Reklámadó: a Bizottságnál nyújtott be panaszt az RTL

2014. október 16. 10:15
Diszkriminációra és a versenyszabályok megsértésére hivatkozva tesz panaszt az Európai Bizottságnál az RTL csoport a reklámadó miatt. Az Európai Bíróság eljárását majd a Bizottság kezdeményezheti, ha megalapozottnak találja a panaszt.

Az RTL csoport panaszt nyújt be az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt. Az RTL közvetlenül nem fordulhat emiatt az Európai Bírósághoz, de a Bizottság kezdeményezheti a Bíróság eljárását, ha megalapozottnak találja a panaszt – írja a Népszabadság.

Az RTL a diszkrimináció tilalmának megszegésére és az uniós versenyszabályok sérelmére hivatkozik. Érvelésük szerint ők fizetik a reklámadó több mint felét, holott részesedésük a hirdetési piacon csak 13,5 százalék. A szabályozás ráadásul kivételezett helyzetbe hozta a TV2-t azzal, hogy a tavalyi veszteségek miatt a rivális csatorna az idei évre mentesült az adófizetési kötelezettség alól.

A reklámadó első részletét augusztus 20-ig kellett befizetni: a befolyt 1,3 milliárdból az RTL 1,054 milliárd forintot fizetett be.

Az Európai Bizottság adóügyi szóvivője a Népszabadságnak azt mondta: a reklámadó több területen is kérdéseket vet fel. Egyelőre információkat fognak bekérni, hogy megbizonyosodjanak róla: a szabályozás nem diszkriminálja a külföldi tulajdonban lévő szolgáltatókat. A további lépésekről, egy esetleges kötelezettségszegési eljárás megindításáról a Bizottság a magyar választ követően dönt majd.

A lap információi szerint az RTL nem akar kivonulni Magyarországról, és az RTL Híradó kormánykritikus hangnemén sem kívánnak változtatni.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés