Nekünk Szulejmán kell!

2014. szeptember 30. 15:20

Pintér Bence
Mandiner
A nép éppenséggel sírhatna most a Hunyadi-famíliáért, Szapolyai Jánosért, Tomori Pálért vagy Rákóczi Ferencért is. Csak sorozatokat, filmeket kéne róluk forgatni, akár ilyen szappanopera minőségűeket is.

„A Szulejmánt akarjuk”

„Vissza ! Hajrá Szulejmán !”

„össze ülünk borozgatunk és nézzük a Szulejmánt!”

„Tiltakozom ! Vissza !!!!”

„Szulejmant en is imadom!!!!!!!!!!!”

„ne hagyjuk magunkat Szulejman funok!!”

Nem tudok betelni a Tiltakozunk RTL. elnevezésű Facebook-csoport kontentjével. Röviden: van egy Szulejmán című, nagy vonalakban történelmi alapokon nyugvó török szappanopera, ami az RTL Klub műsorán fut Magyarországon. Az RTL azonban a Celeb vagyok, ments ki innen című, várhatóan rendkívül színvonalas saját gyártású produkciója miatt hat hétre leveszi a műsorról a leghosszabb ideig uralkodó, fél Magyarországot elfoglaló török uralkodó történetét. A magyar nép, az istenadta nép viszont nem elégedett a döntéssel. Facebookon tiltakozik. Előre le kell szögeznem: megértem a tiltakozókat. Azon több tízezer csalódott fiatal között vagyok, akiktől annak idején, 1999-ben elvették a Dragon Ballt. Nyolcéves voltam és nagyon dühös. Legalább egy hétig. Szóval been there, done that.

Sok minden kavarog az ember fejében ilyen tömeghisztéria láttán.

Először is látható, hogy a Szulejmánért tiltakozók nem kifejezetten kedvelik az RTL Klubot és a celebműsorokat, a török sorozatot viszont „történelmi alapúnak”, tehát felsőbbrendűnek, értéket hordozónak tartják. Pedig belenézve egy részbe öt perc után világos, hogy a dél-amerikai szappanoperák historizáló török kiadásával van dolgunk, nem többel. A mohácsi csatát is egész érdekesen, jó ötvenes II. Lajossal sikerült ábrázolnia a készítőknek. Ettől függetlenül érdekes tanulság lehet a magyar emlékezetpolitika és filmtámogatás jelenlegi kormányosainak az egész jelenség.

szulejman 1.jpg

tumblr_ncml0deARe1qzezsko1_500.jpg

Hiszen a nép éppenséggel sírhatna most a Hunyadi-famíliáért, Szapolyai Jánosért, Tomori Pálért vagy Rákóczi Ferencért is. Csak sorozatokat, filmeket kéne róluk forgatni, akár ilyen szappanopera minőségűeket is. Bőven lenne hozzá muníció, erről már Bibó István is írt valahol. Én speciel egy Görgey-filmre vágyok évek óta.

Ezek hiányában ma a magyar nem a halott nemzeti hőseiért sír, hanem Szulejmán szultánért, aki legyőzte a magyar hadakat Mohácsnál és elfoglalta Budát, három részre szakította az országot és százötven évre elzárta a magyar fejlődés útját. A mai napig nem lábaltunk ki a török időszak pusztításából: levezethető innen Trianon, az örök kuruc-labanc ellentét, a nyugati fejlődéstől való végső lemaradás. Kösz, Fényes Padisah!

szulejman 3.jpg

De ez csak egy része a tanulságoknak. A borzalmas helyesírással megírt kommentekből ugyanis nyilvánvaló, hogy a választópolgárok egy jó részének halvány lövése sincs arról, hogyan működik a kereskedelmi televíziózás.

Sokak szerint mivel ők fizetnek a csatornáért, ezért ők jogosultak arra, hogy beleszóljanak a műsorstruktúrába. Megint mások azt sérelmezik, hogy az RTL Klub reklámokkal szakítja meg a sorozatot. Tehát hogy világos legyen: az RTL Klubért konkrétan nem fizet senki, ahogy a TV2-ért sem. Egészen konkrétan egy törvénymódosítással épp mostanában tiltotta meg a kormány, hogy a jövőben pénzt kérjenek a kábelszolgáltatóktól ezek a csatornák. Tehát a reklámból kell megélniük, ezért (is) van több reklám a Szulejmán közepén. Kössz, Orbán!!

A felzúdult tömeg – lassan hatezer lájkoló –  persze ilyen finomságokkal nem foglalkozik. A szintén ezeket a csatornákat sújtó reklámadóról, vagy ezen keresztül a magyar média helyzetéről, vagy sok száz másik, társadalmat, országot érintő kérdésről nem tud, vagy nem érdekli. Sőt! A posztok tanulsága szerint az istenadtának kifejezetten tetszik a Szulejmán-féle hatalomgyakorlás, melynek manapság is sok példáját láthatjuk:

Képkivágás.JPG

„Jól sejtem Nagyuram, hogy Kolosi vétségeiről lesz szó?” – ez a kérdés akár 2014-ben is elhangozhatott valahol a magyar parlament folyosóin. Nincs mese, tévedett Ady, vagy változtak az idők: nekünk nem Mohács kell. Nekünk Szulejmán kell.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudomásul kellene venni -már ha akárkinek fontos lenne- hogy a népet nem tudományosan megalapozott korrekt szakértők részvételével folytatott vitákkal lehet okítani. Merthogy még ha lennének is ilyenek nem nézné meg.
Hanem igen, ilyen szappanoperás, ám azért némi történelmi valóságot nem teljesen nélkülöző sorozatokkal -ha pl fontos a múltunk ismerete a számunkra.
Nagy kérdés persze, hogy pl az olyan filmek mint pl a Mátrix azokon kívül, akik nem a látványosság miatt nézték meg akadt e olyan aki elgondolkodott a fellelhető filozófiai mondandón is. De próbálkozni muszáj lenne, mert különben a nép marad azon a szinten, ahol van. Vagy az alásüllyed.

Proli kétosztályos söpredék. Akkor kellett volna tiltakozni, amikor ezt a mocskot képernyőre tolták.

"Hiszen a nép éppenséggel sírhatna most a Hunyadi-famíliáért, Szapolyai Jánosért, Tomori Pálért vagy Rákóczi Ferencért is. Csak sorozatokat, filmeket kéne róluk forgatni, akár ilyen szappanopera minőségűeket is. Bőven lenne hozzá muníció, erről már Bibó István is írt valahol. Én speciel egy Görgey-filmre vágyok évek óta."

Nem igazán közismert, hogy már a Horthy korszakban is nagyon erős volt a hoolywoodi piaci fölény az európai mozikban. A sok magyar film, amely ennek ellenére akkor született, annak az unortodox kultúrpolitikának köszönhető, amely törvényileg előírta a moziknak, hogy a műsoridő jelentős százalékát magyar filmekkel kitölteni. - E miatt Hollywood kemény válaszlépésekre szánta el magát, egy tekintélyes küldöttség érkezett tőlük kies hazánkba. Horthy és Bethlen István miniszterelnök fogadták őket. A bizottság azzal fenyegetőzött, ha nem vonatnak vissza a filmek szabad piacát korlátozó szabályok, akkor Hollywood bojkottálni fogja a magyar piacot (értsd a magyar mozik nem játszhatnak amerikai filmeket). Mire az volt a válasz, hogy nekünk annál jobb, mert akkor a műsoridő nagyobb részében lehet magyar vetíteni magyar filmeket.
A bojkottból persze nem lett semmi. Ellenben az európai mozikban rengeteg magyar filmet forgattak. Némely magyar filmnek csak idegen nyelven feliratozott kópiája maradt fenn. Némely nemzetek filmgyártása magyar stúdióban forgatott filmmel kezdődött.

Válaszok:
vizesnyolcas | 2014. szeptember 30. 17:05
vizesnyolcas | 2014. szeptember 30. 19:57

Nem Szulejmánt, hanem Hürrem szultánát, mert végülis szerintem a sorozat a háremről szól, és azt jól mutatja be, a sok intrikát.

Helyesbítek:
Ellenben az európai mozikban rengeteg magyar filmet vetítettek.

na na, VII. Henrik fiatalon jópasi volt, csak később hízott el.
Persze, de a hárem nem olyan volt, mint ahogyan sokan elképzelik aféle soft pornóként, hanem sokkal inkább az, hogy csomó nő fúrta egymást. és azt egész jól ábrázolja.

Szulejmánnak szobrot állítottunk kis hazánkban, ahogy az országunkat sza..á bombáztató Churchillnek is.

Tehát felsőbb szinteken is problémák vannak nem csak alul.

A Dragon Ball betiltására emlékszem, mert Bálintka nagyon lázadozott.

Nem kell olyan régre visszamenni!!!!!!

Minket legyőztek az osztrákok, németek, szovjetek, amerikaiak!!!!

Ez fantasztikus, csak ez a "jóleszaz" mentalitás az oka annak, hogy minőség helyett ez megy a tévében. Mármint ez a szemét. És ezen a szemeten nőnek fel generációk. Mert "nincsazzalbaj". Ki lehet magyarázni az igénytelenséget, de minek? Ez egy szar. Ne támassz rá piaci igényt.

Nem kellenek ilyen magasságok, a populáris szórakoztatásnak is megvannak a maga szintjei. Egy átlagos amerikai sitcom is ezerszer jobb ennél az ömlesztett mocsoknál. Jahogyaz drágább.

Érdekes, hogy egyesek a történelmi tényeket is képesek diszlájkolni.
Kipróbálom, mi lesz ha legközelebb az időjárásról vagy a gravitációról írok valamit.

" a Honfoglalás egy kalap szar. "

Rémlik, hogy mintha görögdinnyére lövöldöztek volna célba, pedig akkor nem volt, acél bogrács, traktornyomok, villanyoszlopok, drótkerítés stb.

Ki született 1974-ben? :D

Néhány percre én is bele-belenéztem. A dél-amerikai sorozatoknál azért jobb. Azok nagyon kínosak. :)
A munkatársaim beszéltek róla. Azt sem tudták, hogy valódi személy volt, csak mint műsort nézték.
Azt se várhatjuk, hogy az emberek Kun Miklós Rejtélyes XX.század című (számomra meggyőzően hiteles) sorozatát nézzék.

Hozzászólások firkálása helyett miért nem írtok inkább egy épkézláb, magyar, kosztümös darabot valamelyik szimpatikus történelmi személyiségünkről?
Oszt ha Andy Vajna echte színmagyar kormánybiztosunknak megtetszik, akkor ad rá lóvét és tutti, hogy leadja majd az RTL is. :))

Min csodálkozol?

Nem csak az egyszerű nép identitásával van probléma.

Olvass bele egy tetszőleges kormányzati anyagba, vagy egy kampányfüzetbe. Gondolj vissza a nemzet sportolójának készülő "álamfő" magyar nyelvet védő megmozdulásaira.

A mai politikai elit nagy része magyar nyelvet sem beszéli elfogadható szinten, hogy a történelmi ismereteken alapuló nemzettudatról ne is beszéljünk.

Mindenesetre tanulságos és elgondolkodtató, hogy utoljára valóban hazafias szellemű, hiteles, ugyanakkor mindmáig nézhető történelmi filmeket a zsidó Várkonyi Zoltán rendezett, Aczél György óvó tekintetével:) Ezekben a teljes élvonalbeli magyar színészgárda szerepelt, jónéhány fiatal karierje ezekben indult.
A rendszerváltás utáni próbálkozások, a Julianus film, a Hídember, a Honfoglalás meg sem közelítették ezeknek az alkotásoknak a népszerűségét.

Erre megint kevés az egy db +, ami klikkelhető!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés