Eltiltotta az NVB a TV2-t a rezsicsökkentés reklámozásától

2014. március 27. 19:01
A Nemzeti Választási Bizottság szerint jogsértés, hogy a TV2 sugározza a kormány „Újra rezsicsökkentés” című reklámját, ezért eltiltotta a csatornát a további jogsértéstől, viszont bírságot nem szabott ki. A döntést a testület 12:8 arányban hozta meg.

Nem sugározhatja a továbbiakban a TV2 az „Újra rezsicsökkentés” című reklámot, ugyanakkor bírságot sem kell fizetnie a csatornának az NVB csütörtöki döntése szerint. A testület több tagja is a bírság kiszabása mellett érvelt, mert a TV2 nem első alkalommal sértette meg a jogszabályt. A Kúria március 18-ai végzésében már egyszer azt állapította meg, hogy a TV2 a kormány „Magyarország jobban teljesít” jelmondatú, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt.

Az NVB-hez most több magánszemély fordult, kifogásukban idézték a Kúria korábbi döntését, amely szerint politikai reklámnak minősül – a megrendelő személyétől függetlenül – „valamely jelölőszervezet népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, (...) a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám”.

A beadványozók kifogásukhoz csatolták a Fidesz és a KDNP két, közterületen megjelent, illetve internetes sajtótermékben közzétett politikai hirdetését, amelyek szerintük alátámasztják, hogy a rezsicsökkentés e két jelölőszervezet egyik fő kampánytémája, és azt saját eredményükként jelenítik meg a választók előtt. Utaltak arra, hogy a kúriai döntés szerint politikai reklámnak minősül az a műsorszám, amely „a Fidesz-MPSZ és KDNP mint jelölőszervezetek (...) célját (rezsicsökkentés) népszerűsíti”.

Az eltiltás ellenzői egyebek mellett azzal érveltek, hogy az NVB ülésén is levetített műsorszám társadalmi célú reklámnak minősül, ezért azzal nem sérthették meg a választási eljárási törvényt.

Az Együtt-PM a döntés nyomán minden érintett médiumot felszólított, hogy állítsák le a kormányhirdetések közlését. A Szigetvári Viktor által jegyzett közlemény szerint a kabinet azután is folytatta a „tájékoztatásnak álcázott pártpropagandát”, hogy a Kúria megállapította, a TV2 a kormány Magyarország jobban teljesít jelmondatú hirdetésének közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt, mivel a reklám alkalmas a Fidesz-KDNP népszerűsítésére.

Ez már az NVB-nek is sok volt, döntésével véget vetett az antidemokratikus gyakorlatnak, ahhoz azonban sajnos nem volt elég bátorsága a testületnek, hogy bírságot is kivessen a TV2-re, pedig a kormányközeli csatorna nem először sértette meg a jogszabályt” – írta a politikus. Az Együtt-PM szövetség társelnöke szerint az okozott politikai kárt már nem lehet megtéríteni a kormányváltást akaró polgároknak és pártoknak, de a további jogsértéseknek elejét lehet venni.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem szabad a rezsicsökkentést reklámozni,de szabad rezsicsökkentést károsnak hazudni, szabad a magyarokat náciknak nevezni mi a fenének kell az NVB - t fizetni?

A Sport1-en épp most ment le (ez a kampányreklám)

Legalább a sportcsatornák kimaradhatnának :( :)

Ne feledd, hogy a magyar milliomos archetipusa a balatoni lángossütő volt! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés