Jobban teljesít

Kúria: Nem hirdetheti a kormány a Fidesz kampányszlogenjét a TV2-n

2014. március 18. 16:45
A Kúria határozata szerint a TV2 megsértette a politikai reklámok szabályait azzal, hogy közzétette a kormány „Magyarország jobban teljesít” jelmondatú reklámját.

Szigetvári Viktor és Braun Róbert korábban azért nyújtott be panaszt a Nemzeti Választási Bizottságnál, mert szerintük a Fidesz és a TV2 a kormányreklámokkal kijátszották a pártokra vonatkozó politikai reklámok szabályait. Az NVB elutasította a panaszukat, a határozattal szemben azonban kifogást nyújtottak be, így került az ügy a Kúriára. A legfelsőbb bírói fórum megállapította, hogy a kormány „Magyarország jobban teljesít” jelmondatú reklámja a Fideszt is népszerűsíti, ezért a politikai reklám szabályai vonatkoznak rá. A Kúria jogerősen arra kötelezte a TV2-t, hogy az elmarasztaló végzést a kifogásolt reklámmal azonos napszakban tegye közzé és a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől.

A Kúria értelmezése szerint kampányidőszakban az a politikai reklám, ami valamely jelölőszervezetet vagy pártot népszerűsít. Ugyan a vitatott reklámot a kormány rendelte meg, azonban a Kúria álláspontja szerint nem a megrendelő személyének, hanem a műsorszám tartalmának van jelentősége. 

A végzés indokolása szerint a műsorszám fő üzenete, jelmondata, vizuális kivitelezése, részben színhasználata oly mértékű egyezőséget mutat a kormánypártok, mint jelölő szervezetek saját népszerűsítésüket szolgáló fő üzenetével, és annak megjelenítésével, hogy az nyilvánvalóan alkalmas a Fidesz és a KDNP mint jelölő szervezetek népszerűsítésére. A hirdetés továbbá egyértelműen ezen jelölő szervezetek célját (rezsicsökkentés) és jelszavát (Magyarország jobban teljesít) népszerűsíti, és reklámhoz hasonló módon jelenik meg.

A Kúria szerint a „Magyarország jobban teljesít” szlogen egyértelműen a Fidesz és a kormány népszerűsítésére egyaránt szolgál, tehát politikai reklámnak tekinthető, attól függetlenül, hogy a kormánypártok logója nem jelent meg a hirdetésben.

A Kúria a határozat végén hangsúlyozza, hogy hasonló tartalmú közleményt kampányidőszakon kívül kiadhat a kormány, azonban a kampányidőszakban ez nem lehetséges azért, mert összetéveszthető egy párt politikai reklámjával.

A Kormányzati Információs Központ a határozatra úgy reagált: a kabinet tiszteletben tartja a Kúria „eddigieknél szigorúbb” jogértelmezését, és a parlamenti választásig hátralévő időszakban nem használják a „Magyarország jobban teljesít” szlogent.

A TV2 tiszteletben tartja a döntést, de nem ért egyet vele. A csatorna arra hivatkozik, hogy nem volt tudomása a szóban forgó kampány tartalmáról, és ennek ellenőrzése nem is feladata. A TV2 azonos módon járt el, mint több más médium, köztük az ATV vagy az InfoRádio, amikor befogadta a társadalmi célú reklámot és sugározta – közölték. Ezzel együtt a kérelmező a fenti médiumok közül kizárólag a TV2 ellen indított eljárást –  kifogásolta a csatorna.

Az Együtt-PM a végzést úgy kommentálta: a kormánynak papírja van arról, hogy a közpénzek felhasználásával sértette a pártok esélyegyenlőségét, ilyenformán pedig manipulálni próbálta a választást. 

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős, vagyis meg lehet fellebbezni. Így győzelemről majd akkor lehet beszélni, ha jogerős lesz.
Arra pedig kíváncsi leszek, hogyha ki kell adni a vizsgálati jelentést Schiffer András mit fog vele kezdeni, amikor a saját számvitelüket sem tudták megfelelően intézni.

Jogi csűrés csavarás. Ilyent én is tudok.
Magyarország nem a kormány és a kormány nem Magyarország. Ennek következtében a FIDESZ és a KDNP sem Magyarország és fordítva.. A kormány része Magyarországnak, mint ahogy az egyes állampolgárok, intézmények, pártok, termelők, szolgáltatók. Vagyis a Magyarország szó mindezeket magába foglalja. Ez pedig köznapira lefordítva az jelenti, hogy együttesen jobban teljesítünk.

LOL
Bálint elvesztetted a szemüvegedet?
Hol írtam én Kúriát? Sehol.

Amit írtam az a Fővárosi Törvényszékre vonatkozik. Te nem tudtad, hogy a Fővárosi Törvényszék nem azonos a Kúriával? Hol élsz? Piréziában?
Ezen túl a következő mondatból kiderül, hogy a NAV vizsgálati jelentéssel kapcsolatos.

Vedd be a nyugtatót és pihenjél le, mert nagyon kimerült lehetsz.

Kabaré!!!


Hát a kormány nem is a FIDESZ kampányszlogenjét hirdeti.

Amint a mellékelt ábráról is jól látható, az a kormány jelszava. Nem a FIDESZ-é.

A FIDESZ-nek viszont nem tilthatja meg a Kúria sem, hogy a kormány szlogenjét átvegye.

Ha egyszer igaz, akkor meg mégúgy se...
:))))

A kormány csupán eleget tesz tájékoztatási kötelezettségének.

Ha pedig azzal bármely párt egyetért, miért ne használhatná fel a saját kampányában? Ha egyáltalán felhasználja.

Fe egy kormányzati tájékoztatást pártpropagandának minősíteni szolgalelkűségből, nos az nem méltó az igazságszolgáltatáshoz.

Ezzel a mélyrenyalással nagyon bedolgozza magát a Qria Gyurcsánéknál. De a pártatlanságát és a hitelét teszi vele kockára.

Most akkor a Kuriaban megse partkatonak ulnek? Hat milyen diktatura ez keremszepen?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés