A baloldali újságírás trükkjeiről

2014. október 2. 13:38

Széles Gábor
Magyar Hírlap
Tekintettel arra, hogy most már kilenc éve médiával foglalkozom, saját médiavállalkozásaimon keresztül, kénytelen voltam megismerni a baloldal média trükkjeit, hazugságait.

Meggyőződésem az, hogy amiért a baloldal ilyen nagy vereséget szenvedett az elmúlt választásokon, abban nem csak baloldali politikusoknak, hanem a baloldali médiumoknak és meghatározó szereplőinek is nagy felelőssége van. Tekintettel arra, hogy most már kilenc éve médiával foglalkozom, saját médiavállalkozásaimon keresztül, kénytelen voltam megismerni a baloldal média trükkjeit, hazugságait. A teljesség igénye nélkül saját tapasztalatomból, néhány példát hadd mondjak.

Bizonyos médiumok, például a baloldal jelöltjeinek az anyagait is - teljesen mindegy hogy országgyűlési képviselő vagy főpolgármester-jelöltről van szó -, gátlástalanul úgy vágják össze, illetve úgy kommentálják ezen bizonyos médiacsoportok, hogy garantáltan belebukjon az illető, még akkor is, ha baloldali. Ennek legszebb példái Falus Ferenc főpolgármester jelölthöz kapcsolódó médiaanyagok. Ugyan most a balliberális sajtó úgy állítja be a történteket, pl. az index.hu, mintha Falus teljesen hülye lett volna, illetve mintha Gyurcsány állna mindezek hátterében, mintha neki lenne köszönhető Falus megbuktatása. Látszik az is, hogy ha nekik nem tetszik Bokros Lajos, vele is tudnak olyan interjút készíteni, amely még nekem is, mint jobboldalinak, teljesen felháborító, nem hogy a baloldali olvasóknak. Sajnos ebben hihetetlen hagyományai vannak egyes baloldali újságíróknak. Például a Bokros Lajos interjút is úgy indították, hogy bekapja a horgot, válaszolgasson a kérdéseikre, és egy hirtelen fordulattal, áttérnek olyan kérdésekre, amelyek vagy nem tartoznak a témához, vagy kimondottan lejárató az illetőre nézve. Az interjúalany ilyenkor már nem meri letiltatni és kénytelen beletörődni abba, hogy mint egy áldozat, akinek a médiás vadállat átharapta a torkát, vonszolja végig az interjún.

Akinek nincs bátorsága azt mondani, hogy letiltja menet közben a felvételt - amit egyébként is úgy vágnak össze ahogy akarnak -, akkor bizony kárára fog szolgálni az interjú.

Másik példa legyen egy személyes eset, a tegnapi 2014. október 1-i zalaszentgróti lakossági fórum, ahol Sámel József polgármester-jelölt mellett kampányoltunk többen is, nem a saját beruházásaimról szólt elsősorban, ahogy az index.hu állítja. Rajtam kívül ott volt Papp Gábor Hévíz polgármestere és Dr. Boros Imre közgazdász is. Az előadásom célja az volt, hogy elmondjam milyen fejlesztéseket hajtok végre Zala megyében elsősorban Zalacsányban, és ezekkel a beruházásaimmal milyen munkalehetőségeket tudok biztosítani a környékbelieknek többek között a zalaszentgróti lakosoknak is.

(...)

Sajnos ritka az az alkalom, amikor a disznófülű újságíróik hatására nem az interjú alany kapja be a horgot, hanem ők. Tudniillik, azzal, hogy most ilyen nyilvánosságot csinálnak ennek az ügynek, nagyon sokan kíváncsiak lesznek, akár az Echo TV, akár a zalaegerszegi Tv, akár a Zalai Hírlap tudósítására. Ezzel még nagyobb publicitást adva a jobboldali polgármester jelöltnek.

Összegzésképpen, ha a baloldal meg akar újulni, akkor nem csak a politikusoknak, hanem a hozzátartozó médiavilágban is egy komoly megtisztulási folyamatnak kell bekövetkeznie.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ritkán van az úgy, hogy egyetértek Széles Gáborral, de most nagyon.
A baloldali média "szárnyashajói" -ATV, Klubrádió- nem keveset tettek azért, hogy az amúgy sem túl acélos bal-lib oldal ott tartson ahol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés