Belerondítottak az Origó-forradalomba

2014. június 5. 8:38

Dévényi István
Válasz.hu
Szóval „házon belül” ne aggódjunk egy picit a szólás- és véleményszabadságért? Ha már úgy is éppen aggódunk a sajtó szabadságáért.

„A lelkesítő médiaminiforradalmat azonban sikerült máris bepiszkítani. Tegnap este nyilvánosságra került, s villámgyorsan körbeszaladt a hírportálokon az Origó szerkesztőségi értekezletén (az ominózuson, ahol Vaszily Miklós vezérigazgató bejelentette Sáling távozását) készült hangfelvétel.


És akkor most nyissuk meg azt a fejezetet, hogy egy szerkesztőségi megbeszélésen is mindig, mindenki jól gondolja meg, hogy mit mond és hogyan fogalmaz? Hogy a folyosón szóba elegyedve is ott üljön a kopasz cenzor az agyakban, mert ki tudja, melyik mondat rögzítődik éppen? Felejtsük el a belső-chates morgolódás jogát?

Szóval »házon belül« ne aggódjunk egy picit a szólás- és véleményszabadságért? Ha már úgy is éppen aggódunk a sajtó szabadságáért.” 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Origo-(mini)forradalom felzabálja saját gyermekeit!?
Egymillióan a sajtószabadságért? Vagy egymilliót a sajtószabadságért?

Ez így lenne komplett.

"Bármi is történt az Origónál, én az origósokkal vagyok. Ha volt politikai nyomás, azért, ha nem, akkor meg azért, mert egy ilyen súlyú döntés időzítésének ilyen szintű elcseszésével nem lehet ilyen helyzetbe hozni egy szerkesztőséget. (Mert hogy nem csak a Lázár-vonal létezik ám Origó-ügyben; van olyan belső információ is, hogy a cég vezetői tényleg nagy átszervezésre készültek már hónapok óta, s ennek volt kezdő- és egyben csúcspontja a főszerkesztő-váltás.)

A lelkesítő médiaminiforradalmat azonban sikerült máris bepiszkítani."

Ebben az idézetben minden lényeges dolog benne van. Csupán az a kérdésre kellene válaszolni, hogy miért a politikai színezet került előtérbe és miért nem a menedzsment átszervezésre irányuló tevékenységben való bevonása a beosztottaknak, holott korábban is voltak átszervezések, közös megegyezéssel felbontott munkaszerződések. Gazda Albert munkaszerződésének a felbontása is ebben a formában történt. Vajon kinek az érdekét szolgálja ez a formáció?

Talán azt is érdemes lenne keresni, hogy "csípheti" e valakinek a szemét a Telekom és a kormány között létrejött megállapodás.

Dévényi Istvánt tisztelem, sok jó írása van, de néha írás közben elakad és elfelejt egyes részleteket megemlíteni. Ennek következtében az írásában megfogalmazottak könnyen téves következtetést eredményezhetnek az olvasóban.
Röviden; Nagyobb részben egyetértek a megfogalmazásával, kritikájával, de hiányosnak tartom.

Válaszok:
Felebarát | 2014. június 5. 9:54

Ezzel a megfogalmazásoddal nem értek egyet; "Az origo ügyében érdekes, hogy a legkézenfekvőbb megoldás senkinek nem jut az eszébe.", mert Dévényi István erre is kitér. Ezt bizonyítja az általam idézett része.

Amit pedig megfogalmazol úgy néz ki ezzel is kapcsolatos a Telekom és a kormány megállapodása a fejlesztésre, amely lehetővé teszi az Origó ezen üzletágának a további bővítését, fejlesztését.

:D

Kőmíves most az Avasról internetezel, vagy Hollandiából a piros lámpás házból?

A " minden jel" csak egyesek fejében mutat arra felé, mert azt akarják, hogy arra mutasson, miközben a másikról hallgatnak. Miért hallgatnak?

Az elmúlt 4 évben többször volt átszervezés az origónál. Amennyiben jól emlékszem korábban 210 körüli fővel dolgoztak, most talán 160 fő lehet. Úgy emlékszem négyszer volt vezető csere. Ekkora felfordulást mégsem váltott ki.

Hagyjuk ezt a kirúgást, mert ez is csupán feltételezés. Még az is előfordulhat, hogy a közös megegyezés okmányában az átszervezés is meg van említve. Senki nem látott semmit, csak feltételezések sora van.

Az átszervezésre, profilváltozásra viszont ott van a Telekom és a kormány között létrejött szerződés.

A széles-sávú internet lefedettség növelése pedig a Telekom számára üzleti szempontból bevételt jelenthet, így logikus ehhez kapcsolód üzletág fejlesztése. Más kapcsolód pontok is vannak. Az origo ügyében érdekes, hogy a legkézenfekvőbb megoldás senkinek nem jut az eszébe. Vajon mennyien lehetnek az Origónál, akik esetleg a konkurens cégektől jöttek át?

Nem állítottam, most sem állítom, hogy a konkurencia betette a lábát, de ha feltételezzük a politikai színezetet, akkor ezt miért ne lehetne figyelembe venni.

Az pedig, hogy ki és miképpen bontotta fel a munkaszerződést ez valaminek a következménye, ami a jelenlegi állás szerint vitatott. Ennek következtében az utolsó mondatodnak nincs értelme.

De banyek...pár hónapja van ott, akkor minek nevezték ki egyáltalán....?

Igazad van. Én is megtévedhetek, de itt vagy te figyelmeztető "táblának". :-)
Köszönet érte.

Egy ilyen mocskot legfeljebb a kecske .....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés