Bedőlhet a Népszava

2014. június 24. 11:00
A svájci tulajdonos nem tudja tovább finanszírozni a lapot, ha nem szereznek mintegy tízezer új előfizetőt vagy havi 10-15 millió forintnyi támogatást, akkor két hónapon belül bedőlhet a több mint száz éves múltra visszatekintő újság. A lap egyébként hűtlen kezelés miatt feljelentést is tesz, azt kifogásolják, hogy nem a példányszámok alapján osztják el az állami hirdetési pénzeket.

Befektetőkhöz és az előfizetőkhöz fordul a Népszava, miután svájci tulajdonosa jelezte, hogy nem tudja tovább finanszírozni a lapot. Láposi Elza, a kiadó ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón elmondta: csaknem tízezer új előfizetővel vagy havi 10-15 millió forintnyi támogatással lenne képes fennmaradni a lap, amely a kiadóval együtt mintegy hetven embert foglalkoztat. Ha ehhez nem jutnak hozzá, nagyjából két hónapig biztosított a működésük. Azt mondta, hogy a baloldali pártok sem képesek támogatni őket, az MSZP is azt közölte velük, hogy miként tavaly, úgy idén sem tud hozzájárulni a működésükhöz.

Közölte azt is: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek közpénzek hűtlen kezelése miatt, mert szerintük sem az állami vállalatok, sem az állami pénzosztók nem a példányszámoknak megfelelően osztják el a támogatásokat a jobb- és baloldali lapok között. A közpénzeket a köz javára kell fordítani, nem ideológiai vagy pártalapon kell elkölteni – tette hozzá. 

Láposi Elza arcpirítónak nevezte azt, ami az állami hirdetések piacán folyik. Tavaly januártól idén júniusig a 14 ezres példányszámú, 140 éves múltra visszatekintő Népszava listaáron 29 millió forintnyi, a 45 ezer példányban eladott Népszabadság 91 millió forintnyi állami támogatást kapott, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap pedig – amelyekből együttesen 45 ezret adnak el – összesen mintegy másfél milliárd forintot – közölte. Az ügyvezető igazgató szerint „a rezsim tárháza” kifogyhatatlan a tekintetben, hogy miként lehet elnémítani médiumokat, csorbítani a véleményszabadságot. „A Népszavát úgy, hogy meghalasztanak bennünket” – fogalmazott. 

Németh Péter főszerkesztő azt hangsúlyozta: nem a jobboldali lapoktól szeretnék elvenni a támogatást, csak kiegyensúlyozottságot kérnek a források elosztásában. Szerinte egy normális országban megengedhetetlen, hogy a baloldali lapoktól elfordul az állami hirdetői piac, és utalt egy pletykára, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tiltja a támogatásukat. A főszerkesztő olyan szolidaritást kért, amelyet nemrég az Origóval vagy a reklámadóval kapcsolatban már felmutatott a magyar sajtó. 

A lap keddi számának címlapján is ezzel a kérdéssel foglalkozik, A Népszava felveszi a kesztyűt a Fidesz ellen címmel közölt cikket arról, hogy szerintük az Orbán-kormány mindent megtesz az ellenzéki média elhallgattatásáért.

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annak nem örülök ,hogy egy száz éves lap megszűnik

...annak viszon igen, hogy a népszava meg fog!

Hja, a piac itelt, az oly mindenhato piac.

Hat mar nincs tizezer szabad, demokrata se?

No, ne! Szopóágon a Népszava? Ez a csodás médiacég? Hol a Rákóczi pisztoly hadd lőjem fejbe magam. ;-)

mert ámerikában profik vannak + hatékonyság, itthon meg csak az olcsó mucsai munkaerő

:DD

Jó munkához sok emberre van szükség. A rosszhoz még többre. A szopóágon lévőre kell a legtöbb. ;-)

"Jönnek majd szép sorban, ATV, Klubrádió, Népszabadság..."

Ezek mind szopni fognak?
Majd megkapják Köteles Meseházy bakkecskéjét oszt szophatnak.

Na, ja! Már egy felnőtt bakkecske is sok, elég lesz egy gida érte.

A simonság elvitte a páncélszekrényeket, utánpótlás meg nincs.

:)))

Nem értem őket. Eddig az autoriter attitűd ellen tiltakoztak, most meg elvárnák, hogy tiszteljék az olvasók a Népszavát és firkászait?
Már nem jó a liberalizmus? Az oboázás se megy?
Ejnye, ejnye!

"Gyurcsány veri a mellét,"

A Népszava küldhetne neki egy kalapácsot, talán azzal fel tudná törni a páncélszekrényt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés