán „landolt”, a párt vezetői látták, jóváhagyták Eredetileg a MSZP kongresszusán akarták lejátszani, ahol „lehullott az álarc” Orbán Viktorról. Ha ezt a közvélemény hitelesnek fogadja el a videót, jelentős mértékben befolyásolta volna a 2014 tavaszi országgyűlési választás menetét. Jobban, mint 2002-ben a Kövér „köteles beszéde”, amiről azóta köztudott, hogy össze volt vágva, fel volt fújva. Ezúttal komoly horderejű választási manipulációt készítettek elő. Vagyis a tét a „bajagate” ügyben sokkal nagyobb volt, mint bármikor. Ennek megfelelően a közvélemény reakciója is élesebb volt.

A kommentet a hvg.hu korábbi állandó szerzője, Pelle János írta, saját néven. A szerkesztők számára elfogadhatatlan megnyilvánulás azonban a gondos szerkesztőségi kommentkezelés ellenére is megmaradt, a Facebooknak köszönhetően. A törölt hozzászólást bő egy hete nyilvánosságra hoztuk a Mandineren, hátha lesz valami reakció – magyarázat, esetleg bocsánatkérés –, de semmi.

A hvg.hu a jelek szerint minden további nélkül törölheti a neki nem tetsző kommenteket. Akkor is, ha saját korábbi szerzőjének arccal és névvel vállalt hozzászólásáról van szó. Tartunk tőle, hogy ez az út nem kifelé vezet a bajai videóbotrány mocsarából, hanem egyre mélyebbre visz (de fogalmazhatnánk a a hvg.hu modorában is, seggszáj-kompatibilisen).

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig időközben milyen jó magyarázatot találtak: a Fidesznek kedvezett ez az egész ügy. Hát igen, ha már így ráfáztak a vörös "szakemberek"!
Viszont, ha fordítva sült volna el a dolog, és a népek ráharaptak volna a hvg propagandafilmjére, váltig ünnepeltetnék magukat!

Nem tudom, miért kell itt berzenkedni?
Tudható, hogy csak akkor toleránsak a liberálisok ha toleráljuk a véleménydiktátumukat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés