EZT KOMOLYAN KELL VENNI − Meddig terjeszthetünk hülyeségeket?

2014. augusztus 13. 12:11

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Mi van, ha egy hoax-paródia az ellentétébe fordul át, és maga is hoax-szá válik, és a hülyeséget, a hiedelmet, a babonát kezdi terjeszteni a fogalmatlanabb emberek körében? Itt válik a játék, az irónia, a vicceskedés veszélyessé.

 

Vajon mit gondolnának rólunk őseink, ha tudnák, hogy van egy olyan, akár zsebben is elférő eszközünk, amivel megismerhetjük az emberiség összes elérhető tudását − és mégis csak arra használjuk, hogy meztelen nőket, aranyos kiscicákat nézegessünk, vagy végtelen és értelmetlen vitákat folytassunk rajta?

Ez a lakossági internet(ezés) velejét összefoglaló, mémként terjedő okosság jutott az eszembe a minap − kiegészítve azzal, hogy az ősöreg és posztmodern babonák is újraélednek és megállíthatatlanul terjednek a világhálón. Ez a jelenség persze nagyjából egyidős a polgári használatú internet megjelenésével, de a közösségi hálók terjedése a babonaság újabb hullámát hozta el. Hiszen ha a monitoron futó üzenőfalainkon a kormányfőtől Mari néniig, a szomszéd Jóskától az újságokig, az összeesküvés-hívőktől a szkeptikus tudósig mindenki szinte egyenértékű hírforrás, hírszerkesztő, médium és kommentátor egyben, akkor az ősi vagy éppen a modern világ túl bonyolult jelenségei miatt megjelenő hiedelmek is új erőre kaphatnak.

A jelenség abszolút nem magyar sajátosság, sőt, egy-egy hoax pillanatok alatt körbefuthat a glóbuszon: ilyen volt például a Mars bolygó „kettős naplementéjét” ábrázoló, egyébként a Star Wars jelenete által ihletett kamu fotó, amit tömegek hittek el még a Tumblr felvilágosultnak hitt mikrobloggerei közül is.

De ez még csak egy ártalmatlan marhaság. A hoaxok és babonák terjedése egy bizonyos pontig vicces. Például addig, amíg mi magunk nem esünk bele egy ilyen sztori csapdájába. És persze lehet ezzel viccelődni is − aztán az vagy sikerül, vagy nem. Az Index minapi konteónapját pont ennek a jelenségnek szentelték. Volt jól sikerült anyag is, mint például a konteógenerátor, amit itt, a blogon is közöltünk. De volt olyan ál-konteós cikk (Évek óta embereket mérgezek), ami viszont, úgy tűnik, végső soron pont a céljával ellentétes hatást ér el széles tömegek körében. Közöltek egy kamuinterjút egy nem létező pilótával, amiből „kiderült”, hogy a repülőgépekből veszélyes anyagokat szórnak az emberekre − ez egyébként maga a chemtrail összeesküvés-elmélet.

A vicces kedvű indexesek viszont nem számoltak azzal, hogy sokak számára nem jön át a cikk egyébként igen halovány iróniája. És hiába a cikk végéhez fűzött, sötét alapon megjelenő szájbarágós magyarázat, hogy ez egy fiktív interjú − és hiába a cikk elejére utólag odabiggyesztett újabb magyarázat, hogy ez egy összeesküvés-elméleti napra készült írás −, a cikk maga önálló életre kelt. Ami nem csoda, hiszen vajon hány magyar van tisztában például magával a „konteó” szó jelentésével? És mi lehet az aránya az értő, alapos olvasóknak, akik tényleg eljutnak a cikk végén lévő magyarázatig és értelmezik is azt?

Csak az Index-cikket magát 31 ezren lájkolták eddig. Inkább nem tippelem meg, hogy közülük mekkora az aránya azoknak, akik szó szerint elhitték az interjúban olvasottakat, hiszen ezt írja az újság. Az Index nem számolt azzal, hogy ami egy fővárosi online szerkesztőségben egy napig viccnek számít, az bizony nagyon nem így jön le a szerkesztőségen kívüli, Index-humort − és még sok minden mást − nem értő, pontosabban máshogy értő, másként értelmező, más világképpel rendelkező lakosság körében. Különösen akkor, ha már rég véget ért a konteó-nap, a szöveg maga meg úgy önmagában ott marad a neten. Úgy tűnik, az online újságírók sem értik a népet.

És azzal sem számoltak, hogy a Facebook újabb és újabb megosztásain, illetve például a Hir.ma nevű hírportálszerűség cikkszemléjén (ahol egy szóval sem írták le, hogy ez egy kamuinterjú) keresztül annyi áttéten jut át az egyszeri magyar olvasóhoz az eredetileg viccnek szánt írás, hogy a hoax-paródia az ellentétébe fordul át. Maga is hoax-szá válik, és a hülyeséget, a hiedelmet, a babonát kezdi terjeszteni a fogalmatlanabb emberek körében. Itt válik a játék, az irónia, a vicceskedés veszélyessé. Az összeesküvés-elméletek sorát komolyan vevő, a paródiának szánt, de aztán komolynak értelmezett hoaxokból téves hitet és hamis tudást merítő tömegekből aztán ilyen figurák nőhetnek ki, természetesen elkötelezett híveket maguk köré gyűjtve.

A hir.ma oldalán azt látom, az Indextől átvett, kivonatolt cikket 15 ezren osztották meg.

Jöjjön egy pár lakossági vélemény az „embereket mérgező pilótáról” a Hir.ma Facebook-oldaláról és azok továbbosztásai alól.

„Ő MONDJA !!!”

„Vajon él még ?”

„És ki mozgatja a rugókat?”

„Most már magyar is az illető ????? Eddig csak külföldiről olvastam !”

„elég hihetetlen , hogy valakik azt az országot mérgezik , ahol ő maguk is élnek ...de én már semmin nem csodálkozom...”

„Ehhez nem kell net-tv-média,köztudott mi folyik ebben a rohadt ....korhadt velejéig romlott világban.”

„Ezt az év átverésének titulálták a faceen - persze, hogy van mögötte valós dolog - csak figyelem elterelés volt...”

„! ! !”

„Akkor is kevés, nagy a csend még mindig! DE MEDDIG????????????????”

„egy percig nem csodálkozom----gyógyszergyár,és amit még nem tudunk”

„Szerintem ez egy marhaság. Tudatos hülyítése a népnek. Csak még az nem derült ki, hogy mi az a nagy disznóság amit ezzel akarnak leplezni.”

„Add tovább, hogy minél többen tudjanak róla.”

„EZT KOMOLYAN KELL VENNI”

Szóval a média felelőssége, satöbbi. Ezt tényleg komolyan kell venni.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jól tudom a „konteó” szó jelentéskonspirációs teóriák, hétköznapiasan összeesküvés elmélet.

Figyelemmel kísértem az Index játékát – magam is kipróbáltam megadva a Mandiner nevet és már bánom, hogy az Index nevet nem – és nagyokat mosolyogtam a hozzászólásokon. Sajnos úgy van ahogy ergé írja.

Ebbe a körbe tartozik a piréz téma is. Úgy látszik a pirézek megszállták az indexet. Remélem azóta távoztak. ;-)

Így ezzel az írásával minden tekintetben egyetértek. Nem szokásom lajkolni, de most megtettem.

(Közben eszembe jutott a konteo.blog egyik írása. Itt a linkje http://konteo.blog.hu/2008/12/.. )

:D

Látom fel vagy töltve.
Ne ijedj meg te nem vagy konteó, te maga vagy a konteó tartalma.

Ez pontosan így van.

Elég valakit, aki a terved útjában áll csak nevetségessé tenned egy konteoval.

És ergével ellentétben, habár tényleg a nagy többségük nevetséges, én jónak tartom, hogy ez a technika is ki tud és ki fog hullani a liberális újságírók kezéből.

Szóval a láthatatlan és megnevezhetetlen háttérhalom tervei sem jönnek be. ( amit egyébként eszembe sem jut zsidónak nevezni, de ez meg a te konteo hited. Hogy nincsenek is összeesküvések.)

"Engem csak az érdekelne, hogy mi ergé célja ezzel a cikkel??. Láthatóan nagyon igyekszik!!, hogy jelentéktelennek tüntessen fel bizonyos dolgokat - lehet, hogy ez egy kifinomult elterelés???"

Fonogatod mókázva a konteóbullshitet
és konteóbullshitezést de nézni kell szemantikailag is az ergé cikket:


((Elterelés, hát miért is ne?)) Azt a sötét tudatlan betüvetöi magatartást is kritizálni szükséges lenne valójában ami az index.hu-s ötletgazda vagy team fejecské(i)ben van:

"konteó egyenlő bullshit"

Jajj te Butaság Hegye,
Az ilyesmi reagálás a szükséges szmájlival csakis már csupáncsak üres (de önhitten magabiztos, hergelödö) beszéd.

Én úgy gondolhatom nyomában hogy szerinted
"konteó egyenlő bullshit"

Az index.hu "konteónap"-jának az utóbbi szerkesztöségi magyarázkodások nyomán is
kiolvasható ugyanez a velős tétele:

"konteó egyenlő bullshit"

"Innentől az igazságra csak rá kell sütni, hogy "konteó" és máris minden jól idomított állampolgár kiröhögi."

EZ azért túlzás hogy "Innentől", és ki is röhög a gonosz ellenfeled ha ezt te komolyan gondolnád.

Ez azz index-hu-s "konteónap" maximum csupán egy
"Ismétlés (és sulykolás :) a tudás Atyja" elvből származó dolog lehetett.

A zagyva baromságokkal teli szarralkevert (you know: bullshit) konteók leginkább gúnyos iróniával kezelhetőek le, de
akik nehezen feltárható dolgokat feszegetnek és igyekenek rendszerbe foglaltan látni , azokat

szarszagúvá (bullshit-essé) lehet tenni
szintén a "konteó egyenlő bullshit" képlettel:

Eccerü elméletem szerint akár megfontolt szándékkal is :-D

UFF


Éljen Mel Gibson , LE a gonosz összeesküvésekkel! :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés