Média: Sok a hamis tudósítás Ukrajnáról

2014. július 25. 11:28

Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás
Semmit nem szabad kritikátlanul elfogadni.

„Januárban, amikor a Bekiáltás-blogot indítottam, azt érzékeltem, hogy az Ukrajnában történtekkel foglalkozó hazai hírek és az orosz médiában elhangzottak között óriási a szakadék. A tájékoztatást a propagandának rendelik alá. Ezért elsősorban önmagam számára, mindenekelőtt saját tájékozottságom érdekében kezdtem összevetni a hallottakat, amit aztán megosztottam másokkal.

Sajnos, tényleg nem pótolhat egy ember egy komplett szerkesztőséget, ezért csak akkor hozom nyilvánosságra, amit megtudtam, ha egy-egy témával kapcsolatban elég időm marad a három-négy forrásból menet közben hallottak, olvasottak összevetésére – főleg az éjszakai órákban. Az ukrajnai ügyekkel összefüggésben is igyekszem szem előtt tartani, hogy minden fél elfogult. Az orosz állami médiumok a putyini hatalom szempontjai szerint tálalják az eseményeket, ezért szinte mindig figyelmeztetek arra, hogy az olvasó fenntartással kezelje az általam ebből a forrásból közölt információkat, s vesse össze őket a nyugati média közléseivel.

Semmit nem szabad kritikátlanul elfogadni, jóllehet azt tapasztalom, hogy a sokak által lesajnált, holott rendkívül magas szakmai nívót képviselő orosz médiában messze több forrást használnak ugyanannak a témának a megvilágítására, mint nálunk. Például nem csak az orosz párti szakadár felkelők oldaláról mutatják be az eseményeket, de naponta tudósítanak az ukrán parlament és kormány lépéseiről. Helyszínre küldött tudósítóik részletesen beszámolnak az ENSZ-ben történtekről, a washingtoni sajtótájékoztatókról, az Európai Unió, az angol, a francia, a német stb. kormány döntéseiről. (Ugyanez nem csak az ukrajnai ügyekről mondható el. Mostanság például minden nap helyszíni riportot sugároz az orosz állami tévé híradója a gázai helyzetről, bemutatva a front mindkét oldalát.) Azt tapasztalom, hogy a tények tekintetében korrektek, az értékrend a kommentárokban, a válogatásban jelenik meg, ami elfogadható.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ukrán kormány, ukrán parlament?
Igen, szabadesésben.

Túl sok!!!!
Ami gyanús!!
Mi már csak tudjuk, ( volt szocialista táborban szocializálózottak), hogy az mögött van valami más, amit ennyire el akarnak hallgatni.

Még jó, hogy van internet, van google fordító.
Így kb mint régen (Szabad Európa, Deutsche Welle, Amerika hangja, Tirana) több forrást meghallgatva, talán közelebb kerülünk az igazsághoz.

A létező szocializmus fénykorában született ez a dal:

"Rajta te vasszívű, vaskezű had,

Hej a jó doni penge jól odacsap!"

A jó doni penge most jól odacsapott a maláj utasszállító repülőgépnek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés