A Krímről szóló „objektív tájékoztatást” díjazta Putyin

2014. május 5. 16:36
Több mint 300 újságíró és sajtómunkatárs, főként az állami médiában dolgozók kapnak állami kitüntetést „a krími események objektív megvilágításáért” – közölte értesülését a Vedomosztyi című orosz napilap hétfőn.

A kitüntetések adományozásáról szóló utasítást Vlagyimir Putyin orosz államfő még április 22-én aláírta, de azt nem hozták nyilvánosságra. A dokumentumot sem az elnöki hivatal honlapján, sem a hivatalos közlönynek minősülő Állami Jogi Információs Portálon nem tették közzé. A befolyásos orosz újságnak a Kreml sajtóosztályán azt mondták, hogy a rendelkezés nem elérhető a nyilvánosság számára. Egy a Vedomosztyinak név nélkül nyilatkozó orosz tisztviselő azonban látta a dokumentumot, amely szerint „a magas színvonalú szakmaiságért és a Krími Köztársaságban történt események objektív megvilágításáért” mintegy 90 tudósító is kitüntetésben részesült.

Ekkora mértékű elismerésre még nem volt példa – mondta a lap informátora. A 2008 augusztusában Dél-Oszétiában vívott orosz-grúz villámháborút követően Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök 11 újságírót tüntetett ki.

A különböző szintű állami érdemrendeket, plaketteket az Állami Televízió és Rádió Társaság mintegy 100 munkatársa kapta meg, és több mint hatvanan az állami Pervij Kanal televíziós csatornától részesültek azokban. A többit az NTV, a Gazprom tévéje és az ugyancsak állami, de angolul sugárzó Russia Today televízió és a Life News munkatársai kapták. A Vedomoszyti megjegyezte, hogy sem a Dozsgy nevű független televízió, sem az ellenzéki véleménynek is helyet adó Eho Moszkvi rádió munkatársait nem tüntették ki a krími eseményekről való elfogulatlan tájékoztatásért.

A Krím félszigetet és az ott lévő Szevasztopol városát március 21-re csatolták Oroszországhoz, miután az ottani oroszbarát vezetés népszavazást írt ki. A voksolók csaknem 100 százaléka mondott igent a terület Oroszországgal való újraegyesítésére. Az orosz állami sajtó fontos feladatot töltött be a Krím elcsatolásának igazolásában.

A legmagasabb állami kitüntetést, a Haza szolgálatáért érdemrend II. fokozatát Vlagyimir Kulisztnyikov, az NTV, a Gazprom tulajdonában lévő televízió vezérigazgatója kapta. Margarita Szimonjannak, az angolul sugárzó Oroszország Ma állami hírügynökség főszerkesztőjének az érdemrend IV. fokozatát adományozták. Az NTV komoly szerepet tölt be az orosz ellenzék elleni politikai hadjáratban, az Oroszország Ma médiavállalat főszerkesztője ugyancsak a Kreml politikája iránti elkötelezettségéről ismert.

A kitüntetések komoly anyagi juttatással járnak Oroszországban. A Haza szolgálatáért érdemrend tulajdonosai a nyugdíjuk alapösszegéhez képest 330-415 százalékos havi kiegészítést adnak és különböző más kedvezményekben részesülnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés