Fizetett hirdetésként jelent meg Áder auschwitzi beszéde

2014. május 17. 10:21
Féloldalas fizetett hirdetésben közöltette Áder János köztársasági elnök Auschwitzban elmondott beszédét a The Los Angeles Times szombati számában Andrew Friedman magyar származású zsidó ügyvéd, miután a lap nem jelentette meg azt az olvasói levelét, amellyel egy Magyarországot súlyos kritikával illető cikkre kívánt reagálni.

Andrew Friedman magyar származású ügyvéd, a Los Angeles-i Bais Naftoli ortodox zsidó kongregáció vezetője azt követően jelentetett meg féloldalas hirdetést a The Los Angeles Times-ban, hogy a lap nem közölte olvasói levelét, amelyben egy Magyarországot kritizáló cikkre kívánt reagálni. Friedman ezért hirdetésben közölte Áder János köztársasági elnök Auschwitzban elmondott beszédét.

Az MTI felhívta Friedmant, aki azt mondta: az általa kifogásolt, május 8-án megjelent cikk a göröggel vetette össze a magyar jobboldalt, amivel nem értett egyet. „Őszintén és nagyon felháborított, hogy 21 százalék neofasiszta van Magyarországon, aki a Jobbikra szavazott 70 évvel a holokauszt után, amikor a nagyszüleimet megölték, anyám Auschwitzban volt, apám pedig Dachauban volt. Nagyon sajnálom, hogy 21 százalék így szavazott. De amit a magyar kormány próbál tenni ellenük, azt nagyra becsülöm” – mondta.

Az emberek Amerikában nem értik, hogy Magyarország ugyanolyan parlamenti rendszer van, mint Izraelben. A magyar parlamentben vannak újfasiszták, az izraeli parlamentben pedig vannak arabok. A magyar kormány, Áder csakúgy, mint Orbán Viktor miniszterelnök és más Fidesz-vezetők számos olyan nyilatkozatot tettek, hogy nem fogadják be a kormányba a Jobbikot, amit méltányolok. Az, hogy ők (a jobbikosok) a parlamentben vannak, nem jelenti azt, hogy a kormánynak is a részét képezik, mint ahogy az arabokat sem fogadják be az izraeli kormányba” – nyilatkozott Friedman. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy semmiféle módon nem kívánja az arabokat az újfasisztákhoz hasonlítani.

Az ügyvéd a The Los Angeles Times által nem közölt olvasói levelében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány sokat tesz az antiszemitizmus leküzdéséért. A kérdés az, hogy a pohár félig tele van, avagy félig üres. Azt, hogy tudnának-e többet tenni, nem tudom megmondani. De ők sokat tettek - nyilatkozott Friedman.

Emlékeztetett rá, Áder János Auschwitzban kristálytisztán” arról beszélt, hogy Magyarország nem kívánja tisztára mosni a szerepét, és hogy elismeri a kollaborációt tényét. Friedman szerint az állásfoglalás megható és gyönyörű” volt, ezért kiakasztotta hitközségének templomában.

„Nem gondolom, hogy bármely országban is segítene az, ha folyamatosan az antiszemitizmusról beszélnének. Magyarország elnökének és miniszterelnökének nem szükséges a nap 24 órájában azt hirdetnie, hogy »nem vagyunk antiszemiták«– vélekedett Andrew Friedman.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól értem? Az annyira imádott amerikai sajtószabadságba nem fér bele egy olvasói levél, ha nem az előre gyártott koncepciót hangoztatja?

Egy ilyen gesztus egy zsidotol tobbet tesz az antiszemitizmus ellen mint tucatnyi holoemlekev. Komolyan.

Kedves Friedman kolléga, respect a fellépésért. Írásából úgy tűnik, hogy bár politikai nézeteink csak részben egyeznek, azonban ez a rész a legfontosabb: a magyar haza iránti szeretet.

Külön köszönet a kockázatvállalásáért. Önt néhány órán belül komolyan kikezdik és antiszemitának nevezik. Vélhetően a családjáról is kiderítik ezt.

Ne törődjön velük, mi a polgári erényekben higgyünk, semmiképpen sem a bolsevik agitációban.

Őszinte tisztelettel:

Packó

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés