Életképes-e a napi sajtó?

2014. augusztus 30. 14:20

Zöldi László
Médianapló
A hazai újságok számára kínos pillanatokat hoznak a negyedéves adatok. A nyilvánosság előtt ilyenkor derül ki, vajon a legutóbbi három hónapban mennyivel csökkent a példányszámuk.

Haldoklik a napi sajtó - vonhatnók le a következtetést, ha két mozzanat nem árnyalná a helyzetet. Az egyik az, hogy a cikkek csak az országos terjesztésű újságok ellentmondásait feszegetik. Holott vannak még napilapok a vidéki Magyarországon, némelyik megyében kettő is, és az ő példányszámuk jóval kisebb mértékben csökkent. Közöttük a Népszabadság és a Magyar Nemzet csupán a középmezőny elején található, a Népszava az utolsó harmadban, a legkisebb megyék napilapjaival együtt, a Magyar Hírlap pedig a Dunaújvárosi Hírlappal versenyez az utolsó helyért.

Az országos mezőnyben tehát még rosszabbul áll az országos napilapok szénája, mégis volna egy reménysugár, amely más színben tüntetné föl a helyzetet, ha a tulajdonosok nem titokzatoskodnának. Mindegyik politikai napilapnak van ugyanis online változata, amelynek olvasottsága nem kísérhető figyelemmel, noha a nyomtatott és a digitális változat iránti érdeklődés együtt dönti el egy újság-márka sorsát. A szegényedő olvasók hajlamosak kilépni az előfizetők közül, de nem föltétlenül távolodnak el ama értékrendszertől, amelyet a politikai napilapok képviselnek, inkább az online változathoz igazolnak át.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az online olvasottság adatai valóban érdekesek lennének.
Viszont, ha olyan módszerek kapnak teret,mint legutóbb a Népszavánál (csak facebookon keresztül lehet majd kommentelni szept. 1-jétől), akkor sok jóra ne számítsanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában