Az újságírás szabadsága

2014. július 24. 7:38

Körmendy Zsuzsanna
MNO
Oly korban élünk, hogy pontosan lehet tudni, ha valaki független újságírónak állítja be magát, akkor vagy baloldali, vagy liberális erőket szolgál.

Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, három húsbavágó kérdésben is eltért lapunk véleménye a kormány álláspontjától. Lapunk – ahogy rajtunk kívül még számos szereplő, többek közt az RTL Klub – nem értett egyet a reklámadó bevezetésével, nem üdvözöltük a kormány tervét az útépítő cégekre kivetett különadó tekintetében, és nem csak a véleményoldalon mondtuk el az agrárium számos szereplőjével egyetemben: a legutóbbi, legfelsőbb szinten bejelentett támogatási limitek hatása hosszú távon káros, rövid távon bénító. Nem baloldali lapban, hanem lapunk hasábjain jelent meg éles hangú vitaindító cikk 2011-ben az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról. (A 168 Óra boldogan írta: Mellár Tamás ostorozza a kormány gazdaságpolitikáját, 2011. augusztus 26.) Kemény hozzászólásokkal végigfolyhatott a vita, a rovatvezetőt egy vak hang bírálat nem érte. Nem omlott be a szerkesztőség folyosója attól sem, hogy publicisztikájában az egyik főmunkatárs megpendítette, miért lett volna jobb nappal állítani föl a német megszállás áldozatainak emlékművét, reggeli nyilatkozatát pedig a kormányfő elmondhatta volna avatóbeszédként.

A magyar jobboldal széles és sokszínű. A baloldal által oly sokat kárhoztatott kétharmados többség viszonylag új fejleménye, hogy a közéleti vitákban is eltolódások jönnek létre. Amíg ugyanis a baloldal kicsi, jelentéktelen és esztelenül ellenséges, addig nem vitaképes. Addig a legfontosabb viták, véleményeltérések egyre inkább a jobboldal megnagyobbodott térfelén fognak megjelenni. Az újságíró ezt képes segíteni, befolyásolni, és számíthat rá, hogy szándéka nem fog mindenkinek a tetszésével találkozni. A jobboldali újságíró edzett, vagy legalábbis törekszik rá, hogy az legyen. Sajátos ellentmondás: kivételes érzékenység kell az íráshoz, de kivételesen vastag bőr az írás hatásának elviseléséhez. Minél erősebben hat egy cikk, annál szélesebb skálán helyezkednek el a vélemények. Függetlenségünk viszonylagos, szabadságunk viszont abszolút: a fele belülről jön, mert bennünk teremtődik meg.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Öröm látni, milyen árnyaltan értelmezi a dolgokat.

Nincs független. Akinek van véleménye, az elkötelezett valami mellett. Az örökös szembenállás is valami más oldalt kedvezőbben megítélő véleményből fakad. Ez pedig nem biztos, hogy a két legnagyobb oldal közül kerül ki.

Mindenkinek normális megszólalónak van egy álláspontja, abból kiindulva mond kritikát bármelyik irányban. Ha nincs álláspontja, értelmes véleménye, ha mindig csak valami ellen, de soha sem valami mellett foglal állást, akkor csak dumál, kötözködik.

Az álláspont már elkötelezettséget jelent, hiszen nem csak két oldala van a politikának, hanem több is. Ez nem baj, sőt kívánatos, csak nem kell tagadni.

Nem akarom én ezt túlragozni, de azt azért észre lehet venni, hogy a jobboldal kritikusai adják ki magukat függetlennek. A a baloldalra irányuló kritikák megfogalmazói érdekes módon mindig vállalják hovatartozásukat, itt valahogyan nem sokasodnak a függetlenek.

Amúgy nincs jelentősége, csak a pontosítás kedvéért írtam le,

"...nem értett egyet a reklámadó bevezetésével, nem üdvözöltük a kormány tervét az útépítő cégekre kivetett különadó tekintetében, és nem csak a véleményoldalon mondtuk el az agrárium számos szereplőjével egyetemben: a legutóbbi, legfelsőbb szinten bejelentett támogatási limitek hatása hosszú távon káros, rövid távon bénító..."

Bizony, azok a gonosz fiúk a tulajdonos tökére léptek!

Ez mégis hallatlan! Már a cimborákban sem lehet bízni!!

Hát az biztos, hogy a helyzet elég egyértelmű...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés