Folytatjuk!

2014. augusztus 6. 16:17

Sebes György
Népszava
A hazai baloldalnak sem ereje, sem indíttatása nincs az összehangolt akciókra. Ebben a helyzetben tovább készítjük a lapot. Amíg van rá lehetőségünk, maradunk a piacon.

„Az állami hirdetések szinte teljesen elfogytak (aki ilyeneket akar látni, üsse fel a Magyar Nemzetet és a Magyar Hírlapot), de emellett eredményesnek bizonyult az állami megfélemlítés is. A baloldallal egyébként szimpatizáló reménybeli mecénások vagy üzletemberek azért nem támogatnak bennünket, mert attól tartanak, a hatalom ezt sokszorosan megtorolná. Kétségkívül igazuk van azoknak az újságíróknak is, akik nemrég egy tévéműsorban - lapunk helyzete kapcsán - fejtegették, hogy jó újságot kell csinálni, akkor majd jön a pénz. Igyekszünk persze tartani a színvonalat, ugyanakkor azonban az utóbbi több mint négy évben sorozatosan azt tapasztaltuk, hogy a példányszám vagy a minőség egyáltalán nem számít, amikor a pénzről van szó. Többet nyom a latban, hogy nem engedünk elveinkből, továbbra is baloldali újságot készítünk és változatlanul kritikusak vagyunk a kétharmaddal szemben. Isszuk is a levét.

Továbbá annak is, hogy a baloldal pártjai ott tartanak, ahol. A folyamat természetesen nem most, de még csak nem is az előző, 2010-ben elvesztett választás nyomán kezdődött. 2002 után a Fidesz következetesen felépítette és kistafírozta sajtóbirodalmát. A nevezetes »emútnyócév« után már csak a közmédiát kellett megszerezniük, hogy szinte mindent uraljanak. Eközben az MSZP azzal sem tudott mit kezdeni, ami megmaradhatott volna mellette. Kormányon és ellenzékben is kedvelték, ha a velük szimpatizáló sajtótermékek nyíltan támogatják politikájukat és embereiket, ám amikor a legnagyobb szükség lenne a segítségükre, hogy a Népszava megmaradhasson, már készséggel elfelejtik: hasábjainkon fórumot kaptak minden időben és helyzetben. Akik haszonélvezői voltak annak a propagandának, amit lapunkban is kifejthettek, elfordultak tőlünk. Napjainkban nem érzik erkölcsi kötelességüknek, hogy segítsenek megmenteni a nehéz helyzetben lévő újságot. A jelek szerint az itáliai példának ez a része ragadós...

A kétharmad ténykedése elleni nemzetközi tiltakozás hatástalan. Hiába ír az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes arról, mennyi kárt okoz a médiának a Fidesz, a kormány lesöpri érveit. Megteheti. Washingtonban - politikusok és újságok - hiába figyelmeztetnek rá, nem lesz jó vége annak, ami itt van, ők a kormány elleni nemzetközi összeesküvés részei. A hazai baloldalnak sem ereje, sem indíttatása nincs az összehangolt akciókra.

Ebben a helyzetben tovább készítjük a lapot. Amíg van rá lehetőségünk, maradunk a piacon. Olvasóink számíthatnak ránk, ahogy - a jelek szerint - mi is csak önökre számíthatunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon elkötelezettek lehettek azok a baloldali mecénások, ha ennyire félnek a megtorlástól.
Szerintem meg inkább arról van szó, hogy a fideszes rémuralom alatt ugyanolyan jól megélnek,mint a ballibek idején,nem éri meg egy ilyen vérszegény,tehetetlen, acsarkodó baloldal mellé odaállni,hiszen nem kormányképesek.

Rezignált , keserű , pesszimista írás : szinte önmaguk kimúlásáról írt gyászjelentésnek tűnik .

Azért valami történt 2002-ig is ha jól emlékszem. A balliberális oldal főleg a 1996-s torz médiatörvény kapcsán a polgári jobboldal szinte megszünt létezni a média piacon. Az meg már hab a tortán, hogyaz első Orbán kormány idején mint a negyedik hatalmi ág politikai megbizás révén a gyüllöletkampány élharcosává vált, a lejárató kampány napi rutin. Szerintem szerepe volt a 2002-es választási erenmény kialakulásában is.

Mivel a parlamenti arányok(fidesz-kdnp legnagyobb frakció) miatt a polgári oldal felvetette a médiák megosztását, mint pl németországban és más helyeken.

Emlékszünk Medgyessy bölcs mondására, "ha Orbán médiát akar, vegyen magának".Orbánék megfogadták ezt és egy éven belül ELLENZÉKBEN, nem állami csöcsöket szopva beinditották országos HIR csatornájukat,Lapokat alapitottak, internetes ujságokat, országos és helyi kiadványokat, rádió adókat gründoltak.

Nem sirtak, nem ritak. Ennek ellenére a balibek befolyása nagymértékben megmaradt főleg nemzetközi szinten, mivel hazai ballib médiák tulajdonosi összetétele is külföldi, ami még ma de csak nemzetközi szinten éreztetti hatását. Ez azomban sem a Kormányt sem a társadalom többségét nem nagyon érdekli, sőt elítéli a kormányt és az országot lejárató "idegen" bértolnokok. Remélem ez is lassan megszünik.

A magyar embereket nem hozza tüzbe se Kloos asszony és mások, az USA és csatlósainak pötyögése a magyar sajtószabadságról, mivel Magyarországon teljesen szabad a sajtó és a médiai. A fő bizonyiték erre, hogy nemcsak a népszabó de a többi ballib médiamunkás agyamenései, hecckampányai, hazugságai szabadon száguldhatnak az irott és elektronikus médiákokban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában