Prost!

Kövér: A borászat ma már nemcsak üzlet, de életforma is

2014. szeptember 6. 11:54
Aki szőlőt gondoz, hazára lel: Kövér László nyitotta meg a budafoki borfesztivált szombaton. Az Országgyűlés elnöke beszédében a hazai borászközösséget méltatta, és arról is beszélt, hogy lassan a magyar pezsgőkészítés is levetkőzi a szocializmus maradványait.

A borászat ma már újra nemcsak termelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divat is, mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján.

„Huszonöt évvel ezelőtt az élet minden területén újra kellett kezdeni, különösen a gazdaságban, azon belül is a mezőgazdaság ágazataiban, s hatalmas utat tettünk meg a kapitalizmus újrafelfedezésétől kezdve a privatizáció különféle csavarjain át napjainkig” — fogalmazott a házelnök, a rendezvény fővédnöke a több száz érdeklődő, köztük a borlovagrendek felvonuló tagjai előtt. Kövér László kiemelte, hogy lassan a pezsgőkészítés is maga mögött hagyja negyven esztendő létező szocializmusának pusztításait, újra megleli legjobb hagyományait, és visszahódítja piacait, sőt újakat szerez. „Örülhetünk, hogy ilyen gazdag a hazai borászközösség, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek teremnek és alkotnak” — mondta a parlament elnöke, úgy fogalmazva, hogy aki szőlőt gondoz, hazára lel.

Végül hangsúlyozta: Magyarországnak van különleges bora, vannak sikeres borászatai és igényes, eredményes munkát végző borászai. Szabolcs Attila, Budafok fideszes polgármestere köszöntőjében Budafok-Tétény páratlan borkultúrájára hívta fel a figyelmet. A huszonötödik alkalommal megrendezett, a történelmi egyházak képviselőinek áldása és a megnyitó beszédek után látványos ünnepi felvonulással induló Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál a jubileum alkalmával három zenei színpaddal, gasztronómiai ínyencségekkel és a nemzeti agrárkamara gazdapiacával várja a vendégeket a hétvégén. A 25 év minőség jelmondattal szervezett ünnepi fesztivál a térség ma is élő, tradicionális borkultúrájába kalauzolja el a vendégeket.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában