Túl a felállva üdvözlésen

2013. december 8. 17:00
igyirnankmi
Így írnánk mi
Szinte minden érdemi változás a megfelelő irányba, egy, a mainál komolyabban vehető parlamenti munka felé mutat.

„Jelentősen javulhat a minőségbiztosítás, a törvényszövegek koherenciájának, jogi megfelelőségének ellenőrizhetősége. Egyrészt a szakbizottság, másrészt – immár kifejezetten a koherenciát vizsgálva, önálló tartalmi javaslatokat már meg nem fogalmazva – a törvényalkotási bizottság is vizsgálja, emellett javítja és szűri is a módosító javaslatokat. Emellett a mai záróvita megmarad, de azt csak az előterjesztő vagy a Kormány, és csak a jogrendszeri vagy belső inkoherencia megszüntetésére kezdeményezheti.

Ennél a három szakasos szűrésnél is fontosabb azonban, hogy az egységes javaslatot, azaz a bizottság által javasolt módosításokkal egybeszerkesztett szöveget immár nem a módosító javaslat elfogadása után, hanem azt megelőzően kell elkészíteni, azaz az Országgyűlés végre látja is majd, hogy mit szavazott meg. A törvényalkotás ezekkel a módosításokkal sem gyorsabb, sem lassabb nem lesz, viszont a redelkezésre álló időnek jóval nagyobb része telik majd érdemi munkával (koncepcionális vitával, a szöveg alakításával). 

Nem akarjuk elvenni a dicséret élét, de óhatatlanul felmerül az emberben, hogy ha amúgy képes ilyen javaslat előkészítésére is a kétharmad, akkor miért nem tette ezt egyszer sem a ciklus folyamán. A válasz valószínűleg abban keresendő, hogy nem akadályozta a koncepcióalkotást a töredékes valóságismeret és a hatásvizsgálatok hiánya: itt kivételesen elég sok idejük volt a frakcióknak megfigyelni, hogy mi működik rosszul, ki se kellett menni hozzá  a munkahelyükről. Persze az is jogos kérdés, hogy egy ennyire kaotikus törvényalkotási ciklusnak miért a végén születtek ezek a javaslatok, de egyelőre örüljünk annak, hogy a nyilvánvalóan ellentétes irányba ható, az egynapos törvényalkotás gyakorlatába lassan beleszerető  kormányzás mellett a cikluszáráshoz igazodva egyáltalán megnyílt egy kegyelmi pillanat a törvényalkotás ésszerű mederbe terelése előtt. 

Már csak két dologtól tartunk. Az egyik az, hogy az új házszabályhoz benyújtott módosító javaslatokkal vagy – stílszerűen – zárómódosítókkal az eljárásban akkora lukat ütnek, amin bármely fontos ügy átfér, így aztán mindegy is lesz, hogy mi a főszabály, ha úgyse aszerint jár el a Ház.

A másik veszélyt azonban ennél is nehezebb elhárítani. Ahhoz ugyanis, hogy a törvényalkotási eljárás új modellje működni is tudjon, alapvetően kell újragondolni a bizottságok szerepét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy országban, ahol még az alkotmányt is egyéni képviselő útján nyújtják be... eh!

A bukott baloldalnak minden olyan körülmény zavaró és csípi a szemüket, ami a tisztes munka feltétele. Míegadni a tiszteletet a nemzetnek, az őpket odaültető választóknak. Ez fejeződik ki a felállásban.

Valakimor elképzelhetetlen volt egy tanóra elkezdése a nékül, hogy a tanár a diákokat, a diákok a tanárt felállással ne köszöntötte volna.

Mára odáig züllesztették a pedagógusképzést a lioberálisok, hogy 10-15 perc késéssel bevánszorog a terembe a "képesített nevelő", odalöki az asztal egyik sarkára a táskáját, a másikra felrakja a senegét és elkezd kétértelmű viccekkel jópofizni. Majd óra végén bevonul a tanáriba és közli, hogy " egy kib---ott jó órát tartottam..."

Itt tartunk. A lélek- és erkölcsrombolás nem múlt el nyom nélkül.

Milyen országgyűlési képviselő az, akinek egyáltalán kérdésként merül fel az, hogy egyenes felállással megadja a tiszteletet a közös munka kezdetén?

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2013. december 8. 22:38

"Míegadni a tiszteletet a nemzetnek, az őpket odaültető választóknak. Ez fejeződik ki a felállásban."


Segítsen nekem megvilágosodni!

A képviselőket, akiknek fel kell majd állnia, ki a radai rosseb választotta meg, ha nem a választók? Akkor az elnök mennyiben több mint a megválasztott képviselők?? Az már csupán hab a tortán, hogy az elnök nem közvetlenül kerül megválasztásra, hanem a pártok közti egyezség alapján. Tehát az elnököt nem a választópolgárok nevezik ki.Szóval ez egy nagy baromság. Gondolom az egyik módosítóban majd az is benne lesz, hogy ütemesen kell tapsolni, minimum 3 percig, majd a jegyzendő békekölcsön mértéke is meghatározásra fog kerülni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés