Bedőlhet a Népszava

2014. június 24. 11:00
A svájci tulajdonos nem tudja tovább finanszírozni a lapot, ha nem szereznek mintegy tízezer új előfizetőt vagy havi 10-15 millió forintnyi támogatást, akkor két hónapon belül bedőlhet a több mint száz éves múltra visszatekintő újság. A lap egyébként hűtlen kezelés miatt feljelentést is tesz, azt kifogásolják, hogy nem a példányszámok alapján osztják el az állami hirdetési pénzeket.

Befektetőkhöz és az előfizetőkhöz fordul a Népszava, miután svájci tulajdonosa jelezte, hogy nem tudja tovább finanszírozni a lapot. Láposi Elza, a kiadó ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón elmondta: csaknem tízezer új előfizetővel vagy havi 10-15 millió forintnyi támogatással lenne képes fennmaradni a lap, amely a kiadóval együtt mintegy hetven embert foglalkoztat. Ha ehhez nem jutnak hozzá, nagyjából két hónapig biztosított a működésük. Azt mondta, hogy a baloldali pártok sem képesek támogatni őket, az MSZP is azt közölte velük, hogy miként tavaly, úgy idén sem tud hozzájárulni a működésükhöz.

Közölte azt is: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek közpénzek hűtlen kezelése miatt, mert szerintük sem az állami vállalatok, sem az állami pénzosztók nem a példányszámoknak megfelelően osztják el a támogatásokat a jobb- és baloldali lapok között. A közpénzeket a köz javára kell fordítani, nem ideológiai vagy pártalapon kell elkölteni – tette hozzá. 

Láposi Elza arcpirítónak nevezte azt, ami az állami hirdetések piacán folyik. Tavaly januártól idén júniusig a 14 ezres példányszámú, 140 éves múltra visszatekintő Népszava listaáron 29 millió forintnyi, a 45 ezer példányban eladott Népszabadság 91 millió forintnyi állami támogatást kapott, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap pedig – amelyekből együttesen 45 ezret adnak el – összesen mintegy másfél milliárd forintot – közölte. Az ügyvezető igazgató szerint „a rezsim tárháza” kifogyhatatlan a tekintetben, hogy miként lehet elnémítani médiumokat, csorbítani a véleményszabadságot. „A Népszavát úgy, hogy meghalasztanak bennünket” – fogalmazott. 

Németh Péter főszerkesztő azt hangsúlyozta: nem a jobboldali lapoktól szeretnék elvenni a támogatást, csak kiegyensúlyozottságot kérnek a források elosztásában. Szerinte egy normális országban megengedhetetlen, hogy a baloldali lapoktól elfordul az állami hirdetői piac, és utalt egy pletykára, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tiltja a támogatásukat. A főszerkesztő olyan szolidaritást kért, amelyet nemrég az Origóval vagy a reklámadóval kapcsolatban már felmutatott a magyar sajtó. 

A lap keddi számának címlapján is ezzel a kérdéssel foglalkozik, A Népszava felveszi a kesztyűt a Fidesz ellen címmel közölt cikket arról, hogy szerintük az Orbán-kormány mindent megtesz az ellenzéki média elhallgattatásáért.

Összesen 149 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annak nem örülök ,hogy egy száz éves lap megszűnik

...annak viszon igen, hogy a népszava meg fog!

Hja, a piac itelt, az oly mindenhato piac.

Hat mar nincs tizezer szabad, demokrata se?

Az a fránya piac megin'..
Nincs elég előfizető, azt még nem is hírdetnek.
Na meg a célközönség!

Bolgár elvtárs ingyen nem retteg.

Az lenne a hűtlen kezelés, ha erre a fércműre költenének. Hogy állnak a piaci szereplők hirdetésbevételeivel?

No, ne! Szopóágon a Népszava? Ez a csodás médiacég? Hol a Rákóczi pisztoly hadd lőjem fejbe magam. ;-)

mert ámerikában profik vannak + hatékonyság, itthon meg csak az olcsó mucsai munkaerő

:DD

Jó munkához sok emberre van szükség. A rosszhoz még többre. A szopóágon lévőre kell a legtöbb. ;-)

"Jönnek majd szép sorban, ATV, Klubrádió, Népszabadság..."

Ezek mind szopni fognak?
Majd megkapják Köteles Meseházy bakkecskéjét oszt szophatnak.

Na, ja! Már egy felnőtt bakkecske is sok, elég lesz egy gida érte.

A simonság elvitte a páncélszekrényeket, utánpótlás meg nincs.

Nem tudom ezeket sajnálni.

:)))

Nem értem őket. Eddig az autoriter attitűd ellen tiltakoztak, most meg elvárnák, hogy tiszteljék az olvasók a Népszavát és firkászait?
Már nem jó a liberalizmus? Az oboázás se megy?
Ejnye, ejnye!

"Gyurcsány veri a mellét,"

A Népszava küldhetne neki egy kalapácsot, talán azzal fel tudná törni a páncélszekrényt.

Ennél jobb is van. Jelentessenek meg üres lufis víznyomásos lapokat.

Ha nem mérgeznék össze festékkel a papírt pl. lángoshoz lehetne mellékelni.nyáron jobban menne a seft a tengerparton

Ugyan má! Nem ismered a balliberális számtant, melynek eredménye mindig úgy valós, ha megszorozzuk kettővel, vagy osztjuk kettővel.

Ha annyira akarnak írkálni összedobják

Bedobnál rá havi 15 gurigát?

"Mennyihez képest kellene nekik 10000 új előfizető?"

Ez természetesen csak vicc - talán az egész magyar sajtónak nem volt 10000 új előfizetője a 21. században. Kiemelkedően jó eredménynek számít, ha egy újság példányszáma csak 5%-kal csökken évente.

Vajon hol fog ezután fröcsögni Németh, Dési, Andrassew és a többi majom? Átmennek a Galamushoz? Nem valószínű, mert már ott is tele vannak padlástól pincéig kirúgott elvtársakkal.

Ez megadhatja a jelet a többi lap tulajdonosának is, egy lyukas garast sem ér a Népszabó sem, csodálkoznék, ha kihúznák a következő választásig.

Ezen korábban kellett volna elgondolkudniuk.egy hardcore népszava olvasó milyen célcsoportja a turistikànak. De mivel a firkászaik ritka gusztustalanok a legkevesebb, h nem sajnálom ezeket

Ezt a 70 alakot kéne ráállítani hirdetésszervezésre. Aki nem nagy beteg?

Forró pite, forró lángos
lángos árus lesz Dési János.

Majd mennek szopni és lángost árulni Zuschlag Jánoshoz.
http://www.blikk.hu/blikk_aktu..

Nem csak bánatában ejt könnyeket az ember.....

Nem tom 140 éve milyen volt d most hiszterobolsevisták maszturbálása folyt és befuccsolt.

Inkább fortítva vannak bekötve

Amúgy mi lett volna az üzleti modell? Hogy a Turizmus Zrt havi 15 millányi hirdetést helyez el? Ezt mire alapozták? Hogy van pár öreg szaki aki elfelejtette lemondani az előfizetését és évi 100 vendégéjszakát venne? Dési amikor repült az ATV-ből nem lett semmi veszélyérzete? Még rátett egy lapáttal.

Na, ja!
A szomszédom macskája is már minden cicával összeveszett. Most már csak a saját farkával játszik.

"Bedőlhet a Népszava"

Kinek? Minek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés