Új szinten a Galamus

2014. február 28. 18:14

Kumin Ferenc
Facebook
Még meg sem jelent egy angol nyelvű írás Kim Lane Schepple tollából, de a Galamus honlapja magyarul már az egész cikket közli.

„A külföldi sajtó szemlézésében olyan szintet ért el a Galamus-csoport, amelyről a mi szerény irodánk eddig álmodni sem mert. Még meg sem jelent egy angol nyelvű írás Kim Lane Schepple tollából, amelyet állítólag majd lehoz Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász New York Timesban futó blogja (ami egyébként érdekes fejlemény lehet, mert tavaly június óta Krugmannál nincs Scheppele vendégposzt), de a Galamus honlapja magyarul már az egész cikket közli. A magyar cikk elején van ugyan egy link, de az a Krugman-blog nyitóoldalára mutat, ahol posztom írásának pillanatában egy »A General Theory of Obamacare Fiction« című írás van legfelül, és még nyoma sincs Schepple írásának. Igen, mindig vannak olyan összeesküvés-gyártók, akik szerint egy-egy külföldön megjelenő véleménycikk magyar változata előbb és nem feltétlen a távoli megjelenés helyszínén készül el.

Bár a látszat itt most elég erősen hajaz egy ilyen helyzetre, mi továbbra is hiszünk abban, hogy a magyar politika tanult és 2010 óta fáradhatatlan kritikusa valahol New Jersey környékén kapja az ihletet és koptatja billentyűzetét. A Galamus munkatársaitól pedig nagy tisztelettel csak azt kérjük, hogy ne legyenek restek máskor sem lehozni előre és magyarul, ha nekik már megvan egy másnapi New York Times vagy Süddeutsche Zeitung publicisztika. Sok munkát meg tudnának ezzel takarítani nekünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem túlta tol, mert a cikk még meg sem jelent amikor a galamus a megjelenésre hivatkozva lehozta.....

Ti most komolyan azt gondoljátok, hogy a Galamus írta meg Sheppelének?
muhaha

Magyarországot????
Bazmeg Orbánt és a rezsimjét!
Azért ott még nem tartunk, hogy Orbán=Magyarország...

Lebukott?
Ők maguk írták meg, hogy az írás utánuk fog megjelenni. Mi ebben az etwas?

Érdemes lenne elolvasni a Galamus cikket, itt:
http://www.galamuscsoport.hu/t..
Mert a Galamuson lehozott állítások elég meredekek, és (függetlenül a tényektől) erősen annak bizonyítása irányába mutatnak, hogy a Fidesz nem a választók akaratából, hanem azért fogja megnyerni a választásokat, mert cinkelt lapokkal fog játszani. Csak néhány idézet:

"Az új választási rendszerben a szövetségre lépett ellenzéki pártok még akkor sem szerezhetnek többséget a parlamentben, ha több szavazatot kapnak, mint a kormányzó párt."

"Fidesz úgy tervezte meg a választásokat, hogy az ellenzék akkor is veszítsen, ha nyer."

"A Fidesz elsöprő mértékben dominálja az offline médiát is, és szinte minden utat lezárt, amelyen az ellenzéki pártok elérhetnék a választókat."

"Ha a Fideszt újraválasztják ebben a neki kedvező rendszerben, akkor nehéz lesz elkerülni azt a következtetést, hogy a választást cinkelt lapokkal játszották le. És Orbán Viktor miniszterelnök „mandátuma” akkor bemocskolódik."

Attól tartok, nem az a legnagyobb baj, hogy a Galamus előbb szemléz egy Kim Lane Scheppele cikket, mint az megjelent volna, hanem hogy a nyugati mainstream sajtóban a magyarországi választásokat értékelő cikkek is a választásokat hónapokkal megelőzve meg vannak írva.

'
'Igen, mindig vannak olyan összeesküvés-gyártók, akik szerint egy-egy külföldön megjelenő véleménycikk magyar változata előbb és nem feltétlen a távoli megjelenés helyszínén készül el.'

galamuszi súgólyuk

Szerintem is érdemes elolvasni a teljes Scheppele-irományt, mert akkor kiderül, hogy az általa hivatkozott elemzések nagyobb részben vitatható feltételezésekből indulnak ki. Ezek közül csak egyet emelnék ki, hogy a Fidesz magának kedvezően szabta át a választókerületek határait. Még ha el is fogadjuk igaznak ezt a feltételezést, akkor is az a lényeg, hogy a választók mai hangulata szerint nem létezik a választókerületek határainak olyan meghúzása, amellyel az összefogás jöhetne ki győztesként. (Persze minden változatban ragaszkodva a lakosságszámban közel azonos méretű kerületekhez.)

Vagy a választói rendszer elfogulatlan, tényszerű, korrekt elemzését, hatástanulmányokkal. De kinek van erre energiája? :)
Hinni erőfeszítés nélkül is lehet!

Kim Lane Scheppele nem először ír Magyarországgal kapcsolatos történetről. Írását a Mandiner is többször szemlézte. L. http://mandiner.hu/tag/kim_lan..

Írásaiból arra lehet következtetni, hogy információit egy ez egyben a magyarországi balliberális médiafelületről szerzi be. Gyakori, hogy változtatás nélkül a magyar balliberális médiában megjelent teljes szakaszokat emel át az írásába. Különösen szembetűnő, hogy sok esetben a Galamusban megjelent írások tartalma jelenik meg. Így feltételezhető, hogy jelen esetben is az történhetett; A Galamusnál valaki megírta a posztot, majd elküldték, hogy jelentesse meg, azonban a Galamus előbb jelentette meg a honlapján.

A kapcsolat pedig Kim Lane Scheppele egyik leveléből kikövetkeztethető, melyben a következőket írja; „Minthogy Gulyás megkérdőjelezte a képzettségemet és a függetlenségemet, hadd magyarázzam el a hátteremet. Magyarországon éltem 1994 és 1998 között, kutatóként dolgoztam az Alkotmánybíróságon, ahol keletkezése közben ismertem meg a magyar alkotmányjogot. Részem volt az 1995–96-os alkotmányozási folyamatban, a szöveget tervező parlamenti bizottság szakértő tanácsadójaként.”

Kim Lane Scheppele által hivatkozott Gulyás levél a következőket tartalmazza; „Tudom, hogy Magyarország újonnan elfogadott Alaptörvénye nem felel meg az ízlésének. Ennek okai részben lehetnek szakmaiak, de én úgy látom, többnyire személyesek és politikaiak. A Parlament szándéka az új alkotmány megalkotásával az volt, hogy kifejezze magyarok millióinak akaratát, akik a törvényhozás tagjait megválasztották. A választások előtt Orbán Viktor a közszolgálati televízióban és különféle nyilvános rendezvényeken többször megismételte, hogy Magyarországnak új, állandó alkotmányra van szüksége, olyan tiszteletre méltó alkotmányra, amely kifejezi a nemzet egységét. Őszintén szólva meglep, hogy tagadja ezt a tényt.

Ennél is meglepőbb, hogy Ön a magyar kormány példátlan felhatalmazását és a korábbi választási törvény arányosságát továbbra is valamiféle tisztességtelen előnynek tartja, amire a Fidesz a 2010-es választásokon tett szert. – Engedje meg, hogy néhány kérdést tisztázzak. A Fidesz–KDNP lista 2010-ben 2,7 millió szavazatot kapott. Egyetlen másik pártlista sem kapott ennyi szavazatot az elmúlt 22 évben. Másodszor, ha úgy gondolja, hogy a Fidesz indokolatlan előnyhöz jutott azáltal, hogy a mandátumok 68%-át nyerte el a szavazatok 53%-ával, mit mondana a Szocialista Párt 1994-es győzelméről, amikor az a szavazatoknak csak 33%-át, de a parlamenti mandátumoknak 54%-át nyerte el? 1990 óta hat demokratikus választásra került sor, de nem emlékszem arra, hogy egyetlen felelős megfigyelő is komoly aggodalmainak adott volna hangot az eredményeket illetően. Vitathatnánk – és megtettük –, hogy ez a rendszer felülvizsgálatra szorul-e 20 évvel kialakulása után. Ez egy jogos felvetés. De a kormány legitimitásának visszamenőleges megkérdőjelezését visszautasítom.” Forrás: http://mandiner.hu/cikk/201304..

Nos ennyire független és hiteles Kim Lane Scheppele és ilyen mértékben kapcsolódik a balliberálisokhoz, ezen belül a Galamushoz.

LOL

Te tévedésbe vagy. Ezek az írások nem Kim Lane Scheppele írásai, hanem a magyarországi balliberális média állításai, melyet átvesz. Jelen esetben feltételezhető, hogy az írás a Galamustól ered. Nagy hasonlóság tapasztalható az inkriminált Teller Ede levélhez.

Ez a tanulság és nem az amit Kim Lane Scheppele írása tartalmaz.

Kim Lane Scheppele Amerikában az itthoni balliberális média meghosszabbított szócsöve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés