​A balfácánok elbénázták a reklámadót, nem fizet az RTL Klub?

2014. június 19. 11:12

Szily László
Cink
Ha ez tényleg igaz, akkor a Fidesz frakciója a hónap, a negyedév és az év idiótája.

„A fideszesek titkot sem nagyon csináltak abból, mi volt ennek a lex TV2-nek az értelme. A két legnagyobb hazai médiacég, a reklámadó messze legnagyobb potenciális befizetői közül a fideszes kézben került TV2 veszteséges, míg a törvénnyel eltaposni kívánt RTL Klub nyereséges volt. Úgy tűnt, hogy ezzel a húzással kapásból többmilliárd forinttal csökkenthetik a köztük fennálló különbséget, hiszen úgy kalkuláltak, hogy az RTL majd fizeti a teljes reklámadót, a TV2 meg alig valamit.

Csakhogy, a portfolio.hu friss cikke szerint elbénázták alaposan! Az történt ugyanis, hogy bár az eredménykimutatása szerint az RTL tavaly nyereséges volt, valójában magával hurcol egy hatalmas, 23 milliárd forintos negatív adóalapot, amivel most simán kilőheti a reklámadót.

Ennek a fényében valóságos Kasszandrának tekinthető a fideszes Szabó Zsolt képviselő, aki a lex TV2 módosítás bizottsági vitája közben azt mondta az Index tudósítása szerint, hogy »a társasági vagy a személyi jövedelemadó miatt keletkezett elhatárolt veszteség mértéke nem derül ki a mérlegből vagy az eredménykimutatásból.« Hát, ha mindez igaz, most tényleg nem derült ki, a szerencsétlenek meg ahhoz is inkompetensek voltak, hogy azzal csesszenek ki, akivel szerettek volna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szily nem ért a számvitelhez és nem rendelkezik kellő információról, vagy tudatosan hazudik.

A Napi.hu 2014. június 2., hétfőn a http://www.napi.hu/ado/megvan_.. linken olvasható írásból és táblázatból kitűnik, hogy korábban milyen veszteségei voltak a TV2-nek és az RTL-nek. Ekkor még nem volt szó a jóváírásról. Aki ért a számvitelhez tudta, hogy mindkét társaság az elhatárolt veszteségét leírhatja. Ennek ellenére a balliberális média és az RTL is csinálta a hajcihőt.

Azonban mindehhez az is hozzátartozik, hogy ez csak egyszeri lehetőség. Így lehet, hogy 2014 évben nem lesz adófizetési kötelezettségek a két társaságnak, de 2015 évtől már lesz.

Ennyit a balfácánokról, akik mindig bakot lőnek.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. június 19. 12:03

LOL
Ehhez amit írsz igen nagy ész kell. Ezt még a falusi Pista bácsi is ki tudja ókumlálni, egy jó háziasszonyról nem is beszélve.

Egyébként itt a bizonyíték, hogy már június 11.-én erről írtam.

Berecskereki 2014. június 11. 05:54
http://media.mandiner.hu/cikk/..

Idézet a hozzászólásomból:

"A témával kapcsolatban megjelentek közel sem fedik le a valóságot, mert részben valótlan, részben csúsztatáson alapszanak az állítások. Ez vonatkozik a hozzászólásokra is.

Nemcsak a TV2 úszhatja a reklámadó egy részét, hanem mindazon cégek akik korábban veszteségesek voltak és veszteségeiket elhatárolták."
stb.

Olvasd el a törvényt és azután próbálkozzál újra a fogalmazással.

"Hogy lehet nyereséges a negatív adóalappal?"

Sehogy. Nem erről van szó, hanem a következőről.

Lehetnek olyan évek, amikor egy cég veszteséges. Ezt a veszteséget bizonyos ideig, vagy korlátlan ideig elhatárolhatja.

Amelyik évben nyereséges lesz, akkor az adóalapjából leírhatja az elhatárolt veszteséget, s így nem keletkezik, vagy kevesebb adókötelezettsége keletkezik.

Tételezzük fel, hogy van egy cégnek 100 egységnyi elhatárolt vesztesége, amely évek alatt gyűlt össze.
A beszámolási évben van 100 egységnyi adóalapot képező adóköteles nyeresége. A kettő egymást kiüti, s így nem keletkezik a beszámolási évben adókötelezettsége.

Eddig a hivatalos fideszes kommunikáció az volt, hogy az RTL-nek sok pénzt kell fizetnie. Most arról van szó, hogy ez esetleg nem is így lesz.

Az általad idézőjelekben tett szöveg a hozzászólásomban nincsen benne.
Ez van benne: Szily nem ért a számvitelhez és nem rendelkezik kellő információról, vagy tudatosan hazudik.

Ezt követően hivatkozok a napi.hu írására. Aki a kinket megnyitja, elolvassa a szöveget, megnézi a táblázatot akkori is megérti ha csak nyolc általánosa van és racionálisan, logikusan gondolkodik.

A lényeg pedig Szily interpretációja a lényeg és az azzal összefüggő valóság. A kettő egymással ellentmondásba van. Ez utóbbi pedig a következmény.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. június 19. 13:01

LOL
Senkinek sem hiszek csak annak amiről meggyőződöm.
A számoknak is csak akkor, ha én hamisítom.
Közel 50 évet a számvitellel, pénzügyekkel foglalkoztam, így nekem újat nem tudsz mondani.

Az 1. OK
A 2. hibás, mert az adóoptimalizálás (offshore cég) nem más más, mint olyan országba vinni az céget, ahol alacsonyabbak az adók. Ez pedig az 1. alá tartozik. Ez törvényes. A kettő pont alatt írt ÁFA trükk viszont törvényellenes, tehát csalás.
Szerintem nem ismered a fogalmakat.

Ez a cinikus örömködés nagyon gusztustalan.
Ráadásul lehet, hogy még alaptalan is.

A reklám bevétel után kell fizetni az adót, de a hatályos törvény szerint az elhatárolt veszteséggel csökkenthető a reklámadó alapja, vagyis a reklámbevétel. Így van kapcsolatban a reklámbevétel az eredménnyel.

OK Az első két bekezdést megvitattuk.

A harmadikhoz csak annyit, hogy nem arról van szó, hogy veszteségesek, hanem arról volt olyan időszak - egy-két év - amikor veszteségesek voltak. Ez mindegyik cég működésében előfordul.
Ol.
- Alapítás éve, esetleg az azt követő év
- Átszervezés, profilbővítés miatt
Nagyobb volumenű eszközök beszerzése, mely egy összegben, vagy nagyobb kulccsal írható le.
stb.

Természetesen olyan is van, amely csalással függ össze.
Ehhez azonban nem elég a feltételezés, ezt bizonyítani is kell. Nos ez a bizonyítás hiányzik legtöbbször a vádlók részéről.

A mostani írás és az általam jelzett napi.hu írása választ ad rá. Az okmányokat nem láttam, de a leírtak alapján elvileg lehetséges. Hasonló esettel többször is találkoztam, amikor még dolgoztam és cégek átvilágítását, üzleti tervét készítettem.

"Nos engem erőteljesen érdekel,..."

Nos itt találsz rá választ.
http://www.mfor.hu/cikkek/TV2_..
A részleteset csak a főkönyvi kivonatából és az ezt alátámasztó dokumentumokból lehetne megtudni.

Olyant nem ismerek, hogy erkölcsileg megfelelő, de jogilag nem. Olyant igen, a jogszabályoknak megfelel, de erkölcsileg megkérdőjeleződik.

Ezzel kapcsolatban mondják: Nemcsak tisztességesnek kell kell látszani, hanem annak is kell lenni, vagy újabban, Nemcsak tisztességesnek kell lenni, hanem annak is kell látszani. ;-)

Szürke-zóna? Na, ja! Az élet se nem fehér, se nem fekete, hanem színes, és aki jó időben jó helyen van az üdvözül, s akinek Péter a barátja az a mennybe jut, akinek meg trágyahordó Ferenc az .... :-)
Ennyit erről.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. június 19. 15:14

Annyival pontosítanám, hogy a porfolión - Szily hivatkozik rá - megjelent követekző szöveget és az alatta lévő táblázatot is figyelembe kell venni.

"2012-ben félelmetes pénzügyi tranzakciót hajtott végre az RTL: értékesítette a nemrég vásárolt RTL Kábeltelevízió Kft.-t (IKO), és a Cable Chanels S.A.-t. A két társaságban meglévő részesedés értékesítése miatti árfolyamnyereség 29,4 milliárdos összege az adóalap csökkentő tételek közé került, az egyéb módosító tételek hatása miatt 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett 2012-ben. A negatív adóalap miatt az RTL Klub mindössze 5,5 millió forintos társasági adót fizetett 2012-ben, azt is önellenőrzés miatt. Az óriási negatív adóalap tartalék 2013-ban sem csökkent jelentősen, az RTL Klubnak több mint 23 milliárd forintos adóalap-csökkentő puffere van."
http://www.portfolio.hu/vallal..

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a saját cégreklámnak, vagy a tulajdonosok reklámjának nincs bevétele. A mostani jogszabály szerint viszont ezt is el kell számolni a reklámadó alapjánál.

Nem pontosan emlékszel, mert a téma összetett.
A Berecskereki 2014. június 19. 15:14 hozzászólásomban lévő link, vagy Szily hivatkozása erre is választ ad.

LOL
Kívánságot máris teljesült.

A Fidesz vizsgálná, miért nem fizet társasági nyereségadót két éve az RTL

Ezen túl nagyon vigyázz, hogy mit kívánsz, mert még rád nézve balul is elsülhet. :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés