„Nem ördögtő való”

Lázár: Az RTL fenyegeti az országot

2014. június 4. 12:58
Lázár János azt mondta: nem lepődött meg azon, hogy az egyébként konkurens médiaérdekeltségek tiltakoznak a reklámadó ellen, hiszen ugyanezt csinálták a bankok is a bankadó bevezetésekor. A sajtószabadsággal szerinte nincs összefüggésben az adó mértéke. „Azért, mert adót kell fizetni, attól még demokrácia marad Magyarországon” – fejtette ki.

A kormány megfontolja L. Simon László javaslatát a reklámadóról, amit ha bevezetnek, akkor az abból származó bevételt az oktatásra, elsősorban iskolafejlesztésre fogják költeni – mondta Lázár János. Kiemelte: A kormány fontos alapelvnek tartja a közterhek méltányos elosztását, ami azt jelenti, hogy „Magyarországon mindenkinek kötelessége teherbíró képességének és gazdasági eredményeinek függvényében adót fizetni”: ezért fizet többet a bank-, az energia-, a kereskedelmi és a telekommunikációs szektor, valamint a biztosítószféra.

A kabinet szerint a jelentős reklámbevétellel rendelkező multinacionális médiavállalatoknak is az eddigieknél nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a közteherviseléshez. „Az elmúlt húsz évben nem volt ehhez elég politikai bátorság, most azonban a kormány komolyan veszi és mérlegeli L. Simon László javaslatát” – mondta Lázár, hozzátéve: június 11-én döntenek a parlament nyári menetrendjéről.

A médiaszektor tiltakozását úgy értékelte: ahogyan a konkurens pénzintézetek összeálltak a bankadó ellen, úgy az egymással egyébként versenyző médiaérdekeltségek is – gazdasági megfontolások alapján – összefognak és így tiltakoznak a reklámadó ellen, ebben „semmi furcsaságot” nem lát. Ezért tartja természetesnek, hogy a jobboldali sajtóban is jelent meg kritika. 

Mint mondta, nem hiszi, sőt eltúlzott gondolatnak tekinti, hogy az adó mértéke összefüggésben lenne a demokráciával, a sajtószabadsággal. „Azért, mert adót kell fizetni, attól még demokrácia marad Magyarországon” – fogalmazott. 

A politika szempontjából ugyanakkor kényesnek és kínosnak nevezte a reklámadó tervét, „hiszen a politikusok és a média között kialakulhat egy speciális összeütközés, egy érdek- és értékkonfliktus”, ami nyilván kellemetlen a politikusoknak, mert sokszor a médiamegjelenésüktől függ munkájuk sikeressége. „Azt látom, hogy ezzel bizonyos médiaorgánumok megpróbálnak visszaélni, és próbálnak nyomást gyakorolni a kormányzatra” – jegyezte meg.

Lázár János a reklámadóval kapcsolatos „speciális szempontok” között említette az RTL Magyarország reakcióját is – miszerint a kormány adónak álcázva akarja tönkretenni a vállalatot –, s azt a kabinet nevében visszautasította. Úgy fogalmazott: „az RTL fenyegeti az országot, megzsarolja a nézőket és a politikusokat. Ezt jó lenne, ha otthon, Németországban gyakorolná, és nem Magyarországon”. Szerinte az RTL-nek mint nemzetközi médiavállalatnak sokkal nagyobb terhet kell viselnie a közterhekben, mint eddig.

Azokról az ellenérvekről, amelyek szerint a reklámadóból várható bevétel költségvetési hatása csekély, az államtitkár azt közölte: „költségvetési kényszer valóban nincs”, de a törvényjavaslatot nem a kormány kezdeményezte, hanem egy egyéni képviselői indítványról van szó, amely a közteherviselés elvével és a „reklámfertőzés” veszélyének csökkentésével magyarázható. Képviselői véleménye is az egyébként – folytatta –, hogy túl sok a reklám, ami veszélyes a gyermekekre nézve, és azt is furcsának tartja, hogy „nem lehet egy filmet normálisan végignézni, mert állandóan reklámot tesznek bele”. Ezért úgy látja, a reklámozás „keretek közé szorítása” nem ördögtől való.

Az adó tervezett mértékének esetleges megváltoztatásáról Lázár János azt közölte, hogy ezt a Fidesz országgyűlési frakciója fogja eldönteni. „A bevezetést el lehet halasztani, de végleg lesöpörni az asztalról nem lehet” – jelentette ki. L. Simon azon ötletéről, hogy a közösségi oldalakra is kivessék a reklámadót, azt mondta: ez nehéz jogalkotói feladat, amellyel több európai ország is küzd, de a vonatkozó irányelveknek megfelelően fognak eljárni.

A hvg.hu írt arról, hogy a médiaügynökségek bónuszait is eltörölnék. Lázár ezzel kapcsolatban azt mondta: volt róla szó, de nincs jelenleg napirenden az ügy.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Czinege Lajos.......

Csak a személyi jövedelemadó egykulcsos.

Nem értem, miért sírnak a bankok, multik, telekomunikációs cégek, meg a most a média.
Mindegyik ellenzéki politikus azt mondja, hogy továbbhárítják.

TOVÁBBHÁRÍTJÁK? IGEN VAGY NEM?????????

Az is igaz, hogy a reklámbevételek haszna elmegy az országból, az EU-ból. Valamit tenni kell.Az államot fenn kell tartani. Ehhez adókra van szükség.
arlethez hasonlók majdnem hogy követelik a hadikiadások növelését az orosz veszélyre hivatkozással, ami, ugye az USA-nak bevétel.
Magyarországnak adót kell ezért kivetni.

„Magyarországon mindenkinek kötelessége teherbíró képességének és gazdasági eredményeinek függvényében adót fizetni”: ezért fizet többet a bank-, az energia-, a kereskedelmi és a telekommunikációs szektor, valamint a biztosítószféra.

Én eddig úgy tudtam, hogy a kormányzati filozófia úgy szól, hogy mindenki ugyanolyan arányban adózzon jövedelméből/nyereségéből. Ezért lett egykulcsos adó.

"Az elmúlt húsz évben nem volt ehhez elég politikai bátorság".

Én nem láttam hiányt politikai bátorságból az elmúlt 4 évben.

Veszélyes a reklám a gyerekekre nézve...

Aha, mint a dohányzás is az. Tehát ez alapján mostantól tele lesz minden iskola Simicska médiacégeinek óriás plakátjaival, a "minden iskola mellé trafikot" kampány mintájára?

De milyen szépen sorolja a bullshit indokokat, hát ha eltalálja azt, amelyiket az emberek hallani akarják :)

„Magyarországon mindenkinek kötelessége teherbíró képességének és gazdasági eredményeinek függvényében adót fizetni” - Na, végre egy javaslat, amivel 100%-ban egyet tudok érteni Lázárral, akkor vezessük vissza azt a második adókulcsot gyorsan ám az szja-ba! :)
Bruttó 5 millió felett 40%, maradhat?

06.03, nézettségi mutatók:

1. AZ ÉNEK ISKOLÁJA TV2 1 587 235
2. BARÁTOK KÖZT RTL KLUB 1 166 201
3. NAPLÓ TV2 1 008 995
4. TÉNYEK TV2 962 628
5. ÉJJEL-NAPPAL BUDAPEST RTL KLUB 912 203
6. JÓBAN ROSSZBAN TV2 772 529

Én speciel rögtön találtam 80 milliárdot iskola fejlesztésre! Igen, ennyit nyel el a "köz"média, a semmire.

De keresek még szívesen Lázárnak pár átcsoportosítható adóforintot a kórházakra, az oktatásra, és közlekedés fejlesztésre, ha ennyire nem talál! Kezdhetjük mondjuk rögtön a képviselői költségtérítéssel... ;) (Természetesen a fentebb a Lázár által javasolt több kulcsos adó után)

Ne már, légyszíves, mond hogy csak ironizáltál, és te sem hiszed el...

Ha annyira pénzt szeretne költeni az éhező gyerekekre és iskolákra, feljebb már többen is tettek javaslatot, honnan lehetne könnyen átcsoportosítani adóforintokat..

Ehelyet az oktatásból és az eü-ből is csak vonják kifelé a milliárdokat, miközben pl. a közmédiának nevezett feketelyuk évente elnyel több 10 milliárdokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés