Az Origo volt főszerkesztője mellett tüntettek

2014. június 3. 20:28
Szimpátiatüntetést szerveztek Budapesten az Origo leváltott főszerkesztője, Sáling Gergő mellett. A tüntetés az Origo székházánál kezdődött, majd a demonstrálók átvonultak a Kossuth térre. A tüntetésen többen fekete ruhát viseltek, és sajtószabadságot követeltek.

Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt tüntettek kedd délután Budapesten. A Kettős Mérce blog által szervezett demonstráció résztvevői az Origo szerkesztősége előtt, a VII. kerületi Dob utcában gyülekeztek, ahol megafonon felolvasták négy hírportálnak, az Indexnek, a 444-nek, az Átlátszónak és az Origónak az állásfoglalását, amelyben kiálltak a sajtószabadságért. A tüntetők a Kossuth Lajos térre, a Miniszterelnökséghez vonultak a Teréz körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon. A rendőrség biztosította a menetet, az útvonalon szünetelt a közlekedés. Amikor az élen vonulók elhagyták a Nyugati teret, a tüntető csoport vége akkor volt a Podmaniczky utcánál.

A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt, a tüntetők a „szabad ország, szabad média” rigmust skandálták. A vonuló tömeget a Kossuth Lajos téren további néhány száz szimpatizáns fogadta. A szervezők megköszönték a résztvevőknek, hogy szolidaritásukról biztosították az Origo szerkesztőségét, és kiálltak a sajtószabadságért, majd a demonstráció a himnusz eléneklésével ért véget.

Az Origo Zrt. kedd reggel jelentette be, hogy az eddigi főszerkesztőt Sáling Gergőt Pálmai L. Ákos váltja a pozícióban. Ezt az újság a változó médiafogyasztási szokásokkal indokolta. Eközben több hírportál is arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek. A Magyar Telekom tulajdonában álló Origo Zrt. több közleményben utasította vissza, hogy a főszerkesztőváltás mögött „bármilyen politikai ok vagy nyomásgyakorlás” húzódna meg.

Az Origo szerkesztősége ugyanakkor közleményben állt ki eddigi vezetője mellett. Eszerint a szerkesztőség nem ért egyet Sáling Gergő leváltásával, „a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa” – tették hozzá. A 444.hu által megkérdezett Origo-s újságíró szerint a cég részéről egyetlen őszinte szó sem hangzott el eddig a főszerkesztőváltással kapcsolatban, és nem tudja elképzelni, mi lesz egyáltalán a következő napokban, lesznek a cikkek az újságban. A szerkesztőség egy, a Mandiner által megkérdezett tagja csak annyit mondott: mindennek vége.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége is közleményben tiltakozott a főszerkesztő leváltása ellen, amely szerintük üzenet a független nyilvánosságnak. „A hatalom, amely a közvetlen befolyása alá nem tartozó médiát megfélemlíteni, elhallgattatni igyekszik, demokráciában elfogadhatatlan” – írták.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

és az miért vonz, hogy orbánék kádárizmust csinálnak?

Nincs trónöröklési harc...a leendő miniszterelnökről nem jelenhet meg ilyen, ennyi...

nem hiszem, hogy bárki ismer téged a családomban, hogy elmesélhetné..

továbbá az én családom nem igazán nosztalgikus a kádár-rendszer iránt, szóval még csak hozzád hasonlóakat sem nagyon találok köztük..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában