Csatlakoztunk az Interszputnyik Űrtávközlési rendszerhez

2014. május 28. 12:31
Budapesten tartott ülést az Interszputnyik Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer és Szervezet. Az ülés alkalmával Karas Monika, az NMHH elnöke aláírta a csatlakozási szerződést a nemzetközi szervezethez, melynek most már Magyarországgal együtt 26, többségében európai és ázsiai ország a tagja.

Május 27-28-án Budapesten ülésezett az Interszputnyik Nemzetközi Űrtávközlési Rendszer és Szervezet. Az ülés alkalmával Karas Monika, az NMHH elnöke aláírta a csatlakozási szerződést a nemzetközi szervezethez.

Az NMHH közleménye szerint a szerződés aláírása „új lendületet ad a hazai távközlési és űriparágnak. A csatlakozással megnyílik a lehetőség, hogy a magyar vállalkozások nagyobb piacot szerezzenek az űriparban, és új megrendelésekhez jussanak a magasan kvalifikált hazai szakemberek.

Solymár Balázs Károly, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára az ülésen úgy fogalmazott: „A magyar Kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít az Interszputnyik-tagság magasabb szintre emelésének, a szervezetben való aktív tagság megerősítésének. Az űriparban dolgozó hazai vállalkozások világszínvonalon teljesítenek, komoly megrendelésekhez azonban csak a nemzetközi együttműködések hatékony kiaknázása esetén juthatnak. A Kormány ezt felismerve erősíti jelenlétét mind az európai együttműködés keretét adó Európai Űrügynökségben (ESA), mind a keleti kapcsolatok erősítésére szolgáló Interszputnyikban.

Az Interszputnyiknak Magyarországgal együtt már 26 tagja van. A tagországok többségében ázsiai és kelet-európai országok, így például Oroszország, Bulgária, vagy Lengyelország, de tagja a szervezetnek Németország, vagy Kuba is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés