EU-s pénzből támogatná Jávor a tényfeltáró újságírást

2014. szeptember 5. 14:34
Jávor Benedek más európai zöld és baloldali politikusokkal együtt kezdeményezi, hogy az EU 2015-ös költségvetésében különítsenek el 1,5 millió eurós keretet a tényfeltáró újságírás támogatására. A keretből a legalább két tagállamot érintő korrupciós ügyek feltárását támogatnák.

Jávor Benedek Helga Trüpel zöldpárti EP-képviselővel és Dennis de Jong, az Európai Egyesült Baloldal – Északi Zöld Baloldal frakció tagjával módosító indítványt nyújtott be az EU 2015-ös költségvetésének tervezetéhez. A módosító javaslat értelmében 1,5 millió eurós keretet hoznának létre a tényfeltáró újságírást támogató pályázati rendszert.

A legalább két uniós országot érintő ügyek – elsősorban korrupciós ügyek, csalások – feltárására irányuló újságírói vizsgálódást támogatná. A pályázatokról a politikai döntéshozóktól és az európai közigazgatástól elkülönülten működő, a tervezett kutatások tárgyát bizalmasan kezelő szakmai testület döntene – írja közleményében Jávor.

Hozzáteszi: Egy hasonló rendszer felállítása évek óta napirenden volt, ám többször késedelmet szenvedett, majd a 2015-ös költségvetés tervezetéből kikerült.

A közlemény hangsúlyozza: az elkészült előkészítő tanulmányok alátámasztják a tényfeltáró újságírás nélkülözhetetlen szerepét a korrupció elleni fellépésben és rámutatnak arra is, hogy a médiastruktúra átrendeződésével a költség- és időigényes tényfeltáró tevékenység finanszírozására új csatornákat is kell találni.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés