Talán végre kiderülhet, kik írják a kuruc.infót

2014. június 19. 8:53
A Tett és Védelem Alapítvány elnöke szerint a kuruc.info tulajdonosa ellen folyó San Franciscó-i pernek jelen állás szerint két kimenetele lehet: lekapcsolják az oldalt, de akár kiderülhet az is, hogy kik szerkesztik és írják a lapot.

Valószínűleg szeptemberre kiderülhet, hogy kik a szerzői és szerkesztői a kuruc.info hírportálnak, az Egyesült Államokban a lap tulajdonosa ellen zajló per nyomán – mondta a pert kezdeményező Tett és Védelem Alapítvány elnöke szerdán az MTI-nek. Bodnár Dániel közölte: a San Franciscó-i kerületi bíróság tanúként idézte be Varga Bélát, a kuruc.info domain „bejegyzőjét és tulajdonosát”, de a férfi nem jelent meg az első tárgyalási napon. A bíróság Varga Bélán kívül a tanúk padjára szólította a portálnak anonim szerverszolgáltatást nyújtó CloudFlare internetszolgáltatót is – tette hozzá.

Bodnár Dániel szerint a szolgáltató szerződéses feltételeit tartalmazó dokumentumban szerepel egy olyan kitétel, amelyik azt mondja, hogy olyan webes tartalmak szórásában nem működnek közre, amelyek valamely országban bűncselekménynek minősülnek. Magyarországon pedig a kuruc.info hét-nyolc bűncselekmény-kategóriát merít ki, ennek alapján a szolgáltatót arra fogják kötelezni, hogy megszüntesse a hírportált – jelentette ki. Ez azzal is jár, hogy a szolgáltató feloldja a felhasználó azonosítására vonatkozó adatok titkosságát, így kiderülhet, hogy kik szerkesztik és írják a „szélsőséges lapot” – tette hozzá.

A jelenlegi állás szerint a kuruc.info ügyében zajló pernek két lehetséges kimenetele van: az egyik, hogy a szolgáltatónak le kell kapcsolnia a portált, ami nagyon valószínű, a másik pedig, hogy kiderül az is, kik szerkesztik és írják a lapot” – mondta az alapítvány elnöke. 

Bodnár Dániel arról is tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban élő Varga Béla ellen egy bűncselekmény miatt is folyik egy eljárás, mert életveszélyesen megfenyegette az alapítvány ügyvédeit. Egy rövid időre le is tartóztatták május közepén terrorista fenyegetés gyanújával, majd óvadék ellenében szabadult – mondta az alapítvány elnöke. Az MTI érdeklődésére a San Franciscó-i rendőrségen a múlt hónapban megerősítették, hogy Varga Bálát valóban letartóztatták és hogy május 3-án óvadék ellenében szabadon bocsátották. Azt, hogy milyen vád alapján és mennyi ideig tartották fogva, nem közölték. Az MTI szerdán megpróbálta elérni Varga Bélát, sikertelenül.

Varga tagadta, hogy ő lenne a tulajdonos

Varga Béla 2012 szeptemberében az MTI-nek nyilatkozva tagadta, hogy ő lenne a kuruc.info tulajdonosa. A tulajdonos kilétét ugyanakkor nem fedte fel, arra hivatkozva, hogy Magyarországon „üldözik” a weboldalt. Az viszont elismerte, hogy ő jegyeztette be a honlapot az Egyesült Államokban. Varga közölte, hogy a kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára, amit nem ő kezel. Jobbik-szimpatizánsnak vallotta magát és nem tagadta, hogy nézetei közel állnak a kuruc.infóban közöltekkel, de azt állította, semmi köze nincs ahhoz, ami kikerül a portálra. Arra a kérdésre, hogy személy szerint fenyegetett-e meg embereket, nem válaszolt. 

2012 júliusában Orbán Viktor kormányfő amerikai kongresszusi képviselőknek írt levelében kért segítséget a hírportál elleni föllépéshez. A miniszterelnök azt írta, „az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért” – zárult Orbán Viktor 2012-ben írt levele. 

A Tett és a Védelem Alapítvány honlapján az olvasható, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Köves Slomó vezető rabbi kezdeményezésére 2012 novemberében hívta életre az alapítványt, amely „a romló minőségű közbeszéd, a kirekesztés, az antiszemitizmus táptalaját adó ismerethiány, valamint az atrocitások és törvényszegések elleni erélytelen jogi fellépéssel szemben kíván új alternatívát nyújtani, a pozitív zsidó identitás és a közösségi szerveződés stratégiája mentén”.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ennyi energiát fektetnének offshore sikkasztóbajnokok, gyilkosok, rablók, pedofilok, kétes pénzügyi manővereket végrehajtók kilétének felderítésére is, sokkal jobb világban élnénk. Értem én, hogy ezáltal sok politikus kerülne rács mögé, és ezért ez kellemetlen, na de mégis...

szerintem nem olyan nehéz megállapítani kik írják, ha ez fontos.

Válaszok:
emhem | 2014. június 19. 9:39

Amerikában erős a szólásszabadság, ezt próbálják kezelni a PC-vel.

Talán végre kiderülhet, kik írják a kuruc.infót

Az sem zárható ki, hogy a közel-Keleten. Mist ahogy Szabó Albert náci pártvezér is onnan jött, és oda vonult vissza.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2014. június 19. 9:18

Az sem zárható ki, hogy ugyanazok, akik az Amerikai Népszavát. Nagyon egybehangzó a két szélsőséges orgánum.

Válaszok:
kalotaszeg | 2014. június 19. 9:22
nyugalmazott tanár | 2014. június 19. 13:12

engem az lep meg, hogy titkolják a személyazonosságukat.
másnak még a mobilszámát is nyilvánosságra hozzák, a sajátjukéval miért nem teszik?

Lehet, hogy az a Bartus izéke a főszerkesztője?
Vagy direkte Németh irányítja Budapestről?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés