Lesz még Galamus?

2014. május 6. 13:05

Zöldi László
Médianapló
Számomra elviselhető, ha a Galamus visszatér abba az állapotába, melyben olvasóként megszoktam.

Az első perctől fogva véleményportálként könyveltem el a Galamust, amelyben kitűnő szakemberek fejtették ki az álláspontjukat. A korábbról ismert nevű értelmiségiek közül a szemem láttára vált publicistává (véleményformálóvá) a filozófus Lendvai L. Ferenc, a történész Fazekas Csaba, a jogász Lánczos Vera és a jogszociológus Fleck Zoltán, kitűnő glosszistává pedig az oktatásszociológus Andor Mihály. S mert a szerkesztői gyakorlat jóvoltából van egy értékmérőm, a jó mondat iránti érzék, az indulás óta eltelt négy évben az ütős és szellemes gondolatok versenyében a Galamus beverekedte magát az élvonalba. Mintegy kétezer mondatot tartalmazó szállóige-gyűjteményemből 208 a véleményportál termése. Meglepődtem, amikor beugrott, hogy négy év pontosan 208 hét. Heti egy szállóige - az online újságok mezőnyében olyanokat is megelőz a Galamus, amelyek lényegesen több pénzzel és munkatárssal csinálták végig az előző választási ciklust.

Számomra elviselhető, ha a Galamus visszatér abba az állapotába, melyben olvasóként megszoktam. Elgondolkoztató viszont, amit a karcsúsítás pillanatában fogalmaztak meg a publicistái. Bár nem zárkóztak el a további közreműködéstől, de szinte kivétel nélkül közölték, hogy a harmadik Orbán-kormány tevékenységét már nem akarják széljegyzetelni. Visszatérnek a szakmájukhoz, és igyekeznek behozni azt, amit a legutóbbi négy esztendőben elmulasztottak. Rendszeresen sorjázó okfejtéseik hiányozni fognak, de talán még el-eltűnődhetek a szórványos kiállásaikon.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak emlékeztetőnek.

A Galamus vajon milyen szekeret tol?

„Egyébként nem tévednek a kommentelők, ha baloldalinak minősítenek.” – írja a Médianapló blogban Zöld László „Médianapló - Független-e a Mandiner?” cím alatt - http://medianaplo.blog.hu/2013.. - majd idéz Wessely Gábor szekszárdi újságíró tollából való, a Magyar Sajtó 2000/5. számában megjelent írásból; „Sajtószabadság akkor lesz Magyarországon, ha az el nem kötelezettségből legalább olyan jól meg lehet élni, mint a szekértolásból.”

Olyan ismerős (a nyolcvanas évek végéről) ez a belterjes, egymást dícsérő ömlengés, hogy hányingert kapok tőle, akárcsak akkor, egyetemista koromban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában