Még mindig kitajarják

EKINT: Még mindig kitakarják a rendőröket

2014. november 11. 13:35
A leglátogatottabb hírportálok továbbra is kitakarják a rendőrök arcát annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság szerint erre nem kötelesek – mutat rá az Eötvös Károly Intézet. Az EKINT emlékeztet: a Kúria egy vonatkozó – az AB döntésével ellentétes – jogegységi határozata még mindig hatályos, ezért jogbizonytalanság van a kérdésben.

Bár az AB szeptemberben kimondta: szabad fotózni az intézkedő rendőröket, és nem szükséges a hozzájárulásuk a fotó közzétételéhez, ennek ellenére a legnagyobb hírportálok, és általában a tévéhíradók is még mindig kitakarják a rendőrök arcát – mutat rá az Eötvös Károly Intézet. 

Az egyértelmű döntés ellenére a Kúria továbbra is hatályban tartja a vonatkozó jogegységi határozatát, amely tiltja, hogy rendőrökről a beleegyezésük nélkül fényképet közöljenek. A Kúria az idén március 15-e után készített és nyilvánosságra hozott felvételekre vonatozóan felfüggesztette ugyan a jogegységi határozat alkalmazhatóságát, de a korábbi (még folyamatban lévő) ügyekben az továbbra is köti a bíróságokat. Az EKINT felszólította a Kúriát, hogy vizsgálja felül az alkotmánybírósági döntéssel ellentétes határozatát és teremtsen egyértelmű jogi helyzetet.

 

Montázs: Index

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában