Sólyom és Tölgyessy kritikájával nehezen számol el a kormányoldal

2013. december 13. 19:05

Schiffer András
Facebook
Egy korábbi MTI-s újságíróval kezdés előtt még viccelődtünk is, hogy na vajon engedik-e közölni tudósítást. Hát nem engedték.

Tegnap a pesti jogi karon bemutatták a Mérlegen az Alaptörvény c kötetet. Az eseményen felszólaltak korábbi és jelenlegi alkotmánybírák, valamint Sólyom László volt államfő és Tölgyessy Péter Igen, az a Tölgyessy, aki ott szerepelt a Polgári Magyarországért ringbe szálló Fidesz '98-as győztes listájának elején. A rendezvényre annak rendje-és-módja szerint eljött a közszolgálati MTI tudósítója. Egy korábbi MTI-s újságíróval kezdés előtt még viccelődtünk is, hogy na vajon engedik-e közölni tudósítást. Hát nem engedték. Azt a bullshit dumát lökték, hogy profitorientált könyvkiadó rendezvényéről nem számol be az MTI. Aztán percek alatt kiderült, hogy ez egy ordanáré hazugság. Következmény persze nincsen. Sólyom és Tölgyessy kritikájával valóban nehezen tud elszámolni saját hátországában a kormányoldal. Eljutottunk oda, hogy Sólyom és Tölgyessy embargós a közszolgálati médiában. Az alkotmányosságot maszkolták ki.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sólyom hiteltelen mint egykori alkotmánybíró és mint államfő is. Gondolom nem kell emlékeztetni a részletekre.

Tölgyessy elemzései viszont hiányoznak a Kossuth Rádióból. Az igaz, hogy pályafutása tele van vargabetűkkel, de okosan vette bonckés alá a mindenkori történéseket. Rádiós jelenléte már csak azért is hasznos lenne, mert ezzel a látszaton túl, a valóságban is érvényesülne a kiegyensúlyozott tájékoztatás.

Schiffer verziója a valóságról:

"Eljutottunk oda, hogy Sólyom és Tölgyessy embargós a közszolgálati médiában."

Nem ez a helyzet, hanem Sólyom és Tölgyessy nem azok, akik a tökéletesség birtokában vannak.

Például Tölgyesyt nem mindenki tartja vátesznek:

1994-ben a konzervatív Tamás Gáspár Miklós a "lángelméjű" Tölgyessy SZDSZ-elnöki bukását jellemhibáira vezette vissza, ezek között a szeszélyesség és a következetlenség mellett az önbizalomhiányt is felsorolta.

Tölgyessy mégis váteszként nyilatkozgat

"Az Alaptörvény szellemiségében a két világháború közti parasztdemokrácia ideáljain kívül Tölgyessy bizonyos rákosista elemeket is felfedez."

Tölgyessy tolmácsolásában:

"Pedig csak akkor lehet tartós egy rendszer, ha az ellenzék bizonyos törekvéseit magáénak tudja érezni, és csak a kormány, nem pedig a rendszer ellenzékévé válik.

hiába van ultrastabil alkotmánya egy országnak, ha az ellenzék kiszorult a megalkotásából. Ilyenkor az ellenzék nem csak a többség, hanem az új alkotmányos rendszer ellenzékévé is válik, "

Ha ez így lenne, konszenzus kényszert jelentene!

Ezzel szemben a 1989-es Alkotmány is csak létharmados alkotmányozó többségről rendelkezik.

Maga az 1989-es Alkotmány, melynek létrehozásában Tölgyessy is úgy tudom részt vett

semmiféle ilyen parlamenti felhatalmazást nem kapott,

sőt annyira gyatra lett, hogy az első szabad választások után azonnal módosítani kellett az SZDSZ-MDF paktumban,

többek között azért is, mert a rengeteg kétharmados törvénnyel lehetetlenné tette volna a kormányzást.

Így azután fel is tehetjük a kérdést: mitől számít akkora vátesznek Tölgyessy?

Elfogadom az álláspontját.

A fontosabb ellenzéki véleményeket azért közlik. Ez talán nem volt olyan fontos. Nem kell kicsinyeskedni azon az oldalon sem.

A komcsik meg tele voltak régi nyilasokkal. Visszapergethetjük az átigazolásokat Orseolo Péterig és Koppányig.

Hamár Tölgyessy, ezt a részt nyilván nem olvastad:

"...Tölgyessy Péter Igen, az a Tölgyessy, aki ott szerepelt a Polgári Magyarországért ringbe szálló Fidesz '98-as győztes listájának elején..."

Szóval magyarázd már el légy` szíves, hogy mit keresett a Fidesz-lista élén egy olyan ember, aki a történelem szemétdombjára való.
Most vagy rossz volt az a lista -ami ugye nem lehet, hiszen azt maga I.Viktor hagyta jóvá-, vagy nem igaz amit Tölgyessyröl mondasz/írsz...

Ne ám a rendszerváltozást szentjévé avasd tölgyesit. Ahogy Sólyom László bábáskodott a 89-es Alkotmány létrehozásában, ugyanúgy Tölgyessí is. Nem véletlen, hogy együtt szapulják az Alaptörvényt és az egekbe emelik azt a törvényt, mely szerkezetében, stílusában átírva megegyezik a korábbi alkotmánnyal.

Tény viszont az is, hogy voltak jó meglátásai is, melyet az SZDSZ vezetés figyelmen kívül hagyott.

A Beszélőben Kőszeg Ferenc írja - http://beszelo.c3.hu/cikkek/to.. - idézve Tölgyessyt és Pető Ivánt; 1992 őszén, az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése előtt, a Beszélőnek válaszolva Tölgyessy kifejtette: „Már nem az a kérdés, hogy ki a harmadik partner (értsd: az SZDSZ–Fidesz-koalicíóban), hanem az, hogy ki lesz a domináns erő. Az MSZP az időközi választások igazi nagy győztese. Megítélésem szerint esélye van arra, hogy ő legyen a vezető erő. Még nem dőlt el a dolog, de az igazi kérdés ma az, hogy a liberális közép szerzi-e meg majd a kormányalakítás lehetőségét, vagy az MSZP.” (Beszélő, 1992. november 14.) Pető Iván, Tölgyessy hamarosan győztesnek bizonyuló kihívója, a Beszélő fentebb idézett kettős interjújában elvetette riválisa teóriáját : „Nem tudom elképzelni, hogy egy mégoly sikeres MSZP több szavazatot kapjon 1994-ben, mint együttvéve a két liberális párt. [...] de ha az MSZP, ha önmagában nagyobb lenne is, mint bármelyik másik parlamenti párt, akkor is kisebb abban az értelemben, hogy nagyon nehezen talál majd komoly koalíciós partnereket magának. [...] én nem hiszem, hogy van olyan ember az SZDSZ-ben, aki az MSZP-vel bármiféle szövetséget akarna kötni.”

Bizony volt olyan ember az SZDSZ-ben, aki az MSZP-vel szövetséget között.

"Schiffer András csak egy jogtiszta Magyarországot szeretne", ahogy a volt társak is. ;-)

"1989-ben egyik tagja volt – Bajnai Gordonnal együtt – a Gyurcsány Ferenc által vezetett rövid életű Új Nemzedék Mozgalomnak. 1990-ben egyik alapítója és 1992-ig ügyvivője az Ifjú Szocialisták mozgalmának, ekkor kilépett a szervezetből."

Szerinted akkor SA lenne a lehet más az arkangyal. ;-)

Egyébként tényleg hibázott az MTI, mert szerintem együtt kellett volna tájékoztattatást adni Gyurcsány Ferenc szakácskönyvének bemutatójával. ;-)

Rákosi és Kádár alatt senki se foglalkozott az alkotmánnyal, most mindenbe beleakaszkodnak azok, kik nem tudnak belenyugodni, ma már mások is lopnak.

Írod: "Nincsen 1989-es alkotmány. Az csak az 1949-es alkotmány módosítása."

Az 1949-es alkotmány viszont az 1936-os "Sztálini Alkotmány mintájára készült (propaganda kiadvány), de a gyakorlatban úgy érvényesült, hogy például lehetővé tette, hogy a vádirat és az ítélet egyszerre készüljön el!

Részlet a Drága föld - a CIRKUSZ cimű 1938-ban készült szovjet filmből:

"Drága föld, szülőhazámnak földje,
Drágakőnél drágább kincset ád,
Nincs a földön gazdagabb, szebb ország,
Minden ember érzi, hogy szabad.
Nincs a földön gazdagabb, szebb ország,
Minden ember érzi, hogy szabad.

Nincs, mi gátat emeljen közöttünk,
Társ a társra mindig rátalál.
Mert a rend, a jog és a szabadság,
Bárhová tekints, szilárdan áll."

Ezt énekelték,

miközben politikai foglyok milliói kényszermunkatáborokban sínylődtek és pusztultak,

miközben koncepciós perekben rengeteg embert kínoztak meg, ítéltek halálra,

miközben a területileg illetékes állami szervezeteknek ki volt adva a norma, hogy hány halálos ítéletet kell az adott évben produkálniuk!

Solyom, csak fogja vissza magát! Zétényi-Takács az ő bűne, vajon mikor fog vele elszámolni és kinek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés